Risotto z trzech rodzajów ryżu
Risotto z trzech rodzajów ryżu
Przygotowanie
- Ryż dziki i brązowy gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 40 minut, a następnie odcedzamy
- Paprykę i pieczarki kroimy w cienkie plasterki
- Czosnek obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
- Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
- Wrzucamy paprykę, pieczarki oraz czosnek i smażymy przez ok. 8-10 minut
- Następnie dodajemy ryż basmati i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Zmniejszamy ogień, wlewamy pół szklanki bulionu i gotujemy cały czas mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty
- Następnie powtarzamy powyższą czynność do momentu, aż zużyjemy cały bulion
- Dodajemy ryż dziki oraz brązowy i dokładnie mieszamy
- Następnie wyłączamy kuchenkę, dodajemy zieleninę oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową sera
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.
Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1500 ml)
- Papryka czerwona (230 g)
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Ser Parmezan (100 g)
- Ryż dziki (Zizania) (30 g)
- Ryż brązowy (30 g)
- Masło (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Aromatyczne risotto z krewetkami
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać na małym ogniu Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Risotto cytrynowo-tymiankowe
Mięso kroimy w paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Do rondla wlewamy bulion i gotujemy na wolnym ogniu Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Risotto z groszkiem i szparagami
Cebulę obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plastry Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy cebulę z…
WIĘCEJ >Risotto z cukinią i groszkiem
Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy pokrojoną w półkrążki cukinię, trochę soli, pieprzu i podsmażamy do miękkości cukinii Dodajemy groszek…
WIĘCEJ >