fbpx
logo
Szukaj
open close

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c644fb1f0-ada4-4946-a384-d2ee5066bd3e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Makaronowa zapiekanka z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
  • Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
  • Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 5-7 minut z każdej strony
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i odkładamy
  • Mięso kroimy w grubą kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz zieleninę (bazylię) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso, szpinak, przecier oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy makaron i ponownie dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły
  • Następnie zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serami
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Opcjonalnie możesz dodać do zapiekanki pomidorki koktajlowe.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (600 g)
  • Przecier pomidorowy (300 g)
  • Ser Mozzarella (300 g)
  • Szpinak (250 g)
  • Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Cebula dymka (20 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Bazylia (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Ręcznik papierowy, Sitko, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wieprzowina po karaibsku

Cebulę z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do blendera Dodajemy tłuszcz i całość blendujemy tak, aby zostały drobne kawałki cebuli Rozgrzewamy patelnię Przelewamy zawartość blendera i smażymy przez ok. 8-10 minut, co jakiś czas…

WIĘCEJ >

Polędwica wieprzowa z miodem

Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Chleb kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera (lub naczynia,…

WIĘCEJ >

Purée z selera i ziemniaków

Selery i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (gotujemy do momentu, aż będą miękkie, ale nie będą się rozpadać) Zieleninę drobno siekamy Selery z ziemniakami odcedzamy,…

WIĘCEJ >

Omułki w białym winie i ziołach

Szalotki z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę (natkę) drobno siekamy Omułki dokładnie oczyszczamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy szalotki z czosnkiem i smażymy przez ok. 5 minut Zwiększamy ogień, dolewamy wino i zagotowujemy Dodajemy…

WIĘCEJ >