fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa grzybowa z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce8f2d286-ceda-481b-93c8-7d5e9a9c1bd1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa grzybowa z ziemniakami

Przygotowanie

  • Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy przez ok. 1 godz.
  • Dolewamy bulion i całość blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki wraz z wodą przelewamy do garnka z kremową zupą grzybową
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy grzybowej.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 14
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (2500 ml)
  • Ziemniak (1000 g)
  • Woda (1000 ml)
  • Borowik suszony (50 g)
  • Podgrzybek suszony (50 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek - duży, Garnek - wysoki, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gryczanka z cynamonem i kardamonem

Kaszę gryczaną w gotujemy do miękkości w małej ilości wody W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy przyprawy: cynamon, kurkumę, kardamon i sól, mieszamy Zdejmujemy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka…

WIĘCEJ >

Frittata ze szpinakiem i ziemniakami

Szpinak wyciągamy z zamrażarki ok. 30 minut szybciej, aby się rozmroził Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry Zieleninę drobno siekamy Do garnka wlewamy połowę tłuszczu Wrzucamy cebulę z…

WIĘCEJ >

Puszysty pilaw ryżowy

Makaron spaghetti łamiemy na kawałki o długości ok. 2-3 cm Seler kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy W rondlu roztapiamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Wątróbka z rukolą i malinami z dodatkiem fasolki szparagowej

Z fasolki odcinamy końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-15 minut (do miękkości) Połowę ilości malin blendujemy na jednolitą konsystencję Cebulę obieramy i kroimy w piórka Mięso kroimy w plastry Na patelni…

WIĘCEJ >