Grzyby duszone z cukinią
Grzyby duszone z cukinią
Przygotowanie
- Grzyby myjemy i kroimy w plasterki.
- Cukinię kroimy w kostkę.
- Cebule drobno siekamy.
- Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu aż cukinia lekko zmięknie.
- Przekładamy do miski i odstawiamy.
- Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzewamy kolejne 3 łyżki tłuszczu.
- Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek.
- Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy posiekane grzyby i dusimy razem około 5 minut.
- Gdyby grzyby przywierały do dna, wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody.
- Gdy grzyby będą lekko szkliste dodajemy obsmażoną cukinię, mieszamy, wlewamy około ½ szklanki gorącej wody i dusimy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi smakami.
- W czasie duszenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego sposobu żywienia.
Uwagi
W powiązanych przepisach znajdziesz propozycję przygotowania tego dania z bakłażanem – koniecznie ją wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 400 g podrzybków
- 400 g borowików
- 2 średnie cukinie (600 g)
- 2 cebule (200 g)
- 2-4 ząbki czosnku (20 g)
- 6 łyżek tłuszczu do smażenia: masła klarowanego Ghee, smalcu lub oleju kokosowego (90 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z owoców sezonowych – lato
Wszystkie owoce umyć Z moreli usunąć pestkę, pokroić kostkę Truskawki pokroić na połówki lub na ćwiartki Wymieszać wszystkie owoce
WIĘCEJ >Krem szparagowy
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Czekoladki herbaciane
Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Mieszamy z zieloną herbatą i próbujemy. Jeżeli nie jest wystarczająco słodkie, dodajemy słodziło wedle upodobań. Przelewamy masę małą łyżeczką do foremki i…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem
Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…
WIĘCEJ >