fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zapiekanka ziemniaczana

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-93
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zapiekanka ziemniaczana

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C
  • Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
  • Ziemniaki odcedzamy, a następnie ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Do ziemniaków dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę, ser oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Masę ziemniaczaną przenosimy do naczynia żaroodpornego, równomiernie rozkładamy i posypujemy papryką w proszku
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zapiekanek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (600 g)
  • Śmietana 18% (75 g)
  • Ser Parmezan (30 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Majeranek suszony (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Piekarnik, Praska do czosnku, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wiosenna sałatka z kaszą jaglaną i szparagami

Do garnka wsypujemy kaszę i prażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając Dolewamy wodę, dodajemy tłuszcz, sok z cytryny oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15 minut (do momentu, aż…

WIĘCEJ >

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.  Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…

WIĘCEJ >

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko tą zewnętrzną) Cytrynę przekrawamy i wyciskamy z niej sok do jakiegoś naczynia Przygotowujemy formę do…

WIĘCEJ >