fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka komosowo-szpinakowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2dbf0e53-26db-40a7-8cb5-9a0eac9d33ff
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka komosowo-szpinakowa

Przygotowanie

  • Komosę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy szpinak i podsmażamy przez ok. 3-5 minut (do momentu, aż „zwiędnie”)
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Dodajemy komosę i całość jeszcze raz dokładnie mieszamy
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 190 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 10-15 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Szpinak (250 g)
  • Komosa ryżowa biała (100 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Zioła prowansalskie (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bułka dziecięca – myszka

Bułkę kroimy na pół i obie połówki smarujemy tłuszczem W górnej połówce robimy dwie małe dziurki, tak aby wsadzić w nie szynkę Z szynki wykrajamy kółka i wkładamy w otwory w bułce Z oliwki czarnej…

WIĘCEJ >

Włoski omlet z kurczakiem

Pomidory kroimy na kawałki i przenosimy do miski Zieleninę oraz oliwki drobno siekamy i przenosimy do miski z pomidorami Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do osobnej miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z dynią, pieczarkami i warzywami

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Komosę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Pieczarki kroimy…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >