fbpx
logo
Szukaj
open close

Smakowita zapiekanka z indykiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0453df8a-c735-4563-a7ea-3a3c26e87b66
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Smakowita zapiekanka z indykiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
  • Seler kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/3 ilości)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy marchew, seler oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion oraz mięso i zagotowujemy
  • Do miski wlewamy 1/3 ilości mleka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy na patelnię i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, dodajemy pozostały tłuszcz oraz mleko i dokładnie mieszamy
  • Masę ziemniaczaną nakładamy na masę z indykiem i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 35-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (600 g)
  • Ziemniak (600 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Ma być miękka Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej…

WIĘCEJ >

Burger wieprzowy z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Szybka sałatka z rukolą

Ogórka kroimy w plasterki Do ogórka dodajemy pomidorki, rukolę i garść pestek dyni Polewamy sosem vinaigrette, mieszamy

WIĘCEJ >