Fritatta grzybowa
Fritatta grzybowa
Przygotowanie
- Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C
- Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki
- Boczek kroimy w kostkę
- Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy grzyby i smażymy przez ok. 3 minuty
- Dodajemy szpinak oraz boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Wlewamy masę jajeczną i całość delikatnie mieszamy
- Wierzch posypujemy rozdrobnionym serem
- Patelnię wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do zarumienienia się masy)
- Gotową fritattę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut
- Po tym czasie przystępujemy do krojenia frittaty
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (510 g)
- Szpinak (220 g)
- Borowik (świeży) (100 g)
- Podgrzybek (świeży) (100 g)
- Boczek wieprzowy parzony (60 g)
- Ser twarogowy kozi (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasto bez jaj (marchewkowe)
Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły Daktyle miksujemy w blenderze kielichowym przez około 10 sekund (jeżeli zawierają pestki, należy je najpierw usunąć) Dokładamy do blendera startą marchew, banany oraz mąkę kokosową…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z granatem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…
WIĘCEJ >Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty
Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej Mieszamy Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc) Po tym czasie mieszamy…
WIĘCEJ >Ryż z suszonymi pomidorami
Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zalewamy suszone pomidory wrzątkiem. Gdy ryż jest gotowy, rozgrzewamy na patelni oliwę. Na oliwie podsmażamy przyprawy i pokrojone w cząstki namoczone pomidory. Dodajemy ryż i podlewamy…
WIĘCEJ >