logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grzyby duszone z cukinią

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-20

Grzyby duszone z cukinią

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-20

Przygotowanie

  • Grzyby myjemy i kroimy w plasterki.
  • Cukinię kroimy w kostkę.
  • Cebule drobno siekamy.
  • Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu aż cukinia lekko zmięknie.
  • Przekładamy do miski i odstawiamy.
  • Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzewamy kolejne 3 łyżki tłuszczu.
  • Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek.
  • Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż cebula się zeszkli.
  • Dodajemy posiekane grzyby i dusimy razem około 5 minut.
  • Gdyby grzyby przywierały do dna, wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody.
  • Gdy grzyby będą lekko szkliste dodajemy obsmażoną cukinię, mieszamy, wlewamy około ½ szklanki gorącej wody i dusimy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi smakami.
  • W czasie duszenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 800-1000 g grzybów leśnych (podgrzybki lub dowolny mix)
  • 2 średnie cukinie
  • 2 średnie cebule
  • 2-4 ząbki czosnku (ilość zależy od wielkości ząbków i indywidualnych preferencji)
  • 6 łyżek tłuszczu do smażenia: masło klarowane, smalec lub olej kokosowy
  • sól himalajska/kłodawska

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia - głęboka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki (…)

WIĘCEJ >

Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami

Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie (…)

WIĘCEJ >

Figi świeże

Figi myjemy, obieramy ze skóry Kroimy dowolnie, np. w plastry

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl