fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf7cad5fe-8e63-4b8c-b627-2a796e3b85bb
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

Przygotowanie

  • Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc
  • Następnego dnia podpiekamy cebule
  • Warzywa obieramy i kroimy
  • Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk oraz rozmaryn.
  • Zalewamy wodą (6 szklanek) i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny
  • Pozostawionego selera obgotowujemy w osolonej wodzie około 4 minut
  • Po tym czasie smarujemy go oliwią
  • Pieczemy w piekarniku w 180℃ do momentu, aż będą miękkie i lekko zarumienione
  • Jarmuż drobno siekamy
  • Przecedzamy bulion i dodajemy posiekany jarmuż, doprawiamy solą oraz pieprzem

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Zupę można podawać z plastrami upieczonego selera i makaronem gryczanym.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • 30 g suszonych borowików
  • 1 duży korzeń selera (500 g)
  • 2 cebule (400 g)
  • 3 gałązki świeżego lubczyku (20 g)
  • 1 mała gałązka świeżego rozmarynu (6 g)
  • 2 łodygi selera naciowego (90 g)
  • 1 duża garść jarmużu (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…

WIĘCEJ >

Warzywa pieczone a’la grillowane

Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je. Posolone warzywa polewamy…

WIĘCEJ >

Borówki

Borówki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Jabłkowe szczęki

Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.

WIĘCEJ >