Ziemniaki w pomidorach
Ziemniaki w pomidorach
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia
- Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i układamy na papierze
- Następnie skrapiamy ziemniaki tłuszczem i wkładamy do piekarnika na ok. 20-25 minut (pieczemy do miękkości)
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Zieleninę drobno siekamy
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy pomidory, ocet i przyprawy (paprykę słodką i paprykę ostrą), mieszamy i dusimy przez ok. 5 minut
- Dodajemy zieleninę (natkę) oraz pozostałe przyprawy (sól i pieprz) i dokładnie mieszamy
- Z piekarnika wyciągamy ziemniaki, przenosimy do sos pomidorowego i mieszamy
- Następnie ziemniaki z sosem nakładamy na talerze i posypujemy zieleniną (kolendrą)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia ziemniaków.
Autor
Lista składników
- Ziemniak młody (1000 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.