fbpx
Szukaj
open close

Zupa cebulowa z winem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbca3be78-8f12-4c0d-882e-3f4b4662594b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa cebulowa z winem

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy, kroimy wzdłuż na pół i siekamy w poprzek na plasterki o grubości ok. 1,5 mm
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę)
  • Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu przez ok. 20-25 minut, co jakiś czas mieszając (smażymy do momentu, aż cebula będzie miękka i lekko brązowa)
  • Do osobnego garnka wlewamy bulion i podgrzewamy
  • Zwiększamy ogień pod garnkiem z cebulą, dolewamy wino, mieszamy cebulę drewnianą łyżką i gotujemy przez ok. 3 minuty
  • Następnie dolewamy do cebuli wrzący bulion, mieszamy i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 20-25 minut
  • Dodajemy przyprawy (sól i pieprz), mieszamy i gotujemy jeszcze przez ok. 2-3 minuty
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C
  • Kratkę w piekarniku ustawiamy nieco wyżej niż środkowa półka w piekarniku
  • Bagietkę kroimy na kromki i opiekamy przez kilka minut w piekarniku (lub tosterze), po czym nacieramy obranym ząbkiem czosnku
  • Ser ścieramy na grubych oczkach tarki do miski
  • Do naczynia żaroodpornego (lub kilku mniejszych naczyń) przelewamy zupę, przykrywamy grzankami, posypujemy serem i wkładamy do piekarnika na ok. 5 minut (pieczemy do momentu, aż ser się roztopi)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (1000 ml)
  • Cebula (900 g)
  • Wino białe wytrawne (250 ml)
  • Ser żółty (150 g)
  • Bagietka (50 g)
  • Masło (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Łyżka drewniana, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Zupa dyniowa z soczewicą

Cebulę obieramy i drobno siekamy W moździerzu ucieramy na pył przyprawy (kardamon) Marchew z dynią obieramy i kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 (…)

WIĘCEJ >

Aromatyczna zupa ziemniaczana

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i (…)

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię (…)

WIĘCEJ >

Zielona zimowa zupa

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w półksiężyce Boczek kroimy w kostkę Brokuła kroimy/rozdzielamy na małe kawałki Brukselki kroimy na połówki (…)

WIĘCEJ >