fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-115
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Ziemniaki z cebulą obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do garnka wlewamy mleko i sok z cytryny, dodajemy musztardę oraz przyprawy (paprykę ostrą) i podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą
  • Na dnie formy układamy warstwę ziemniaków, nakładamy sos, układamy warstwę cebuli i posypujemy serem, powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania wszystkich składników (na wierzchu powinna znaleźć się warstwa sosu i sera)
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut (pieczemy do miękkości ziemniaków)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Mleko krowie (200 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spring rolls sajgonki

Mięso podsmażamy w ulubionych przyprawach lub z dodatkiem miodu i musztardy. Włoszczyznę kroimy w paski Arkusze papieru przygotujemy wg instrukcji na opakowaniu – wystarczy chwila moczenia (dociskamy palcami wystające suche fragmenty, papier się nie porwie)…

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >

Twarożek z miodem

Ser wkładamy do miski i polewamy miodem

WIĘCEJ >

Ryż z fasolą

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Ryż odcedzamy, przenosimy do miski i rozgniatamy widelcem Na…

WIĘCEJ >