fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kremowa zapiekanka z indykiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3f0cf3ea-ba1b-424a-aad4-54799a099ab4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowa zapiekanka z indykiem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
  • Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i wlewamy na nią bulion, cały czas mieszając
  • Następnie kładziemy patelnię z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 4-5 minut, aby płyn zgęstniał
  • Dodajemy kukurydzę, groszek oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy, a następnie tą mieszanką posypujemy zapiekankę
  • Zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka pszenna (24 g)
  • Masło (20 g)
  • Zioła prowansalskie (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…

WIĘCEJ >

Tatar wołowy

Mięso doprawiamy solą, dodajemy oliwę, mieszamy, kładziemy na talerzu. Ogórka kroimy w kostkę i układamy obok mięsa, tak samo kapary.

WIĘCEJ >

Zapiekanka z serem gruyère

Boczek kroimy w kostkę Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy boczek oraz…

WIĘCEJ >

Paleo schabowy w panierce bez jajka

Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą. Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa)…

WIĘCEJ >