Zupa grzybowa z mlekiem kokosowym
Zupa grzybowa z mlekiem kokosowym
Przygotowanie
- Grzyby oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę
- Zagotowujemy wodę i dodajemy do niej grzyby
- Gotujemy przez chwilę grzyby
- Po kilku minutach dolewamy mleko i wsypujemy przyprawy
- Gotujemy jeszcze przez około 20 minut mieszając co jakiś czas
- Blendujemy i podajemy
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje potraw, które wykorzystują grzyby.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
Autor
Lista składników
- 150 g podgrzybków
- 150 g borowików
- 400 ml wody
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka majeranku (3 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki gryczane z jarmużem
Naleśniki Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Zupa szparagowa (wegańska / wegetariańska)
Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…
WIĘCEJ >Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw
Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…
WIĘCEJ >