fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Risotto z trzech rodzajów ryżu

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-332
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Risotto z trzech rodzajów ryżu

Przygotowanie

  • Ryż dziki i brązowy gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 40 minut, a następnie odcedzamy
  • Paprykę i pieczarki kroimy w cienkie plasterki
  • Czosnek obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Ser (parmezan) ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski
  • Do rondla wlewamy bulion i zaczynamy podgrzewać
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło)
  • Wrzucamy paprykę, pieczarki oraz czosnek i smażymy przez ok. 8-10 minut
  • Następnie dodajemy ryż basmati i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Zmniejszamy ogień, wlewamy pół szklanki bulionu i gotujemy cały czas mieszając, aż płyn zostanie wchłonięty
  • Następnie powtarzamy powyższą czynność do momentu, aż zużyjemy cały bulion
  • Dodajemy ryż dziki oraz brązowy i dokładnie mieszamy
  • Następnie wyłączamy kuchenkę, dodajemy zieleninę oraz połowę sera i dokładnie mieszamy
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy drugą połową sera

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia risotto.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Papryka czerwona (230 g)
  • Pieczarka (świeża) (200 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Ser Parmezan (100 g)
  • Ryż dziki (Zizania) (30 g)
  • Ryż brązowy (30 g)
  • Masło (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Rondel, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

Mięso lekko solimy i pieprzymy  Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka z warzywami w sosie sojowym

Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę Do miski wlewamy sok z cytryny oraz połowę sosu sojowy, dodajemy przyprawy i mieszamy Do miski z sosem przenosimy mięso, dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok. 20-30 minut…

WIĘCEJ >

Ziemniaczany kotek

Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Ogórka kroimy w plastry Oliwkę i pomidorka kroimy na pół Z papryki wycinamy kawałek na kształt uśmiechu Ziemniaki odcedzamy i ugniatamy…

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszą jaglaną i halibutem wędzonym

Kaszę gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), a następnie odcedzamy Rybę oczyszczamy (obieramy ze skóry i ości) i rozdrabiamy na kawałki Cebulę obieramy Wszystkie warzywa kroimy w…

WIĘCEJ >