Zapiekanka ziemniaczana z porem

Zapiekanka ziemniaczana z porem
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
- W rondlu zagotowujemy wodę
- Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry
- Por obieramy i kroimy w plasterki
- Do rondla wkładamy ziemniaki z porem i blanszujemy przez ok. 5 minut, a następnie odcedzamy
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- W naczyniu żaroodpornym układamy warstwami warzywa i każdą warstwę posypujemy czosnkiem, przyprawami i serem (ostatnia warstwa powinna być z sera)
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietanę z mlekiem i dokładnie mieszamy, a następnie polewamy mieszanką warzywa
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 50 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek warzywnych.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (450 g)
- Por (300 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Mleko kokosowe (150 ml)
- Jajo kurze (102 g)
- Ser żółty (100 g)
- Czosnek (10 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Bazylia suszona (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.