fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa grzybowa z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce8f2d286-ceda-481b-93c8-7d5e9a9c1bd1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa grzybowa z ziemniakami

Przygotowanie

  • Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc)
  • Po tym czasie wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy przez ok. 1 godz.
  • Dolewamy bulion i całość blendujemy na jednolitą konsystencję
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Następnie ziemniaki wraz z wodą przelewamy do garnka z kremową zupą grzybową
  • Dodajemy przyprawy i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy grzybowej.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 14
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (2500 ml)
  • Ziemniak (1000 g)
  • Woda (1000 ml)
  • Borowik suszony (50 g)
  • Podgrzybek suszony (50 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek - duży, Garnek - wysoki, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z fetą i arbuzem

Do miski wrzucamy sałatę Arbuza oraz ser kroimy w kostkę i dodajemy do miski Całość polewamy tłuszczem (lub sosem) i posypujemy pestkami (jeśli są wymienione w składnikach)

WIĘCEJ >

Faszerowane cebule

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Blachę smarujemy tłuszczem W garnku zagotowujemy wodę Cebulę obieramy, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy przez ok. 10 minut Następnie cebulę odcedzamy i odstawiamy do ostygnięcia Ostygnięte cebule…

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min.  Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…

WIĘCEJ >

Lasagne z indykiem i serem

Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Sery ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Naczynie żaroodporne smarujemy…

WIĘCEJ >