fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grzyby duszone z cukinią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4d42dd31-f091-4483-94cd-d5fe67cbcc57
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grzyby duszone z cukinią

Przygotowanie

  • Grzyby myjemy i kroimy w plasterki.
  • Cukinię kroimy w kostkę.
  • Cebule drobno siekamy.
  • Na dużej patelni (lub w głębokim rondlu) rozgrzewamy 3 łyżki tłuszczu.
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i smażymy około 10 minut, do czasu aż cukinia lekko zmięknie.
  • Przekładamy do miski i odstawiamy.
  • Na tej samej patelni (w rondlu) rozgrzewamy kolejne 3 łyżki tłuszczu.
  • Dodajemy posiekaną cebulę oraz przeciśnięty czosnek.
  • Smażymy na średnim ogniu, do czasu, aż cebula się zeszkli.
  • Dodajemy posiekane grzyby i dusimy razem około 5 minut.
  • Gdyby grzyby przywierały do dna, wlewamy 3-4 łyżki gorącej wody.
  • Gdy grzyby będą lekko szkliste dodajemy obsmażoną cukinię, mieszamy, wlewamy około ½ szklanki gorącej wody i dusimy do czasu, aż wszystkie składniki będą miękkie i przejdą wzajemnie swoimi smakami.
  • W czasie duszenia doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycję przygotowania tego dania z bakłażanem – koniecznie ją wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Cukinia zielona (600 g)
  • Borowik (świeży) (400 g)
  • Podgrzybek (świeży) (400 g)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Woda (100 ml)
  • Masło klarowane ghee (90 g)
  • Czosnek (świeży) (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia - głęboka, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa zimowa z dyni

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Myjemy i kroimy pozostałe warzywa Zagotowujemy bulion mięsny i dodajemy wszystkie warzywa Gotujemy je przez 30 min, następnie miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa z gotowanym dorszem

Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na pół Wkładamy warzywa do garnka, dodajemy dorsza Zalewamy wodą, tak żeby z centymetr wyżej był poziom wody Lekko solimy i gotujemy 25 minut W drugim garnku szykujemy lekko…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

Ziemniaki pokroić w kostkę Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku Boczek pokroić drobną kostkę Pomidorki poprzekrawać na połówki Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę Pokrojone składniki…

WIĘCEJ >

Pudding chia

Cukier rozpuszczamy w niewielkiej ilości podgrzanego mleka roślinnego. Następnie mieszamy dokładnie osłodzone mleko z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki do stężenia na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Gotowy pudding podajemy z owocami….

WIĘCEJ >