fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka ziemniaczana z porem

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-45
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka ziemniaczana z porem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Por obieramy i kroimy w plasterki
  • Do rondla wkładamy ziemniaki z porem i blanszujemy przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami warzywa i każdą warstwę posypujemy czosnkiem, przyprawami i serem (ostatnia warstwa powinna być z sera)
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietanę z mlekiem i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy mieszanką warzywa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Por (300 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Mleko krowie (150 g)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Bazylia suszona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tosty z awokado i jajem

Awokado obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski, a następnie ugniatamy widelcem na papkę Kromki chleba pieczemy w tosterze Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wybijamy jaja i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia…

WIĘCEJ >

Gołąbki warzywne – wegańskie

Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8…

WIĘCEJ >

Ciasto marchewkowe

Marchewki obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Z jaj oddzielamy białka od żółtek i umieszczamy w dwóch, osobnych miskach Do żółtek dodajemy miód i miksujemy Żółtka z miodem przelewamy do miski z…

WIĘCEJ >

Pizzerinka

Kalarepę obieramy ze skórki i kroimy w cienkie plastry o wielkości 2-3 mm Następnie układamy je na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia Posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą Na kalarepie układamy pieczarki i kiełbasę chorizo pokrojone…

WIĘCEJ >