fbpx
logo
Szukaj
open close

Smakowita zapiekanka z indykiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0453df8a-c735-4563-a7ea-3a3c26e87b66
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Smakowita zapiekanka z indykiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
  • Seler kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/3 ilości)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy marchew, seler oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion oraz mięso i zagotowujemy
  • Do miski wlewamy 1/3 ilości mleka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy na patelnię i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, dodajemy pozostały tłuszcz oraz mleko i dokładnie mieszamy
  • Masę ziemniaczaną nakładamy na masę z indykiem i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 35-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (600 g)
  • Ziemniak (600 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Mleko kokosowe (100 ml)
  • Masło (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Kremowa zapiekanka z kurczakiem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plastry (…)

WIĘCEJ >

Kremowa zapiekanka z indykiem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Kremowa zapiekanka ze spaghetti

Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Orzechy drobno siekamy Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Francuska zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę i anchois drobno siekamy Na patelni (…)

WIĘCEJ >