fbpx
logo
Szukaj
open close

Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce9409c69-62d0-4137-a0f4-2c876430feac
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Serowa zapiekanka z ziemniaków i cebuli

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem
  • Ziemniaki z cebulą obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do garnka wlewamy mleko i sok z cytryny, dodajemy musztardę oraz przyprawy (paprykę ostrą) i podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż wszystkie składniki się dokładnie połączą
  • Na dnie formy układamy warstwę ziemniaków, nakładamy sos, układamy warstwę cebuli i posypujemy serem, powtarzamy tę czynność do momentu wykorzystania wszystkich składników (na wierzchu powinna znaleźć się warstwa sosu i sera)
  • Formę wkładamy do piekarnika na ok. 45-50 minut (pieczemy do miękkości ziemniaków)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Mleko kokosowe (200 ml)
  • Ser żółty (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Forma do pieczenia, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Serowa zapiekanka z bakłażanem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, smarujemy tłuszczem i posypujemy (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Szpinakowa zapiekanka w sosem mornay

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu (na dużym ogniu) Gdy tłuszcz się całkowicie (…)

WIĘCEJ >

Francuska zapiekanka ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę i anchois drobno siekamy Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Wiosenna zapiekanka warzywna

Szparagi płuczemy i odłamujemy zdrewniałe końcówki. Kroimy każdego szparaga na około 5 kawałków (2 cm kawałki). Na patelni podgrzewamy oliwę (…)

WIĘCEJ >