fbpx
logo
Szukaj
open close

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9e938145-9bcf-4d09-9ac8-edd3bd5216c6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, tak aby plasterki lekko na siebie nachodziły i posypujemy cebulą z kaparami
  • Do miski wlewamy śmietanę i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki smarujemy cienką warstwą śmietany z dodatkami i posypujemy serem
  • W powyższy sposób układamy kilka warstw ziemniaków i pozostałych składników (na wierzchu powinien znaleźć się ser)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (ziemniaki powinny być miękkie, a ser lekko zarumieniony)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kapary (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Kapuśniak wegański

Kapustę pokroić w drobną kostkę Marchew, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka Dodać pomidory z puszki Lekko posolić i popieprzyć Dodać kminek,…

WIĘCEJ >

Faszerowane patisony

Cebulę obieramy i drobno siekamy Paprykę kroimy w drobną kostkę (gniazdo nasienne usuwamy) Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Z patisonów odcinamy górną…

WIĘCEJ >

Rosół z jajkiem i makaronem warzywnym

Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Rzodkiew przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy rzodkiew wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) W garnku podgrzewamy rosół…

WIĘCEJ >

Łosoś wędzony, jaja po benedyktyńsku, awokado, brokuł

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i octu Wrzącą wodę mieszamy, tak aby powstał wir Jaja wybijamy po kolei do miski, a następnie powoli wylewamy do garnka i gotujemy przez ok. 3-4 minuty (wyciągamy…

WIĘCEJ >