fbpx
logo
Szukaj
open close

Kremowa zapiekanka z indykiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3f0cf3ea-ba1b-424a-aad4-54799a099ab4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowa zapiekanka z indykiem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Mięso kroimy w kostkę
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
  • Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty
  • Ściągamy patelnię z kuchenki i wlewamy na nią bulion, cały czas mieszając
  • Następnie kładziemy patelnię z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 4-5 minut, aby płyn zgęstniał
  • Dodajemy kukurydzę, groszek oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy, a następnie tą mieszanką posypujemy zapiekankę
  • Zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Indyk pierś (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
  • Cebula (105 g)
  • Groszek zielony (100 g)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Ser Parmezan (50 g)
  • Mąka orkiszowa (24 g)
  • Masło klarowane ghee (20 g)
  • Zioła prowansalskie (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z awokado i pistacji

Obierz awokado i zgnieć widelcem. Przeciśnij czosnek przez praskę. Pokrój dymkę i pietruszkę, dodaj oliwę, pistacje i zmiksuj na ziarnistą masę. Dodaj awokado i czosnek. Dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Przygotuj pastę bezpośrednio przed spożyciem,…

WIĘCEJ >

Zapiekane tortille z kurczakiem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do dwóch, osobnych misek Pomidory kroimy w kostkę Chili, zieleninę i cebulkę drobno siekamy Mięso odcedzamy i kroimy na małe…

WIĘCEJ >

Gryczanka

Kaszę gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości i pochłonięcia całej wody Następnie wlewamy mleko i mieszamy

WIĘCEJ >

Spaghetti z warzyw z łososiem (z bulionem mięsnym)

Łososia kroimy w paski Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy Marchewkę, pietruszkę i cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy warzywa wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Cebulę i czosnek…

WIĘCEJ >