fbpx
logo
Szukaj
open close

Zapiekanka ziemniaczana z porem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd3ea2206-be1c-4416-9a2d-b19bf065dd1c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zapiekanka ziemniaczana z porem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Por obieramy i kroimy w plasterki
  • Do rondla wkładamy ziemniaki z porem i blanszujemy przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami warzywa i każdą warstwę posypujemy czosnkiem, przyprawami i serem (ostatnia warstwa powinna być z sera)
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietanę z mlekiem i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy mieszanką warzywa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Por (300 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Bazylia suszona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Gotowana szarlotka

Jabłka kroimy w kostkę. Owoce gotujemy do miękkości w garnku podlewając wodą. Gdy jabłka się ugotują, dodajemy mleko kokosowe, mąke kokosową i cynamon.  Całość gotujemy jeszcze przez chwilę. Jeżeli masa wyjdzie za sucha, dodajemy więcej…

WIĘCEJ >

Toskański kurczak z pesto

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Formę do pieczenia wykładamy folią aluminiową Mięso dokładnie nacieramy z każdej strony połową pesto i kładziemy w odstępach na folii, a na wierzch mięsa nakładamy pozostałe pesto Formę…

WIĘCEJ >

Wieprzowina z ananasem

Mięso kroimy w cienkie paski i przenosimy do miski Czosnek z imbirem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z mięsem Dodajemy sos sojowy i całość dokładnie mieszamy Następnie przykrywamy miskę folią i wkładamy do…

WIĘCEJ >

Ryżowy zegar

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Sałatę rwiemy na kawałki Oliwki kroimy w paski (jedną zostawiamy w całości) Paprykę kroimy w paski (na kształt wskazówek) Na talerz nakładamy ryż i układamy pozostałe…

WIĘCEJ >