Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Ziemniaki odcedzamy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Do ziemniaków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, ser oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Masę ziemniaczaną przenosimy do naczynia żaroodpornego, równomiernie rozkładamy i posypujemy papryką w proszku
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Śmietana 18% (75 g)
- Ser Parmezan (30 g)
- Czosnek (5 g)
- Majeranek suszony (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Warzywa zapiekane z kiełbasą
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…
WIĘCEJ >Pieczony kalafior
Kalafior dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5-7 minut Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia i skrapiamy tłuszczem Kalafior odcedzamy i przenosimy do miski…
WIĘCEJ >Chrupiące kotlety wieprzowe
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Blachę smarujemy tłuszczem Każdy kawałek mięsa wkładamy między dwa kawałki folii i rozbijamy wałkiem do momentu, aż mięso zrobi się o połowę cieńsze Zieleninę drobno siekamy i przenosimy…
WIĘCEJ >