Zielone risotto
Zielone risotto
Przygotowanie
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Na patelnię wrzucamy tłuszcz (masło), dodajemy czosnek i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Bulion podgrzewamy na osobnej patelni
- Na patelnię z czosnkiem wsypujemy ryż i podrzucamy wszystko razem, aż tłuszcz pokryję ziarna ryżu
- Następnie wlewamy na patelnię 1/8 bulionu, mieszamy i podgrzewamy do momentu, aż całość zostanie wchłonięta (ok. 5 minut)
- Po tym czasie dolewamy następną 1/8 bulionu i powtarzamy, aż ryż wchłonie cały bulion i będzie prawie miękki
- Fasolkę i szparagi blanszujemy, po czym kroimy na małe kawałki
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelnię dodajemy śmietanę, fasolę oraz szparagi i gotujemy do momentu, aż ryż będzie al dente, a następnie mieszamy z serami i zieleniną
- Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), mieszamy i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1000 ml)
- Ryż basmati (250 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (250 g)
- Szparag (250 g)
- Ser Gorgonzola (125 g)
- Śmietana jogurtowa 10% (75 g)
- Ser Parmezan (60 g)
- Masło (15 g)
- Czosnek (15 g)
- Bazylia (świeża) (15 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Pudding z owocami
Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 st. C Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z 1/2 cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy…
WIĘCEJ >Rolada serowa z pieczarkami
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 1/5 ilości tłuszczu Pieczarki dokładnie oczyszczamy i kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy 2/5 ilości tłuszczu Wrzucamy pieczarki, dodajemy przyprawy (sól) i dusimy pieczarki do miękkości…
WIĘCEJ >Potrawka z serc drobiowych
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Serca dokładnie oczyszczamy z białych części Podgardle kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy serca, podgardle oraz przyprawy (poza solą)…
WIĘCEJ >Owsianka dla dziecka 12
Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…
WIĘCEJ >