fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cfa72c924-50bb-485f-9f3c-d7ee158bce89
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce
  • Selera naciowego kroimy w półksiężyce
  • Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej
  • Bierzemy garnek i rozgrzewamy w nim tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z porem i podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy marchew, seler i pietruszkę korzeniową
  • Podsmażamy 3-4 min
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 15 min na małym ogniu
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Nalewamy zupę w talerze i posypujemy zieloną pietruszką 

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Możesz również przygotować zupę jarzynową z topinamburem -zajrzyj do powiązanego przepisu i zainspiruj się.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • ¼ pęczka pietruszki naciowej (10 g)
  • 2 szklanki bulionu jarskiego (500 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tęczowa sałatka

Obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach Papryki kroimy w paseczki, seler w plasterki Białą i czerwoną kapustę drobno szatkujemy Pokrojone warzywa wrzucamy do miski Wyciskamy z cytryny 2 łyżki soku Skrapiamy warzywa i…

WIĘCEJ >

Kaszotto gryczane z wędzonym boczkiem

Boczek kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby, podsmażamy 4 min Dodajemy pokrojony boczek Dodajemy cebulę z czosnkiem Podsmażamy 5 min…

WIĘCEJ >

Bułki bezglutenowe

Przesiewamy obie mąki i sól przez sitko W garnku łączymy oliwę i wodę i doprowadzamy do wrzenia Zdejmujemy z ognia i dodajemy do mieszanki mąki Dokładnie mieszamy, a następnie dodajemy kminek i jajka i mieszamy…

WIĘCEJ >

Fajita z karkówki

Mięso i papryki kroimy w kawałki Układamy w misce, dodajemy przyprawy, limonkę i sól Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godz., tak by mięso i warzywa się zamarynowały Dusimy na rozgrzanym tłuszczu przez około…

WIĘCEJ >