fbpx
logo
Szukaj
open close

Kremowa zapiekanka ze spaghetti

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c48b548be-adc9-4230-b602-5b7bfd1f4a40
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kremowa zapiekanka ze spaghetti

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Orzechy drobno siekamy
  • Ser żółty ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy pieczarki i smażymy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy
  • Cały czas mieszając stopniowo dolewamy mleko
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy do momentu, aż sos osiągnie gładką i gęstą konsystencję
  • Dodajemy ser kanapkowy, musztardę oraz przyprawy (pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Dodajemy makaron oraz szpinak i dokładnie mieszamy, po czym przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Zapiekankę posypujemy serem żółtym oraz orzechami i wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Makaron Spaghetti (300 g)
  • Pieczarka (świeża) (250 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Szpinak (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser kanapkowy (śmietankowy z ziołami) (100 g)
  • Ser żółty (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Orzech włoski (25 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Serowa zapiekanka z bakłażanem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, smarujemy tłuszczem i posypujemy (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Szpinakowa zapiekanka w sosem mornay

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu (na dużym ogniu) Gdy tłuszcz się całkowicie (…)

WIĘCEJ >

Francuska zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę i anchois drobno siekamy Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem Ziemniaki z cebulą obieramy i kroimy w cienkie (…)

WIĘCEJ >