fbpx
logo
Szukaj
open close

Zielone risotto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0ea30e65-c51d-48ea-91a3-64a29dfc20ba
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zielone risotto

Przygotowanie

  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Na patelnię wrzucamy tłuszcz (masło), dodajemy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Bulion podgrzewamy na osobnej patelni
  • Na patelnię z czosnkiem wsypujemy ryż i podrzucamy wszystko razem, aż tłuszcz pokryję ziarna ryżu
  • Następnie wlewamy na patelnię 1/8 bulionu, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż całość zostanie wchłonięta (ok. 5 minut)
  • Po tym czasie dolewamy następną 1/8 bulionu i powtarzamy, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie prawie miękki
  • Fasolkę i szparagi blanszujemy, po czym kroimy na małe kawałki
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelnię dodajemy śmietanę, fasolę oraz szparagi i gotujemy do momentu, aż ryż będzie al dente, a następnie mieszamy z serami i zieleniną
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), mieszamy i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1000 ml)
  • Ryż basmati (250 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (250 g)
  • Szparag (250 g)
  • Ser Gorgonzola (125 g)
  • Śmietana jogurtowa 10% (75 g)
  • Ser Parmezan (60 g)
  • Masło (15 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Bazylia (świeża) (15 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Risotto z trzech rodzajów ryżu

Ryż dziki i brązowy gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 40 minut, a następnie odcedzamy Paprykę i pieczarki kroimy (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczne risotto z krewetkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do (…)

WIĘCEJ >

Risotto cytrynowo-tymiankowe

Mięso kroimy w paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach (…)

WIĘCEJ >

Risotto z pieczarkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy (…)

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia (…)

WIĘCEJ >