fbpx
logo
Szukaj
open close

Risotto z trzech rodzajów ryżu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce2f90600-e722-454c-8908-9e3c9be44217
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Risotto z trzech rodzajów ryżu

Przygotowanie

  • Ryż dziki i brązowy gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 40 minut, a następnie odcedzamy
  • Paprykę i pieczarki kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy paprykę, pieczarki oraz czosnek i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Następnie dodajemy ryż basmati i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Zmniejszamy ogień, wlewamy pół szklanki bulionu i gotujemy cały czas mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty
  • Następnie powtarzamy powyższą czynność do momentu, aż zużyjemy cały bulion
  • Dodajemy ryż dziki oraz brązowy i dokładnie mieszamy
  • Następnie wyłączamy kuchenkę, dodajemy zieleninę oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową sera

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Zdjęcie jest poglądowe, może się różnić od podanego przepisu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Ryż dziki (Zizania) (30 g)
  • Ryż brązowy (30 g)
  • Masło (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Witariańskie pomidorki nadziewane

Pomidorki wydrążamy. Szpinak, paprykę, marchew, cebulę i pieczarki dokładnie myjemy i siekamy w drobną kostkę. Miąższ awokado widelcem ugniatamy na miazgę. Mieszamy go z sokiem z limonki, przeciśniętym czosnkiem i przyprawami. Następnie mieszamy razem wszystkie składniki…

WIĘCEJ >

Wątroba cielęca

Wątrobę kroimy ostrym nożem pod skosem w jak najszersze plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Powoli kładziemy na patelnię plastry wątroby i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony Usmażoną wątrobę przenosimy na talerz i…

WIĘCEJ >

Pieczony kurczak cytrynowy

Cebulę z czosnkiem obieramy i kroimy na pół Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C Mięso dokładnie oczyszczamy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie nadziewamy cebulą z czosnkiem i posypujemy przyprawami (pieprzem) Wkładamy mięso do…

WIĘCEJ >

Szparagi zapiekane w bekonie z serem kozim

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Każdy szparag owijamy plastrem boczku (jak cienkie szparagi, to po dwa w plaster) Układamy w naczyniu żaroodpornym Kroimy ser lub kruszymy…

WIĘCEJ >