fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szpinakowa zapiekanka w sosem mornay

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-61
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Szpinakowa zapiekanka w sosem mornay

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu (na dużym ogniu)
  • Gdy tłuszcz się całkowicie roztopi – wsypujemy mąkę i cały czas mieszając smażymy do momentu, aż utworzy się „pasta”
  • Zmniejszamy ogień i powoli wlewamy do rondla mleko, cały czas mieszając (aż powstanie jednolita, gładka konsystencja)
  • Następnie dodajemy ser, mieszamy i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się sera
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Szpinak drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy szpinak, mieszamy, przykrywamy pokrywką i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy serowy sos i dokładnie mieszamy
  • Następnie zawartość patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (800 g)
  • Mleko krowie (375 g)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło (40 g)
  • Mąka pszenna (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczakiem, awokado i pomidorkami

Mięso oczyszczamy i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (łój) Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 6-8 minut z każdej strony Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w paski Mięso przenosimy…

WIĘCEJ >

Sałatka Cezar

Dopraw kurczaka ulubionymi przyprawami, a następnie usmaż na patelni grillowej Wymieszaj majonez z olejami, dodaj świeżo wyciśnięty czosnek oraz posiekaną bazylię Sałatę lodową wymieszaj z sosem i z pozostałymi składnikami Podaj na talerzu z pomidorkami…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (wegański / wegetariański)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >