fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf7cad5fe-8e63-4b8c-b627-2a796e3b85bb
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa grzybowa z pieczonym selerem

Przygotowanie

  • Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc
  • Następnego dnia podpiekamy cebule
  • Warzywa obieramy i kroimy
  • Do garnka wrzucamy cebule, seler ( oprócz jednego mniejszego), suszone grzyby (wraz z wodą ,w której się moczyły), lubczyk oraz rozmaryn.
  • Zalewamy wodą (6 szklanek) i gotujemy na małym ogniu około 1,5 godziny
  • Pozostawionego selera obgotowujemy w osolonej wodzie około 4 minut
  • Po tym czasie smarujemy go oliwią
  • Pieczemy w piekarniku w 180℃ do momentu, aż będą miękkie i lekko zarumienione
  • Jarmuż drobno siekamy
  • Przecedzamy bulion i dodajemy posiekany jarmuż, doprawiamy solą oraz pieprzem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (1500 ml)
  • Seler korzeń (500 g)
  • Cebula (świeża) (400 g)
  • Seler nać (90 g)
  • Jarmuż (świeży) (30 g)
  • Borowik suszony (30 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
  • Lubczyk (świeży) (20 g)
  • Rozmaryn (świeży) (7 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Piekarnik, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.

WIĘCEJ >

Kala-mniaki

Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…

WIĘCEJ >

Chleb z tapioki

Zmiksować jajka, sól i masło i dodać mąki z sodą i octem. Następnie zmiksować całość do gładkiej masy. Przełożyć do formy. Piec w temperaturze ok. 180 stopni do suchego patyczka (ok. 30-35 min).

WIĘCEJ >

Czekoladowa gryczanka

Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na…

WIĘCEJ >