Makaronowa zapiekanka z kurczakiem
Makaronowa zapiekanka z kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy, osuszamy ręcznikiem papierowym i posypujemy z każdej strony przyprawami (solą, pieprzem i papryką)
- Na patelni grillowej rozgrzewamy tłuszcz
- Kładziemy mięso i grillujemy przez ok. 5-7 minut z każdej strony
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i odkładamy
- Mięso kroimy w grubą kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz zieleninę (bazylię) i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy mięso, szpinak, przecier oraz przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Dodajemy makaron i ponownie dokładnie mieszamy, tak aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły
- Następnie zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego i posypujemy serami
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 35-40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Opcjonalnie możesz dodać do zapiekanki pomidorki koktajlowe.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (600 g)
- Przecier pomidorowy (300 g)
- Ser Mozzarella (300 g)
- Szpinak (250 g)
- Makaron pszenny (pióra) – bezjajeczny (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Ser Parmezan (50 g)
- Cebula dymka (20 g)
- Czosnek (10 g)
- Bazylia (świeża) (9 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Smakowita zapiekanka z indykiem
Mięso kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy Seler kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Ziemniaki…
WIĘCEJ >Kremowa zapiekanka z indykiem
Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, tak…
WIĘCEJ >Francuska zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę i anchois drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, anchois i zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut Następnie…
WIĘCEJ >