fbpx
logo
Szukaj
open close

Kremowa zapiekanka z kurczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c016d5dc4-7271-4beb-808e-426f64e1e080
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kremowa zapiekanka z kurczakiem

Przygotowanie

  • Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut
  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • Marchew obieramy i kroimy w plastry
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C
  • Do rondla wlewamy bulion, dodajemy cebulę oraz marchew i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 5 minut
  • Mięso odcedzamy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do rondla
  • Dodajemy groszek i mieszamy
  • Do miski wlewamy wodę, dodajemy mąkę i mieszamy na gładką masę
  • Dodajemy śmietanę i ponownie dokładnie mieszamy
  • Zawartość miski wlewamy do rondla i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż sos zgęstnieję
  • Dodajemy przyprawy (oregano i pieprz), mieszamy i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • W garnku roztapiamy tłuszcz (masło)
  • Jak tłuszcz się roztopi – wyłączamy kuchenkę, dolewamy tłuszcz (oliwę) i mieszamy
  • Płat ciasta filo smarujemy odrobiną tłuszczu, przykrywamy następnym płatem i tak postępujemy do momentu wykorzystania wszystkich płatów
  • Płaty ciasta ściskamy, kładziemy na zapiekankę i tworzymy „pomarszczoną” warstwę
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 25-30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zapiekanek.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (450 ml)
  • Ciasto Filo (360 g)
  • Kurczak pierś (350 g)
  • Marchew (220 g)
  • Groszek zielony (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Śmietana 18% (100 g)
  • Woda (45 ml)
  • Mąka kukurydziana (36 g)
  • Masło (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Oregano suszone (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…

WIĘCEJ >

Szaszłyki drobiowo-cukiniowe

Mięso kroimy w większą kostkę i przenosimy do miski Cukinię kroimy na plastry i przenosimy do miski Do miski wlewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i całość dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek był równomiernie pokryty Mięso…

WIĘCEJ >

Boczek z dzika z kaszą i kapustą

Marchew, pietruszkę i selera obrać, pokroić, położyć na dnie wolnowaru Mięso posolić, popieprzyć i położyć na warzywach Włączamy wolnowar na „low” na 8 godz. Kaszę gotujemy ok. 15 minut Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Rozgrzewamy na…

WIĘCEJ >

Kanapki z musem ogórkowym i fetą

Warzywa obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy przyprawy i blendujemy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji Ser kroimy w kostkę Bułki kroimy w plastry Na każdy kawałek…

WIĘCEJ >