fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c644fb1f0-ada4-4946-a384-d2ee5066bd3e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 5-7 minut z każdej strony
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i odkładamy
  • Mięso kroimy w grubą kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz zieleninę (bazylię) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso, szpinak, przecier oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy makaron i ponownie dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serami
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Opcjonalnie możesz dodać do zapiekanki pomidorki koktajlowe.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Przecier pomidorowy (300 g)
  • Ser Mozzarella (300 g)
  • Szpinak (250 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Bazylia (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza jaglana z orzechami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Następnie odcedzamy i nakładamy do misek Kaszę posypujemy orzechami i nasionami

WIĘCEJ >

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut) Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie Gdy ostygnie, kroimy dynię…

WIĘCEJ >

Tarta szparagowa z sarną

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >

Krewetki na sałacie duszone w pomarańczach

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomarańcze obieramy, kroimy w cząstki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy tłuszcz i smażymy krewetki minutę i obracamy na…

WIĘCEJ >