Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)
Zupa jarzynowa (wegańska/wegetariańska)
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce
- Selera naciowego kroimy w półksiężyce
- Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej
- Bierzemy garnek i rozgrzewamy w nim tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z porem i podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy marchew, seler i pietruszkę korzeniową
- Podsmażamy 3-4 min
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 15 min na małym ogniu
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Nalewamy zupę w talerze i posypujemy zieloną pietruszką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania zupy jarzynowej.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (500 ml)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Por (35 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Seler nać (25 g)
- Marchew (świeża) (20 g)
- Natka pietruszki (świeża) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Puree: Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…
WIĘCEJ >Barszcz rosyjski
Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…
WIĘCEJ >Sałatka ze szparagami
Myjemy wszystkie składniki Wcześniej podgotowane lub parowane szparagi kroimy na kawałki Cebulkę, rzodkiewki i ogórka kroimy w kostkę Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy roszponkę, szpinak, kiełki, sok z cytryny, oliwę i sól Mieszamy wszystko…
WIĘCEJ >Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach
Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…
WIĘCEJ >