fbpx
logo
Szukaj
open close

Zielone risotto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ea30e65-c51d-48ea-91a3-64a29dfc20ba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zielone risotto

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelnię wrzucamy tłuszcz (masło), dodajemy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Bulion podgrzewamy na osobnej patelni
  • Na patelnię z czosnkiem wsypujemy ryż i podrzucamy wszystko razem, aż tłuszcz pokryję ziarna ryżu
  • Następnie wlewamy na patelnię 1/8 bulionu, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż całość zostanie wchłonięta (ok. 5 minut)
  • Po tym czasie dolewamy następną 1/8 bulionu i powtarzamy, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie prawie miękki
  • Fasolkę i szparagi blanszujemy, po czym kroimy na małe kawałki
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelnię dodajemy śmietanę, fasolę oraz szparagi i gotujemy do momentu, aż ryż będzie al dente, a następnie mieszamy z serami i zieleniną
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), mieszamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Ryż basmati (250 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (250 g)
  • Szparag (250 g)
  • Ser Gorgonzola (125 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (75 g)
  • Ser Parmezan (60 g)
  • Masło (15 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Bazylia (świeża) (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Karbowany makaron z cukinii z brokułami

Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >

Mus jagodowy ze śmietaną

Jagody blendujemy na gładki mus, a następnie przenosimy do miski (lub szklanki) Na wierzch nakładamy śmietanę

WIĘCEJ >

Krem ziemniaczany

Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy przez ok. 2 minuty Dodajemy ziemniaki i smażymy przez ok. 3 minuty Dolewamy bulion i gotujemy przez około…

WIĘCEJ >

Klopsiki z indyka

Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy folią aluminiową, a następnie smarujemy tłuszczem Cukinię rozkładamy na ręczniku papierowym, na wierzchu kładziemy drugi ręcznik i przyciskamy,…

WIĘCEJ >