Kremowa zapiekanka z kurczakiem
Kremowa zapiekanka z kurczakiem
Przygotowanie
- Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut
- Cebulę obieramy i drobno siekamy
- Marchew obieramy i kroimy w plastry
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
- Do rondla wlewamy bulion, dodajemy cebulę oraz marchew i doprowadzamy do wrzenia
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
- Mięso odcedzamy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do rondla
- Dodajemy groszek i mieszamy
- Do miski wlewamy wodę, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę
- Dodajemy śmietanę i ponownie dokładnie mieszamy
- Zawartość miski wlewamy do rondla i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieję
- Dodajemy przyprawy (oregano i pieprz), mieszamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
- W garnku roztapiamy tłuszcz (masło)
- Jak tłuszcz się roztopi – wyłączamy kuchenkę, dolewamy tłuszcz (oliwę) i mieszamy
- Płat ciasta filo smarujemy odrobiną tłuszczu, przykrywamy następnym płatem i tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich płatów
- Płaty ciasta ściskamy, kładziemy na zapiekankę i tworzymy „pomarszczoną” warstwę
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (450 ml)
- Ciasto Filo (360 g)
- Kurczak pierś (350 g)
- Marchew (220 g)
- Groszek zielony (150 g)
- Cebula (105 g)
- Śmietana 18% (100 g)
- Woda (45 ml)
- Mąka kukurydziana (36 g)
- Masło (25 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Oregano suszone (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką
Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…
WIĘCEJ >Szaszłyki drobiowo-cukiniowe
Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Cukinię kroimy na plastry i przenosimy do miski Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty Mięso…
WIĘCEJ >Boczek z dzika z kaszą i kapustą
Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…
WIĘCEJ >Kanapki z musem ogórkowym i fetą
Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Ser kroimy w kostkę Bułki kroimy w plastry Na każdy kawałek…
WIĘCEJ >