fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka komosowo-szpinakowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2dbf0e53-26db-40a7-8cb5-9a0eac9d33ff
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka komosowo-szpinakowa

Przygotowanie

  • Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy szpinak i podsmażamy przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż „zwiędnie”)
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy komosę i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (250 g)
  • Komosa ryżowa biała (100 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Zioła prowansalskie (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Siekany tatar z wołowiny

Mięso zmielić w maszynce do mięsa na sitku o średnich oczkach Dodać sól i pieprz, wymieszać Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę Ogórka pokroić w drobna kostkę Oddzielić żółtko od białka (białko można później…

WIĘCEJ >

Enchiladas z krewetkami i krabami

Pikantna salsa pomidorowa Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę Następnie przenosimy pomidory do garnka i gotujemy do zmięknięcia Wyłączamy kuchenkę i odstawiamy garnek do ostygnięcia Cebulkę z czosnkiem obieramy, kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Jaja sadzone na mieszance warzywnej ze słoninką

Słoninę kroimy w kostkę, przenosimy na patelnię i zaczynamy smażyć Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Marchew obieramy i kroimy w kostkę Warzywa dodajemy do podsmażonej słoniny, mieszamy i całość smażymy przez…

WIĘCEJ >

Steki z kalafiora

Steki należy wodą i gdy są nadal wilgotne oprószyć z obu stron solą, pieprzem i ulubioną przyprawą np. tymiankiem Steki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy…

WIĘCEJ >