Kremowa zapiekanka z indykiem
Kremowa zapiekanka z indykiem
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Mięso kroimy w kostkę
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy mięso i podsmażamy przez ok. 8-10 minut
- Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze przez ok. 2-3 minuty
- Ściągamy patelnię z kuchenki i wlewamy na nią bulion, cały czas mieszając
- Następnie kładziemy patelnię z powrotem na kuchenkę i gotujemy przez ok. 4-5 minut, aby płyn zgęstniał
- Dodajemy kukurydzę, groszek oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
- Zawartość patelni przenosimy do naczynia żaroodpornego
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Do miski z serem wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy (zioła prowansalskie) i mieszamy, a następnie tą mieszanką posypujemy zapiekankę
- Zapiekankę wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Indyk pierś (500 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Kukurydza w zalewie (słoik) (200 g)
- Cebula (105 g)
- Groszek zielony (100 g)
- Bułka tarta (100 g)
- Ser Parmezan (50 g)
- Mąka orkiszowa (24 g)
- Masło klarowane ghee (20 g)
- Zioła prowansalskie (6 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kremowa zapiekanka z kurczakiem
Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plastry Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do rondla wlewamy bulion, dodajemy cebulę oraz marchew…
WIĘCEJ >Cytrynowa zapiekanka z ziemniaków
Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem W naczyniu układamy warstwę ziemniaków, tak…
WIĘCEJ >Szpinakowa zapiekanka w sosem mornay
Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy połowę tłuszczu (na dużym ogniu) Gdy tłuszcz się całkowicie roztopi – wsypujemy mąkę i cały czas mieszając smażymy do momentu, aż utworzy się „pasta”…
WIĘCEJ >Francuska zapiekanka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę i anchois drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, anchois i zieleninę, mieszamy i podsmażamy przez ok. 5 minut Następnie…
WIĘCEJ >