fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka ziemniaczana z porem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd3ea2206-be1c-4416-9a2d-b19bf065dd1c
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zapiekanka ziemniaczana z porem

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • W rondlu zagotowujemy wodę
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
  • Por obieramy i kroimy w plasterki
  • Do rondla wkładamy ziemniaki z porem i blanszujemy przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami warzywa i każdą warstwę posypujemy czosnkiem, przyprawami i serem (ostatnia warstwa powinna być z sera)
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietanę z mlekiem i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy mieszanką warzywa
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek warzywnych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (450 g)
  • Por (300 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Mleko kokosowe (150 ml)
  • Jajo kurze (102 g)
  • Ser żółty (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Bazylia suszona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Toskańska sałatką z fasolą

Czosnek obieramy i kroimy w plasterki Pomidory kroimy na pół i wyciskamy z nich jak najwięcej nasion do miski, a następnie kroimy miąższ w drobną kostkę Fasolę odsączamy z zalewy, przenosimy na sito i płuczemy…

WIĘCEJ >

Cytrynowy dżem z cukinii

Cukinię obieramy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Następnie cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do garnka Do garnka dolewamy wodę i zagotowujemy, a następnie dusimy pod przykryciem przez ok. 30 minut (do miękkości) Dodajemy…

WIĘCEJ >

Risotto z pieczarkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Pieczarki oczyszczamy, wrzucamy do formy do pieczenia, skrapiamy tłuszczem i…

WIĘCEJ >

Filety z kurczaka w serowej panierce

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Każdy kawałek mięsa kroimy poziomo wzdłuż, tworząc cieńsze kawałki Przygotowujemy trzy talerze, na jeden wysypujemy mąkę, na drugi wylewamy białka…

WIĘCEJ >