fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grzyby duszone z cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4d42dd31-f091-4483-94cd-d5fe67cbcc57

Grzyby duszone z cukinią

Przygotowanie

  • Grzyby myjemy i kroimy w plasterki.
  • Cukinię kroimy w kostkę.
  • Cebule drobno siekamy.
  • Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu aż cukinia lekko zmięknie.
  • Przekładamy do miski i odstawiamy.
  • Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzewamy kolejne 3 łyżki tłuszczu.
  • Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek.
  • Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż cebula się zeszkli.
  • Dodajemy posiekane grzyby i dusimy razem około 5 minut.
  • Gdyby grzyby przywierały do dna, wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody.
  • Gdy grzyby będą lekko szkliste dodajemy obsmażoną cukinię, mieszamy, wlewamy około ½ szklanki gorącej wody i dusimy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi smakami.
  • W czasie duszenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego sposobu żywienia.

Uwagi

W powiązanych przepisach znajdziesz propozycję przygotowania tego dania z bakłażanem – koniecznie ją wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 800-1000 g grzybów leśnych (podgrzybki lub dowolny mix)
  • 2 średnie cukinie (600 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 2-4 ząbki czosnku (20 g)
  • 6 łyżek tłuszczu do smażenia: masła klarowanego Ghee, smalcu lub oleju kokosowego (90 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia - głęboka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burgery gryczane

Kaszę zalewamy na noc wodą Na drugi dzień gotujemy ją do miękkości i wchłonięcia całej wody Doprawiamy dowolnymi przyprawami Odstawiamy do ostygnięcia Z przyprawionej kaszy formujemy burgery i układamy na formie wyścielonej papierem do pieczenia…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >

Dip ziołowy

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy Dodajemy koperek, szczypiorek i miętę oraz sok wyciśnięty z 1 cytryny Blendujemy na gładki dip Doprawiamy solą

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >