fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ziemniaki w pomidorach

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-108
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ziemniaki w pomidorach

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy na papierze
  • Następnie skrapiamy ziemniaki tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do miękkości)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, ocet i przyprawy (paprykę słodką i paprykę ostrą), mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy zieleninę (natkę) oraz pozostałe przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy ziemniaki, przenosimy do sos pomidorowego i mieszamy
  • Następnie ziemniaki z sosem nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (kolendrą)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Ziemniak (500 g)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pietruszka – natka (świeża) (12 g)
  • Kolendra (świeża) (12 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (6 ml)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (6 g)
  • Papryka ostra mielona (proszek) (1.5 g)
  • Sól morska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka marokańska z batatów

Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…

WIĘCEJ >

Sernik z orzechami

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do blendera wsypujemy cukier, wybijamy jajo, dodajemy sery i całość dokładnie blendujemy Orzechy drobno siekamy Masę serową przenosimy do miski, dodajemy skórkę pomarańczową…

WIĘCEJ >

Kanapka dziecięca – ptaszek

Z chleba wycinamy kółko Jabłko kroimy w pół plastry Truskawkę kroimy w plastry i na kawałki na kształt nóżek Marchew obieramy i odkrawamy plaster i kawałek na kształt noska Ogórka kroimy w plastry Wszystkie składniki…

WIĘCEJ >

Tajskie kotleciki z kurczakiem

Mięso kroimy na kawałki i przenosimy do blendera (lub naczynia, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki (poza tłuszczem) i całość dokładnie blendujemy Z powstałej masy formujemy kulki, które następnie delikatnie spłaszczamy formując kotleciki Na…

WIĘCEJ >