fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa dyniowa z soczewicą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6032f5d1-77bc-40dc-b7e4-f8cbe6e07860
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa dyniowa z soczewicą

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i drobno siekamy
  • W moździerzu ucieramy na pył przyprawy (kardamon)
  • Marchew z dynią obieramy i kroimy w kostkę (z dyni usuwamy pestki)
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i przyprawy (kardamon, kolendrę, kmin i imbir), mieszamy i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Dodajemy marchew i dynię, dolewamy wrzącą wodę (tak, aby woda sięgała ok. 1 cm ponad warzywa), dodajemy przyprawy (ziele angielskie) i gotujemy pod przykryciem przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż warzywa zmiękną)
  • Soczewicę przenosimy na sitko i płuczemy pod zimną, bieżącą wodą
  • Do garnka dodajemy soczewicę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 15 minut (do momentu, aż wszystkie składniki będą miękkie)
  • Pod koniec gotowania dodajemy przecier, mieszamy i zagotowujemy
  • Dodajemy przyprawy (sól), mieszamy i podajemy
  • Zupę dekorujemy sezamem (wcześniej możemy go uprażyć na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty)

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (750 ml)
  • Dynia (500 g)
  • Przecier pomidorowy (480 g)
  • Soczewica czerwona – ziarno (180 g)
  • Cebula (105 g)
  • Marchew (45 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sezam biały (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kardamon – ziarno (3 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (3 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Imbir w proszku (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Moździerz, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gęsta zupa z szynką i grochem

Groch wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 6 godz. Po tym czasie groch odcedzamy Cebulę obieramy (…)

WIĘCEJ >

Kubańska zupa z fasoli

Fasolę wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 8 godz. (a najlepiej całą noc) Po tym czasie (…)

WIĘCEJ >

Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki z dynią obieramy i kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki i (…)

WIĘCEJ >

Francuska zupa cebulowa

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (masło i oliwę) Wrzucamy cebulę i dusimy pod przykryciem (…)

WIĘCEJ >

Kremowa zupa jarzynowa

Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-12 minut (do miękkości) Zieleninę siekamy (…)

WIĘCEJ >