fbpx
logo
Szukaj
open close

Zupa homarowa z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3f930791-16fa-4b5a-a1d4-d4d6fb41a1c2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Zupa homarowa z warzywami

Przygotowanie

  • Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Następnie dodajemy przyprawy (sól i pieprz), wkładamy homary i gotujemy przez ok. 2 minuty, od ponownego zawrzenia wody
  • Homary wyciągamy z wody i odsączamy, przecinamy dolną część ogonów i wyciągamy mięso
  • Mięso z homarów przenosimy do miski i wkładamy do lodówki
  • Szczypce oddzielamy od korpusów, korpusy wkładamy do moździerza i tłuczemy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wkładamy szczypce oraz utłuczone korpusy i smażymy przez ok. 10 minut, co jakiś czas mieszając
  • Warzywa obieramy, drobno kroimy i dodajemy do garnka
  • Do garnka dodajemy passatę oraz zieleninę (tymianek) i mieszamy
  • Następnie dolewamy wodę i wino, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Z garnka wyciągamy szczypce, zupę przelewamy do blendera i blendujemy przez ok. 2-3 minuty
  • Następnie przecedzamy zupę przez sitko, wlewamy z powrotem do garnka i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Dodajemy śmietankę i mieszamy
  • Do misek wkładamy mięso z homarów, nalewamy zupę i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dań z homarami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Homar (świeży) (800 g)
  • Wino białe wytrawne (250 ml)
  • Marchew (200 g)
  • Cebula (150 g)
  • Fenkuł (koper włoski) (100 g)
  • Passata pomidorowa (60 g)
  • Seler naciowy (45 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (40 ml)
  • Czosnek (20 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Sól kłodawska (9 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Moździerz, Nóż, Obieraczka do warzyw, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Homary z grilla z sosem ziołowym

Homary Zaczynamy od przygotowania sosu W piekarniku rozgrzewamy grill Homary obieramy z pancerzy i nadziewamy na patyki do szaszłyków Następnie (…)

WIĘCEJ >