fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kremowa zapiekanka z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-375
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowa zapiekanka z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Do rondla wlewamy bulion, dodajemy cebulę oraz marchew i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Mięso odcedzamy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do rondla
  • Dodajemy groszek i mieszamy
  • Do miski wlewamy wodę, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę
  • Dodajemy śmietanę i ponownie dokładnie mieszamy
  • Zawartość miski wlewamy do rondla i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Dodajemy przyprawy (oregano i pieprz), mieszamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • W garnku roztapiamy tłuszcz (masło)
  • Jak tłuszcz się roztopi – wyłączamy kuchenkę, dolewamy tłuszcz (oliwę) i mieszamy
  • Płat ciasta filo smarujemy odrobiną tłuszczu, przykrywamy następnym płatem i tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich płatów
  • Płaty ciasta ściskamy, kładziemy na zapiekankę i tworzymy „pomarszczoną” warstwę
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (450 ml)
  • Ciasto Filo (360 g)
  • Kurczak pierś (350 g)
  • Marchew (220 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Woda (45 ml)
  • Mąka kukurydziana (36 g)
  • Masło (25 g)
  • Olej rzepakowy ekologiczny (20 ml)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Smażony indyk z warzywami

Mięso kroimy w cienkie paski Czosnek z imbirem obieramy i drobno siekamy Cebulę kroimy na ćwiartki Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 2 cm Z grochu cukrowego odcinamy końcówki i…

WIĘCEJ >

Krem z jarmużu

Jarmuż umieszczamy w garnku Dodajemy dwie szklanki wody Podgrzewamy Dusimy przez 10 minut Dodajemy przyprawy, ser i masło i gotujemy przez kolejne 10 minut Gorącą zupę zdejmujemy z ognia, blendujemy i podajemy 

WIĘCEJ >

Krem cukiniowy

Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę W garnku rozgrzewamy masło…

WIĘCEJ >

Makaron z krewetkami

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu Zieleninę drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy przez ok. 1 minutę Dodajemy skórkę…

WIĘCEJ >