Zimowy deser owocowy
Zimowy deser owocowy
Przygotowanie
- Do rondla wsypujemy cukier i przyprawy (cynamon), dodajemy ekstrakt z wanilii, dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 10 minut (do momentu, aż cukier się rozpuści)
- Figi kroimy na pół i przenosimy do miski
- Dodajemy daktyle i jabłka, po czym zalewamy owoce przygotowanym syropem i odstawiamy na co najmniej 3 godz.
- Do osobnej miski wlewamy jogurt i sok z limonki, dodajemy cukier puder i mieszamy
- Owoce podajemy z jogurtem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia deserów.
Możesz użyć dowolnych, ulubionych suszonych owoców.
Autor
Lista składników
- Woda (250 ml)
- Jogurt grecki (200 g)
- Jabłko suszone (160 g)
- Figa suszona (110 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Daktyl (100 g)
- Cukier puder (trzcinowy) (40 g)
- Sok z limonki (bio) (6 g)
- Wanilia – ekstrakt (4 g)
- Cynamon – laska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.