Grzyby duszone z cukinią
Grzyby duszone z cukinią
Przygotowanie
- Grzyby myjemy i kroimy w plasterki.
- Cukinię kroimy w kostkę.
- Cebule drobno siekamy.
- Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu.
- Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu aż cukinia lekko zmięknie.
- Przekładamy do miski i odstawiamy.
- Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzewamy kolejne 3 łyżki tłuszczu.
- Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek.
- Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy posiekane grzyby i dusimy razem około 5 minut.
- Gdyby grzyby przywierały do dna, wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody.
- Gdy grzyby będą lekko szkliste dodajemy obsmażoną cukinię, mieszamy, wlewamy około ½ szklanki gorącej wody i dusimy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi smakami.
- W czasie duszenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycję przygotowania tego dania z bakłażanem – koniecznie ją wypróbuj.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (600 g)
- Borowik (świeży) (400 g)
- Podgrzybek (świeży) (400 g)
- Cebula (świeża) (210 g)
- Woda (100 ml)
- Masło klarowane ghee (90 g)
- Czosnek (świeży) (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Czipsy z jarmużu
Oddzielamy liście z jarmużu i myjemy każdy liść Osuszamy – trzymamy jak kropidło i święcimy przez okno Liście drzemy na małe kawałki, tak żeby została łodyga Wsypujemy podarte liście do miski Lekko solimy, pieprzymy i…
WIĘCEJ >Surówka z selera korzeniowego z ananasem
Selera obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Ananasa kroimy w kosteczkę lub w cienkie słupki. Selera mieszamy z ananasem, dodajemy mleko kokosowe. Mieszamy.
WIĘCEJ >Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu
Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…
WIĘCEJ >Krem z pomidorów i papryki
Papryki kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne. Cebulę obieramy z łupiny. Warzywa układamy w żaroodpornym naczyniu wyłożonym papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na 40 minut. Miękkie warzywa zmiksuj…
WIĘCEJ >