fbpx
logo
Szukaj
open close

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9e938145-9bcf-4d09-9ac8-edd3bd5216c6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, tak aby plasterki lekko na siebie nachodziły i posypujemy cebulą z kaparami
  • Do miski wlewamy śmietanę i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki smarujemy cienką warstwą śmietany z dodatkami i posypujemy serem
  • W powyższy sposób układamy kilka warstw ziemniaków i pozostałych składników (na wierzchu powinien znaleźć się ser)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (ziemniaki powinny być miękkie, a ser lekko zarumieniony)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kapary (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jogurt naturalny z owocami

Owoce kroimy w kostkę i przenosimy do miski Na wierzch owoców nakładamy jogurt

WIĘCEJ >

Brownie pomidorowe

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…

WIĘCEJ >

Kasza z fasolką szparagową, rzodkiewką i pestkami dyni

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 2-3 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości) Rzodkiewkę kroimy w plastry Szczypiorek siekamy Kaszę i fasolkę…

WIĘCEJ >

Zapiekane tortille z kurczakiem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Pomidory kroimy w kostkę Chili, zieleninę i cebulkę drobno siekamy Mięso odcedzamy i kroimy na małe…

WIĘCEJ >