fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczana kanapka z jajem – na ciepło

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c42bf92f6-da2d-4a39-a8b6-a8a206c11021
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziemniaczana kanapka z jajem – na ciepło

Przygotowanie

Placuszki

  • Ziemniaki, oliwę z oliwek, mąkę, tymianek i rozmaryn mieszamy razem i formujemy kulki, potem rozpłaszczamy je do postaci placka grubego na ok 1-2 cm
  • Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Smażymy placuszki po parę minut z obu stron i odkładamy na talerz

Przybranie

  • Smażymy jajka
  • Na jednym placuszku układamy kilka liści rukoli, smażone jajko, plaster pomidora

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

Placuszki

  • Ziemniak (200 g)
  • Mąka ziemniaczana (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Rozmaryn suszony (1 g)
  • Tymianek suszony (1 g)

Przybranie placuszków

  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Pomidor (świeży) (50 g)
  • Rukola (20 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym

makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…

WIĘCEJ >

Gryczanka z jogurtem i jagodami

Kaszę gryczaną gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Dodajemy jogurt, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut Dodajemy jagody i ponownie mieszamy

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >