fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Francuska zapiekanka ziemniaczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1c9162a5-3e83-4178-989b-911042b1aebe
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Francuska zapiekanka ziemniaczana

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Zieleninę i anchois drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, anchois i zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Na dnie naczynia układamy plastry ziemniaków i przykrywamy warstwą zawartości patelni, powtarzamy tę czynność do momentu, aż otrzymamy 3 warstwy (na wierzchu powinna być cebula z anchois)
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i mieszamy, a następnie polewamy mieszanką ziemniaki
  • Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok. 50 minut (do miękkości ziemniaków)
  • Następnie ściągamy folię i pieczemy ziemniaki przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cebula (315 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Mleko kokosowe (30 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Anchois (sardela) (12 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paprykarz domowy

Ryż gotujemy około 10 – 12 minut Warzywa trzemy na tarce, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na tłuszczu Gdy będą miękkie, dodajemy przecier pomidorowy, ryż oraz paprykę i sól Wszystko przez chwilę dusimy, żeby smaki się wymieszały

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa z dynią

Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…

WIĘCEJ >

Galaretka warzywna

Marchew oraz pietruszkę obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Buraki kroimy w plastry Do pojemników układamy listki pietruszki oraz warzywa i całość…

WIĘCEJ >

Pieczone pomidory

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Naczynie żaroodporne skrapiamy tłuszczem Pomidory kroimy na pół i wkładamy do naczynia żaroodporne przeciętą stroną do góry Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i kładziemy na pomidory Zieleninę…

WIĘCEJ >