fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf7cad5fe-8e63-4b8c-b627-2a796e3b85bb
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

Przygotowanie

  • Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc
  • Następnego dnia podpiekamy cebule
  • Warzywa obieramy i kroimy
  • Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk oraz rozmaryn.
  • Zalewamy wodą (6 szklanek) i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny
  • Pozostawionego selera obgotowujemy w osolonej wodzie około 4 minut
  • Po tym czasie smarujemy go oliwią
  • Pieczemy w piekarniku w 180℃ do momentu, aż będą miękkie i lekko zarumienione
  • Jarmuż drobno siekamy
  • Przecedzamy bulion i dodajemy posiekany jarmuż, doprawiamy solą oraz pieprzem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1500 ml)
  • Seler korzeń (500 g)
  • Cebula (świeża) (400 g)
  • Seler nać (90 g)
  • Jarmuż (świeży) (30 g)
  • Borowik suszony (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Lubczyk (świeży) (20 g)
  • Rozmaryn (świeży) (7 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sorbet z mango

Mango obieramy, kroimy w kawałki i przenosimy do miski Miskę wkładamy do zamrażarki na ok. 4-5 godz. Następnie wyciągamy i czekamy ok. 15 minut Po tym czasie sprawdzamy czy w owoce da się wbić nóż,…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowa

Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C Dynię obieramy i kroimy w kostkę, skraplamy oliwą, wrzucamy do naczynia żaroodpornego, solimy Wlewamy do dyni 1 szklankę bulionu Pieczemy około 90 minut Po tym czasie przekładamy dynię do…

WIĘCEJ >

Sałatka z prosciutto

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Plasterki szynki i pomidorki układamy na papierze do pieczenia i pieczemy przez 15 minut. W tym czasie mieszamy w misce sałatę , oliwę i ocet jabłkowy. Gdy szynka zrobi…

WIĘCEJ >

Placuszki bananowo-gryczane

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >