fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaczano-szpinakowe myszki

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c93d7f813-33fb-4d22-b8bf-8e630357c3df
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziemniaczano-szpinakowe myszki

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do miękkości)
  • Szpinak drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy szpinak i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż zwiędnie)
  • Z sera wycinamy kółka
  • Ziemniaki odcedzamy, dodajemy szpinak i całość bardzo dokładnie ugniatamy do momentu uzyskania jednolitej masy
  • Z masy ziemniaczanej formujemy myszki i kładziemy na talerz
  • Myszki dekorujemy pozostałymi składnikami, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, dziecięcych dań.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (150 g)
  • Szpinak (25 g)
  • Ser żółty (6 g)
  • Smalec z gęsi (6 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz ziarnisty (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasza jaglana

Kaszę wsypać na duże drobne sitko i przepłukać pod kranem gorącą lub zimną wodą. Wsypać do garnka i zalać wrzącą wodą. Gotować 10-15 minut. Odcedzić na sitku.

WIĘCEJ >

Pudding ryżowy z czekoladą

Ryż wysypujemy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą do momentu, aż woda będzie przejrzysta Następnie ryż odsączamy i odkładamy Do rondla wlewamy mleko, dodajemy ekstrakt wanilii, cukier oraz kakao i całość dokładnie mieszamy,…

WIĘCEJ >

Orzechanka z mlekiem kokosowym i miodem

Do blendera wsypujemy orzechy oraz pestki i całość blendujemy do momentu uzyskania „proszku” Do garnka wlewamy mleko, wsypujemy orzechy z pestkami, dodajemy sól i całość gotujemy przez ok. 15 minut Następnie dodajemy miód, mieszamy do…

WIĘCEJ >

Omlet ze świeżymi szparagami

Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę) Wrzucamy szparagi i smażymy przez ok. 5 minut, co jakiś czas obracając Po tym czasie ściągamy szparagi z patelni i posypujemy przyprawami (solą i pieprzem)…

WIĘCEJ >