Smakowita zapiekanka z indykiem
Smakowita zapiekanka z indykiem
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
- Seler kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w kostkę
- Zieleninę drobno siekamy
- Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/3 ilości)
- Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy marchew, seler oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy bulion oraz mięso i zagotowujemy
- Do miski wlewamy 1/3 ilości mleka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy na patelnię i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieję
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, dodajemy pozostały tłuszcz oraz mleko i dokładnie mieszamy
- Masę ziemniaczaną nakładamy na masę z indykiem i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 35-40 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (600 g)
- Ziemniak (600 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Cebula (105 g)
- Marchew (100 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Masło (50 g)
- Seler naciowy (45 g)
- Mąka kukurydziana (24 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron gryczany z kurkami
Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami
Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Ma być miękka Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej…
WIĘCEJ >Burger wieprzowy z warzywami
Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…
WIĘCEJ >Szybka sałatka z rukolą
Ogórka kroimy w plasterki Do ogórka dodajemy pomidorki, rukolę i garść pestek dyni Polewamy sosem vinaigrette, mieszamy
WIĘCEJ >