Ziemniaczane myszki
Ziemniaczane myszki
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
- Ser kroimy w małe prostokąciki
- Z oliwek wycinamy kawałki na kształt oczek i nosków
- Marchew obieramy i kroimy w małe plasterki
- Ziemniaki odcedzamy, dolewamy mleko i ugniatamy na jednolitą konsystencję (w razie potrzeby dolewamy więcej mleka)
- Na talerz kładziemy sałatę, a z masy ziemniaczanej formujemy myszki z ogonkami i kładziemy na sałatę
- Myszki dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych dań.
Autor
Lista składników
- Ziemniak (150 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Sałata masłowa (10 g)
- Oliwki czarne (6 g)
- Ser żółty (5 g)
- Marchew (4 g)
- Koper (świeży) (1 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z dyni z serem guayerre (wegetariańska)
Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…
WIĘCEJ >Ziemniaczana myszka
Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości) Jajo gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty (na twardo) Szczypior kroimy na paski o długości ok. 4 cm Z…
WIĘCEJ >Polędwica wieprzowa z miodem
Marchew z jabłkiem obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Imbir z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Chleb kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera (lub naczynia,…
WIĘCEJ >Ryż z kurczakiem w sosie pomidorowym
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony (na lekko złotawy kolor) Cebulę obieramy i drobno siekamy Mięso przenosimy na talerz…
WIĘCEJ >