fbpx
logo
Szukaj
open close

Serowa zapiekanka z bakłażanem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce00fdd71-5731-48f1-9e86-19d770498be3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Serowa zapiekanka z bakłażanem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Następnie plastry bakłażanów układamy na metalowy grill w piekarniku i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie obracamy plastry na drugą stronę i pieczemy przez kolejne ok. 10 minut
  • Upieczone plastry przenosimy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy tłuszczem
  • Do miski wlewamy pomidory, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami i dokładnie mieszamy
  • Pomidorową mieszankę rozprowadzamy po plastrach
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (połowę sera przenosimy do osobnej miski)
  • Dodajemy bułkę tartą z przyprawami i mieszamy
  • Plastry bakłażanów równomiernie posypujemy mieszanką, a następnie drugą połową sera
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (300 g)
  • Pomidor w puszce (200 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Ser Mozzarella (80 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Zioła prowansalskie (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Owsianka z borówkami

Płatki owsiane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy borówkami

WIĘCEJ >

Burger wieprzowy z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym, jabłkiem, cynamonem i kakao

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Następnie dolewamy mleko i dokładnie mieszamy Jabłko obieramy i ścieramy na grubych oczkach Gryczankę przenosimy do miski, dodajemy jabłko, cynamon oraz kakao i mieszamy

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >