fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczana kanapka z jajem – na ciepło

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c42bf92f6-da2d-4a39-a8b6-a8a206c11021

Ziemniaczana kanapka z jajem – na ciepło

Przygotowanie

Placuszki

  • Ziemniaki, oliwę z oliwek, mąkę, tymianek i rozmaryn mieszamy razem i formujemy kulki, potem rozpłaszczamy je do postaci placka grubego na ok 1-2 cm
  • Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Smażymy placuszki po parę minut z obu stron i odkładamy na talerz

Przybranie

  • Smażymy jajka
  • Na jednym placuszku układamy kilka liści rukoli, smażone jajko, plaster pomidora

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

Placuszki

  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • 1-2 łyżki mąki ziemniaczanej (50 g)
  • 1 szczypta suszonego tymianku (1 g)
  • 1 szczypta rozmarynu (1 g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10 ml)
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia (25 g)

Przybranie placuszków

  • 2 jaja kurze roz. M (102 g)
  • 2 plastry pomidorów (50 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Miska, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >

Śledzie z rodzynkami i śliwkami

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >