fbpx
logo
Szukaj
open close

Risotto z trzech rodzajów ryżu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce2f90600-e722-454c-8908-9e3c9be44217
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Risotto z trzech rodzajów ryżu

Przygotowanie

  • Ryż dziki i brązowy gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 40 minut, a następnie odcedzamy
  • Paprykę i pieczarki kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy paprykę, pieczarki oraz czosnek i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Następnie dodajemy ryż basmati i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Zmniejszamy ogień, wlewamy pół szklanki bulionu i gotujemy cały czas mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty
  • Następnie powtarzamy powyższą czynność do momentu, aż zużyjemy cały bulion
  • Dodajemy ryż dziki oraz brązowy i dokładnie mieszamy
  • Następnie wyłączamy kuchenkę, dodajemy zieleninę oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową sera

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Ryż dziki (Zizania) (30 g)
  • Ryż brązowy (30 g)
  • Masło (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Aromatyczne risotto z krewetkami

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Zieleninę drobno siekamy Do (…)

WIĘCEJ >

Risotto cytrynowo-tymiankowe

Mięso kroimy w paski Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Zieleninę drobno siekamy Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach (…)

WIĘCEJ >

Risotto z groszkiem i szparagami

Cebulę obieramy i drobno siekamy Por kroimy w cienkie plastry Ze szparagów odcinamy końcówki i kroimy na 3-4 części Ser (…)

WIĘCEJ >

Risotto z cukinią i groszkiem

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia (…)

WIĘCEJ >

Risotto z grzybami

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut Cebulę kroimy w (…)

WIĘCEJ >