fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fritatta grzybowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c772aa877-2356-42aa-9779-1595a9409004
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Fritatta grzybowa

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C
  • Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby i smażymy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy szpinak oraz boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Wlewamy masę jajeczną i całość delikatnie mieszamy
  • Wierzch posypujemy rozdrobnionym serem
  • Patelnię wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do zarumienienia się masy)
  • Gotową fritattę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Po tym czasie przystępujemy do krojenia frittaty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (510 g)
  • Szpinak (220 g)
  • Borowik (świeży) (100 g)
  • Podgrzybek (świeży) (100 g)
  • Boczek wieprzowy parzony (60 g)
  • Ser twarogowy kozi (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa chrzanowa (na wywarze kostnym)

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – jesień

Wszystkie owoce umyć Ze śliwek usunąć pestkę, pokroić kostkę Gruszkę pokroić w kostkę Winogrona przekroić na pół, usunąć pestki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Komosanka

Komosę ryżową gotujemy ok. 12-15 minut w mleku (jeśli płyn odparuje można wlać odrobinę wody)

WIĘCEJ >

Jajka sadzone z fasolką szparagową

Gotujemy fasolkę szparagową przez ok. 15-20 minut W międzyczasie na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz, a obok układamy fasolkę Doprawiamy…

WIĘCEJ >