fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grzyby duszone z cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4d42dd31-f091-4483-94cd-d5fe67cbcc57
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grzyby duszone z cukinią

Przygotowanie

  • Grzyby myjemy i kroimy w plasterki.
  • Cukinię kroimy w kostkę.
  • Cebule drobno siekamy.
  • Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu aż cukinia lekko zmięknie.
  • Przekładamy do miski i odstawiamy.
  • Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzewamy kolejne 3 łyżki tłuszczu.
  • Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek.
  • Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż cebula się zeszkli.
  • Dodajemy posiekane grzyby i dusimy razem około 5 minut.
  • Gdyby grzyby przywierały do dna, wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody.
  • Gdy grzyby będą lekko szkliste dodajemy obsmażoną cukinię, mieszamy, wlewamy około ½ szklanki gorącej wody i dusimy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi smakami.
  • W czasie duszenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycję przygotowania tego dania z bakłażanem – koniecznie ją wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Borowik (świeży) (400 g)
  • Podgrzybek (świeży) (400 g)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Woda (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (90 g)
  • Czosnek (świeży) (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia - głęboka, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czipsy z jarmużu

Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…

WIĘCEJ >

Surówka z selera korzeniowego z ananasem

Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera mieszamy z ananasem, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy.

WIĘCEJ >

Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu

Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów i papryki

Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…

WIĘCEJ >