fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9e938145-9bcf-4d09-9ac8-edd3bd5216c6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, tak aby plasterki lekko na siebie nachodziły i posypujemy cebulą z kaparami
  • Do miski wlewamy śmietanę i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki smarujemy cienką warstwą śmietany z dodatkami i posypujemy serem
  • W powyższy sposób układamy kilka warstw ziemniaków i pozostałych składników (na wierzchu powinien znaleźć się ser)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (ziemniaki powinny być miękkie, a ser lekko zarumieniony)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kapary (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chipsy ziemniaczane

Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy w cienkie plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Następnie ziemniaki odcedzamy, przenosimy do miski i odstawiamy do ostygnięcia Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę…

WIĘCEJ >

Babeczki z suszonymi pomidorami

Pomidory moczymy przez kilka minut, a następnie drobno kroimy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Pokrojone pomidory zalewamy wrzątkiem W tym czasie mieszamy wszystkie składniki przy pomocy trzepaczki lub blendera Dodajemy namoczone pomidory (odsączone…

WIĘCEJ >

Makaron warzywny z sosem bolognese

Sos: Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Bierzemy garnek, rozgrzewamy w nim tłuszcz Wrzucamy mięso mielone Zasmażamy przez 5 minut Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 minut Dodajemy koncentrat pomidorowy, zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Wiejski kociołek z boczkiem

Boczek kroimy w kostkę o wielkości ok. 2 cm x 2 cm i przenosimy do naczynia żaroodpornego Dodajemy przyprawy oraz tłuszcz, mieszamy i wkładamy do lodówki na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)…

WIĘCEJ >