fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Fritatta grzybowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c772aa877-2356-42aa-9779-1595a9409004
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Fritatta grzybowa

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C
  • Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki
  • Boczek kroimy w kostkę
  • Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby i smażymy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy szpinak oraz boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Wlewamy masę jajeczną i całość delikatnie mieszamy
  • Wierzch posypujemy rozdrobnionym serem
  • Patelnię wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (pieczemy do zarumienienia się masy)
  • Gotową fritattę wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na ok. 5 minut
  • Po tym czasie przystępujemy do krojenia frittaty

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia frittaty.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (510 g)
  • Szpinak (220 g)
  • Borowik (świeży) (100 g)
  • Podgrzybek (świeży) (100 g)
  • Boczek wieprzowy parzony (60 g)
  • Ser twarogowy kozi (40 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto bez jaj (marchewkowe)

Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły Daktyle miksujemy w blenderze kielichowym przez około 10 sekund (jeżeli zawierają pestki, należy je najpierw usunąć) Dokładamy do blendera startą marchew, banany oraz mąkę kokosową…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr wyżej Mieszamy Zostawiamy tak na minimum 8 godz. (najlepiej na noc) Po tym czasie mieszamy…

WIĘCEJ >

Ryż z suszonymi pomidorami

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. W tym czasie zalewamy suszone pomidory wrzątkiem. Gdy ryż jest gotowy, rozgrzewamy na patelni oliwę. Na oliwie podsmażamy przyprawy i pokrojone w cząstki namoczone pomidory. Dodajemy ryż i podlewamy…

WIĘCEJ >