fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Serowa zapiekanka z bakłażanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce00fdd71-5731-48f1-9e86-19d770498be3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Serowa zapiekanka z bakłażanem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Następnie plastry bakłażanów układamy na metalowy grill w piekarniku i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie obracamy plastry na drugą stronę i pieczemy przez kolejne ok. 10 minut
  • Upieczone plastry przenosimy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy tłuszczem
  • Do miski wlewamy pomidory, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami i dokładnie mieszamy
  • Pomidorową mieszankę rozprowadzamy po plastrach
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (połowę sera przenosimy do osobnej miski)
  • Dodajemy bułkę tartą z przyprawami i mieszamy
  • Plastry bakłażanów równomiernie posypujemy mieszanką, a następnie drugą połową sera
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (300 g)
  • Pomidor w puszce (200 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Ser Mozzarella (80 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Zioła prowansalskie (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Papryka nadziewana mięsem mielonym

W rondlu zagotowujemy wodę Z papryk odcinamy wierzchy i odkładamy na bok, a wnętrze papryk wydrążamy Papryki wkładamy do wrzącej wody na ok. 2 minuty, a następnie odcedzamy Do garnka wlewamy bulion, wsypujemy ryż i…

WIĘCEJ >

Ryż w soczystym sosie

Na 2,5 szklanki gotującej się i osolonej wody wrzucamy opłukany zimną wodą ryż, zmniejszamy ogień i mieszamy czas od czasu. Na ok. 10 minut przed końcem gotowania dodajemy soczewicę i startą na średnich oczkach marchew…

WIĘCEJ >

Pieczone ziemniaki z farszem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Ziemniaki dokładnie szorujemy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy na ok. 1 godz. do piekarnika Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą…

WIĘCEJ >

Pieczony banan z malinami i truskawkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Banana najlepiej położyć w keksówce , tak żeby wygiętą stroną był ku górze Banana nacinamy wzdłuż skóry  Wkładamy między skórę maliny i posypujemy kakao Wkładamy banana do piekarnika Pieczemy 12-15…

WIĘCEJ >