fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa jarzynowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c50feb6fb-651f-49a5-b8f3-9d48e68c3a8f-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Zupa jarzynowa

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce
  • Selera naciowego kroimy w półksiężyce
  • Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej
  • Bierzemy garnek i rozgrzewamy w nim tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z porem i podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy marchew, seler i pietruszkę korzeniową
  • Podsmażamy 3-4 min
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 15 min na małym ogniu
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Nalewamy zupę w talerze i posypujemy zieloną pietruszką 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy jarzynowej.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Por (35 g)
  • Seler nać (25 g)
  • Smalec z gęsi (12 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wątroba cielęca

Wątrobę kroimy ostrym nożem pod skosem w jak najszersze plastry Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Powoli kładziemy na patelnię plastry wątroby i smażymy przez ok. 2 minuty z każdej strony Usmażoną wątrobę przenosimy na talerz i…

WIĘCEJ >

Pączki bekonowe

Wszystkie składniki oprócz boczku razem mieszamy lub blendujemy. Wlewamy ciasto do opiekacza i pieczemy do zarumienienia. Gotowe pączusie polewamy 'lukrem’ z rozpuszczonego masła kokosowego i posypujemy pokrojonym drobno boczkiem.

WIĘCEJ >

Chleb migdałowy z lnem

Rozgrzewamy piekarnik do 150 °C.  Mieszamy wszystkie składniki razem, aż będą dokładnie połączone. Następnie wlewamy ciasto do wysmarowanej formy do pieczenia – keksówki i pieczemy w 150 °C przez 45 minut lub do momentu suchego…

WIĘCEJ >

Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…

WIĘCEJ >