fbpx
logo
Szukaj
open close

Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9409c69-62d0-4137-a0f4-2c876430feac
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Ziemniaki z cebulą obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do garnka wlewamy mleko i sok z cytryny, dodajemy musztardę oraz przyprawy (paprykę ostrą) i podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą
  • Na dnie formy układamy warstwę ziemniaków, nakładamy sos, układamy warstwę cebuli i posypujemy serem, powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania wszystkich składników (na wierzchu powinna znaleźć się warstwa sosu i sera)
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut (pieczemy do miękkości ziemniaków)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa szpinakowa z jajem

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min Dodajemy szpinak, dusimy 5 min Lekko solimy i pieprzymy Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak…

WIĘCEJ >

Kurczak z warzywami w cieście

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Seler kroimy na kawałki Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę drobno siekamy Mięso kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por, seler oraz pieczarki i podsmażamy przez…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i nasionami słonecznika

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami

WIĘCEJ >

Gruszka

Gruszkę umyć i zjeść

WIĘCEJ >