fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Francuska zapiekanka ziemniaczana

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-83
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Francuska zapiekanka ziemniaczana

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry
  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  • Zieleninę i anchois drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, anchois i zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut
  • Następnie zmniejszamy ogień, przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy przez ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Na dnie naczynia układamy plastry ziemniaków i przykrywamy warstwą zawartości patelni, powtarzamy tę czynność do momentu, aż otrzymamy 3 warstwy (na wierzchu powinna być cebula z anchois)
  • Do miski wlewamy mleko, dodajemy śmietanę i mieszamy, a następnie polewamy mieszanką ziemniaki
  • Naczynie przykrywamy folią aluminiową i pieczemy przez ok. 50 minut (do miękkości ziemniaków)
  • Następnie ściągamy folię i pieczemy ziemniaki przez ok. 10 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Cebula (315 g)
  • Ziemniak (300 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Mleko krowie (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Anchois (sardela) (12 g)
  • Tymianek (świeży) (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Puree z batata

Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…

WIĘCEJ >

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera dodajemy miód, sodę i zaczynamy…

WIĘCEJ >

Kulki kwasielce

Daktyle namaczamy przez kilka minut w gorącej wodzie, następnie odcedzamy i wyciskamy lekko z nich wodę. Daktyle miksujemy na gęstą masę. Do masy daktylowej dodajemy kwas L-askorbinowy, następnie stopniowo wiórki, aż będzie się dało uformować…

WIĘCEJ >

Jajka faszerowane bekonem i serem

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Następnie jaja odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy wzdłuż na pół Z jaj wyciągamy żółtka i przenosimy do miski Białka kładziemy na talerzu…

WIĘCEJ >