Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków
Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, tak aby plasterki lekko na siebie nachodziły i posypujemy cebulą z kaparami
- Do miski wlewamy śmietanę i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami i całość dokładnie mieszamy
- Ziemniaki smarujemy cienką warstwą śmietany z dodatkami i posypujemy serem
- W powyższy sposób układamy kilka warstw ziemniaków i pozostałych składników (na wierzchu powinien znaleźć się ser)
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (ziemniaki powinny być miękkie, a ser lekko zarumieniony)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek warzywnych.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (500 g)
- Cebula (210 g)
- Ser żółty (200 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Kapary (10 g)
- Sok z cytryny (bio) (6 ml)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Jogurt naturalny z owocami
Owoce kroimy w kostkę i przenosimy do miski Na wierzch owoców nakładamy jogurt
WIĘCEJ >Brownie pomidorowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C W wysokim naczyniu umieszczamy pomidory i blendujemy je do gładkiej konsystencji Dodajemy banana, daktyle, olej i miksujemy do gładkości W osobnej misce mieszamy suche składniki, po czym łączymy…
WIĘCEJ >Kasza z fasolką szparagową, rzodkiewką i pestkami dyni
Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 2-3 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości) Rzodkiewkę kroimy w plastry Szczypiorek siekamy Kaszę i fasolkę…
WIĘCEJ >Zapiekane tortille z kurczakiem
Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Pomidory kroimy w kostkę Chili, zieleninę i cebulkę drobno siekamy Mięso odcedzamy i kroimy na małe…
WIĘCEJ >