fbpx
logo
Szukaj
open close

Ziemniaki w pomidorach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2a2a0ba7-7834-4132-a48b-cb114cdea317
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Ziemniaki w pomidorach

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy na papierze
  • Następnie skrapiamy ziemniaki tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do miękkości)
  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pomidory, ocet i przyprawy (paprykę słodką i paprykę ostrą), mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
  • Dodajemy zieleninę (natkę) oraz pozostałe przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
  • Z piekarnika wyciągamy ziemniaki, przenosimy do sos pomidorowego i mieszamy
  • Następnie ziemniaki z sosem nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (kolendrą)

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Ziemniak młody (1000 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Zioła prowansalskie (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Zupa z mięsem i grzybami Mun

Mięso dokładnie oczyszczamy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka Czosnek obieramy, drobno siekamy i dodajemy do garnka Do garnka wlewamy wodę i gotujemy przez ok. 30-40 minut Po tym czasie dodajemy grzyby i gotujemy…

WIĘCEJ >

Przegrzebki z ryżem

Wszystkie warzywa i boczek kroimy w kostkę (cebulę z czosnkiem obieramy) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz boczek i podsmażamy przez ok. 5 minut Dodajemy paprykę oraz przyprawy (pieprz) i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni (wegańka/wegetariańska)

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >

Tosty z serem

Na każdą kromkę chleba kładziemy plaster sera i składamy kromki po dwie Następnie wsadzamy do nagrzanego tostera i pieczemy do momentu, aż na tosterze zapali się zielona lampka

WIĘCEJ >