fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa dyniowa z soczewicą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6032f5d1-77bc-40dc-b7e4-f8cbe6e07860
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa dyniowa z soczewicą

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • W moździerzu ucieramy na pył przyprawy (kardamon)
  • Marchew z dynią obieramy i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy pestki)
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i przyprawy (kardamon, kolendrę, kmin i imbir), mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy marchew i dynię, dolewamy wrzącą wodę (tak, aby woda sięgała ok. 1 cm ponad warzywa), dodajemy przyprawy (ziele angielskie) i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż warzywa zmiękną)
  • Soczewicę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Do garnka dodajemy soczewicę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie)
  • Pod koniec gotowania dodajemy przecier, mieszamy i zagotowujemy
  • Dodajemy przyprawy (sól), mieszamy i podajemy
  • Zupę dekorujemy sezamem (wcześniej możemy go uprażyć na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (750 ml)
  • Dynia (500 g)
  • Przecier pomidorowy (480 g)
  • Soczewica czerwona – ziarno (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (45 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kardamon – ziarno (3 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Moździerz, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Saltimbocca z kurczaka z szałwią

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Zieleninę grubo siekamy Na każdym kawałku mięsa kładziemy plaster szynki, posypujemy serem oraz zieleniną i zawijamy w roladki Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220 st. C Na patelni…

WIĘCEJ >

Ciasto gruszkowe z musem bananowym

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Obie części formujemy w kulkę Oba ciasta…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona z ogórkiem kiszonym

Mięso kroimy w paski o grubości ok. 2 cm i długości ok. 5 cm Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso i smażymy przez ok. 5-7 minut (aż będzie lekko…

WIĘCEJ >