fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Serowa zapiekanka z bakłażanem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-33
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Serowa zapiekanka z bakłażanem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Bakłażany kroimy w plastry o grubości ok. 0,5 cm, smarujemy tłuszczem i posypujemy przyprawami
  • Następnie plastry bakłażanów układamy na metalowy grill w piekarniku i pieczemy przez ok. 10 minut
  • Po tym czasie obracamy plastry na drugą stronę i pieczemy przez kolejne ok. 10 minut
  • Upieczone plastry przenosimy do naczynia żaroodpornego i skrapiamy tłuszczem
  • Do miski wlewamy pomidory, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami i dokładnie mieszamy
  • Pomidorową mieszankę rozprowadzamy po plastrach
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski (połowę sera przenosimy do osobnej miski)
  • Dodajemy bułkę tartą z przyprawami i mieszamy
  • Plastry bakłażanów równomiernie posypujemy mieszanką, a następnie drugą połową sera
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bakłażan (300 g)
  • Pomidor w puszce (200 g)
  • Bułka tarta (80 g)
  • Ser Mozzarella (80 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Zioła prowansalskie (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego i wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na około 25 minut. (Kalafior…

WIĘCEJ >

Chrupiące miodowe krewetki

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do miski wsypujemy mąkę (kukurydzianą), dodajemy białka oraz sos ostrygowy i dokładnie mieszamy, a następnie ubijamy rózgą kuchenną na gładką masę Do osobnej…

WIĘCEJ >

Pasta brokułowa

Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można również dodać natkę pietruszki, koperek itp.

WIĘCEJ >

Parówki, masło, ogórek kiszony

Parówki parzymy we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut Ogórki kroimy w paski Koper siekamy Na talerzu układamy parówki, ogórki i masło posypane koperkiem

WIĘCEJ >