fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-35
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, tak aby plasterki lekko na siebie nachodziły i posypujemy cebulą z kaparami
  • Do miski wlewamy śmietanę i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek z przyprawami i całość dokładnie mieszamy
  • Ziemniaki smarujemy cienką warstwą śmietany z dodatkami i posypujemy serem
  • W powyższy sposób układamy kilka warstw ziemniaków i pozostałych składników (na wierzchu powinien znaleźć się ser)
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut (ziemniaki powinny być miękkie, a ser lekko zarumieniony)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ser żółty (200 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Kapary (10 g)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażony łosoś i warzywa

Łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie posypujemy łososia z każdej strony przyprawami Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy łososia i smażymy przez ok. 3-4 minuty z każdej strony Pomidora kroimy w cząstki Na talerze…

WIĘCEJ >

Cassoulet z kurczakiem i fasolą

Zieleninę drobno siekamy Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z udek ściągamy skórę…

WIĘCEJ >

Pikantne skrzydełka kurczaka

Ze skrzydełek odcinamy końcówki i wyrzucamy Następnie przecinamy mięso w środkowym stawie, tak aby otrzymać po dwa mniejsze kawałki (w tym jeden wyglądający podobnie do udka) Do miski wlewamy sos sojowy, sos hoisin, ocet i…

WIĘCEJ >

Paszteciki z indykiem

Mięso kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Pieczarki kroimy w plasterki Zieleninę siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5 minut Dodajemy cebulę oraz zieleninę i smażymy przez ok….

WIĘCEJ >