Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Ziemniaki odcedzamy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
- Do ziemniaków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, ser oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
- Masę ziemniaczaną przenosimy do naczynia żaroodpornego, równomiernie rozkładamy i posypujemy papryką w proszku
- Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (600 g)
- Śmietana 18% (75 g)
- Ser Parmezan (30 g)
- Czosnek (5 g)
- Majeranek suszony (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.