logo
Szukaj
openclose
logo
Szukaj
Szukaj

Grzyby duszone z cukinią

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-20

Grzyby duszone z cukinią

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-20

Przygotowanie

  • Grzyby myjemy i kroimy w plasterki.
  • Cukinię kroimy w kostkę.
  • Cebule drobno siekamy.
  • Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu aż cukinia lekko zmięknie.
  • Przekładamy do miski i odstawiamy.
  • Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzewamy kolejne 3 łyżki tłuszczu.
  • Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek.
  • Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż cebula się zeszkli.
  • Dodajemy posiekane grzyby i dusimy razem około 5 minut.
  • Gdyby grzyby przywierały do dna, wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody.
  • Gdy grzyby będą lekko szkliste dodajemy obsmażoną cukinię, mieszamy, wlewamy około ½ szklanki gorącej wody i dusimy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi smakami.
  • W czasie duszenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 800-1000 g grzybów leśnych (podgrzybki lub dowolny mix)
  • 2 średnie cukinie
  • 2 średnie cebule
  • 2-4 ząbki czosnku (ilość zależy od wielkości ząbków i indywidualnych preferencji)
  • 6 łyżek tłuszczu do smażenia: masło klarowane, smalec lub olej kokosowy
  • sól himalajska/kłodawska

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Patelnia - głęboka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Ciasto bananowo – gruszkowe z lukrem kokosowym, babka

Włączamy piekarnik na 180 st. C Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się (…)

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min (…)

WIĘCEJ >

Pudding chia

Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości podgrzanego mleka roślinnego. Następnie mieszamy dokładnie osłodzone mleko z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki (…)

WIĘCEJ >

Karmel daktylowy

Daktyle zalewamy wrzątkiem na co najmniej 10 minut. Odsączamy zostawiając wodę w której się moczyły. Daktyle miksujemy z masłem orzechowym na (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl