Kremowa zapiekanka ze spaghetti
Kremowa zapiekanka ze spaghetti
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Pieczarki kroimy w plasterki
- Orzechy drobno siekamy
- Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3 minuty
- Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 3 minuty
- Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
- Cały czas mieszając stopniowo dolewamy mleko
- Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż sos osiągnie gładką i gęstą konsystencję
- Dodajemy ser kanapkowy, musztardę oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
- Dodajemy makaron oraz szpinak i dokładnie mieszamy, po czym przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Zapiekankę posypujemy serem żółtym oraz orzechami i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Makaron Spaghetti (300 g)
- Pieczarka (świeża) (250 g)
- Mleko kokosowe (200 ml)
- Szpinak (200 g)
- Cebula (105 g)
- Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (100 g)
- Ser żółty (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Orzech włoski (25 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Musztarda (20 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Souvlaki z kurczaka
Mięso kroimy w paski i przenosimy do miski Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem Dodajemy jogurt, dolewamy sok z cytryny i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wsadzamy do…
WIĘCEJ >Kaszanka gryczana z cebulą i ziemniakami
Ziemniaki obrać, wypłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić i gotować do miękkości (około 25 min) Kaszanki kładziemy w naczyniu żaroodpornym Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min Cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce…
WIĘCEJ >Małże zapiekane z ryżem i ziołami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy czosnek, zieleninę (bazylię i połowę natki) oraz sok z cytryny i podsmażamy…
WIĘCEJ >Ziemniaki z maślanką i szczypiorkiem
Ziemniaki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Szczypiorek drobno siekamy Ziemniaki odcedzamy i z powrotem wrzucamy do garnka Dodajemy maślankę, tłuszcz oraz przeciśnięty przez praskę…
WIĘCEJ >