fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Bałwan śniegowy z ryżu z porcją warzyw i ryżu

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0878047b-aef1-4f6b-8553-205c024e0014
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Bałwan śniegowy z ryżu z porcją warzyw i ryżu

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Z ogórka wycinamy kawałek na kształt czapki bałwana, a pozostałego ogórka kroimy w plastry
  • Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt nosa bałwana i gwiazdki, a pozostałą marchew kroimy w plastry
  • Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 2-3 minuty, a następnie odcedzamy
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Z połowy ryżu formujemy na talerzu kulki i dekorujemy warzywami na kształt bałwana (tak jak na załączonym obrazku)
  • Drugą połowę ryżu przenosimy do miski, a pozostałe warzywa układamy na talerzu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Pomidor koktajlowy (120 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Brokuł (80 g)
  • Fasola czerwona z puszki (25 g)
  • Marchew (25 g)
  • Ogórek długi (25 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl z czarnej porzeczki

Porzeczki, sałatę i mango myjemy Mango obieramy i kroimy w kostkę Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy

WIĘCEJ >

Krokiety z wieprzowiną i jabłkiem

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Jabłka obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa pizza na spodzie warzywnym

Marchewkę i pietruszkę obieramy, po czym ścieramy na cienkich oczkach na tarce do jarzyn W oddzielnej misce oddzielamy żółtka od białek Żółtka mieszamy ze startymi warzywami, a następnie dodajemy 2 łyżki mąki gryczanej i całość…

WIĘCEJ >

Orzechanka z mlekiem kokosowym i miodem

Do blendera wsypujemy orzechy oraz pestki i całość blendujemy do momentu uzyskania „proszku” Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy orzechy z pestkami, dodajemy sól i całość gotujemy przez ok. 15 minut Następnie dodajemy miód, mieszamy do…

WIĘCEJ >