fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zimowy deser owocowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c66c9ff95-79c4-45b8-8b59-fe38d4a6a9ea
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zimowy deser owocowy

Przygotowanie

  • Do rondla wsypujemy cukier i przyprawy (cynamon), dodajemy ekstrakt z wanilii, dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż cukier się rozpuści)
  • Figi kroimy na pół i przenosimy do miski
  • Dodajemy daktyle i jabłka, po czym zalewamy owoce przygotowanym syropem i odstawiamy na co najmniej 3 godz.
  • Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z limonki, dodajemy cukier puder i mieszamy
  • Owoce podajemy z jogurtem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.

Możesz użyć dowolnych, ulubionych suszonych owoców.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Woda (250 ml)
  • Jogurt grecki (200 g)
  • Jabłko suszone (160 g)
  • Figa suszona (110 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Daktyl (100 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
  • Sok z limonki (bio) (6 g)
  • Wanilia – ekstrakt (4 g)
  • Cynamon – laska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem buraczany z mleczkiem kokosowym

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st C Buraki szorujemy, nie obieramy, wkładamy do rękawa i pieczemy przez 45 – 50 minut Upieczone buraki należy chwilę przestudzić Odcinamy im korzonki, kroimy na pół i kroimy na…

WIĘCEJ >

Crème brûlée z mango

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 150 st. C Formę wykładamy folią aluminiową i ustawiamy na niej kokilki Mango obieramy, kroimy w kostkę (pestkę usuwamy), wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę Do rondla wlewamy mleko,…

WIĘCEJ >

Ostrygi i śliwki w boczku

Ostrygi wyciągamy z muszli Każdy plaster boczku kroimy wzdłuż na pół Rozgrzewamy opiekacz Boczek rozkładamy na czystym blacie i na końcu każdego kawałka kładziemy po jednej śliwce i jednej ostrydze, po czym zawijamy ciasno boczek…

WIĘCEJ >

Wiśnie w cieście

Jajo wybijamy na talerz i roztrzepujemy z odrobiną cukru pudru Wiśnie kroimy na pół, usuwamy pestki i przenosimy owoce do miski Dodajemy cukier puder oraz mąkę i dokładnie mieszamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170 st….

WIĘCEJ >