fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Szpinakowa zapiekanka w sosem mornay

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1acfdf87-b676-4d5b-bee8-df1fdb382643
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Szpinakowa zapiekanka w sosem mornay

Przygotowanie

  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu (na dużym ogniu)
  • Gdy tłuszcz się całkowicie roztopi – wsypujemy mąkę i cały czas mieszając smażymy do momentu, aż utworzy się „pasta”
  • Zmniejszamy ogień i powoli wlewamy do rondla mleko, cały czas mieszając (aż powstanie jednolita, gładka konsystencja)
  • Następnie dodajemy ser, mieszamy i podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się sera
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Szpinak drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy drugą połowę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy szpinak, mieszamy, przykrywamy pokrywką i smażymy przez ok. 4-5 minut
  • Wyłączamy kuchenkę, dodajemy serowy sos i dokładnie mieszamy
  • Następnie zawartość patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy przyprawami i wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (800 g)
  • Mleko kokosowe (375 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Masło (40 g)
  • Mąka orkiszowa (12 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta szparagowa z sarną

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >

Zupa z kulkami mięsnymi

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Zieleninę drobno siekamy i dorzucamy do blendera Do blendera dodajemy ryż, mięso…

WIĘCEJ >

Żołądki indycze w sosie koperkowo-pieczarkowym

Żołądki oczyszczamy, płuczemy, zalewamy wodą, zagotowujemy, odlewamy wodę Ponownie zalewamy świeżą wodą, zagotowujemy, znów odlewamy, Jeszcze raz zalewamy świeżą wodą, lekko posoloną i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut Odcedzamy i zalewamy świeżą…

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora z kurczakiem duszonym w mleku kokosowym, z porem, cebulą, imbirem

Kurczaka kroimy w paski Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Por kroimy w cienkie plasterki Pieczarki kroimy na ćwiartki Seler kroimy w cienkie paski Paprykę kroimy w paski Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy Na patelni…

WIĘCEJ >