fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Smakowita zapiekanka z indykiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Smakowita zapiekanka z indykiem

Przygotowanie

  • Mięso kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
  • Seler kroimy w kostkę
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w kostkę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1/3 ilości)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy marchew, seler oraz zieleninę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion oraz mięso i zagotowujemy
  • Do miski wlewamy 1/3 ilości mleka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy na patelnię i mieszamy do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Ziemniaki odcedzamy, przenosimy z powrotem do garnka, dodajemy pozostały tłuszcz oraz mleko i dokładnie mieszamy
  • Masę ziemniaczaną nakładamy na masę z indykiem i wkładamy naczynie żaroodporne do piekarnika na ok. 35-40 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (600 g)
  • Ziemniak (600 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (100 g)
  • Mleko krowie (100 g)
  • Masło (50 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Mąka kukurydziana (24 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paszteciki z indykiem

Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy cebulę oraz zieleninę i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >

Pierś drobiowa faszerowana szpinakiem z sosem szpinakowym

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w garnku/rondelku 2 łyżki tłuszczu Podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Dodajemy szpinak Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy gałkę muszkatołową Mieszamy, próbujemy, przyprawiamy Piersi z…

WIĘCEJ >

Kanapka z jajem, łososiem wędzonym i ogórkiem kiszonym

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (na twardo) Następnie jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy na pół Ogórka kroimy w plastry Kanapkę smarujemy tłuszczem, układamy na niej wszystkie składniki (jak…

WIĘCEJ >

Koktajl z czarnej porzeczki

Porzeczki, sałatę i mango myjemy Mango obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy

WIĘCEJ >