fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa jarzynowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c50feb6fb-651f-49a5-b8f3-9d48e68c3a8f-1

Zupa jarzynowa

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce
  • Selera naciowego kroimy w półksiężyce
  • Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej
  • Bierzemy garnek i rozgrzewamy w nim tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z porem i podsmażamy 2-3 min
  • Dodajemy marchew, seler i pietruszkę korzeniową
  • Podsmażamy 3-4 min
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 15 min na małym ogniu
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Nalewamy zupę w talerze i posypujemy zieloną pietruszką 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne przepisy – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • ¼ pęczka pietruszki naciowej (10 g)
  • ½ l bulionu mięsnego (500 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z cukinii z grillowanym łososiem

Cukinię należy przepuścić przez spiromat (tarkę spiralną) i uzyskać spaghetti Jeśli nie mamy tarki spiralnej to kroimy cukinię wzdłuż w plastry i plastry w paseczki jak makaron Łososia posolić i popieprzyć, położyć na rozgrzaną patelnię…

WIĘCEJ >

Pasztet z selera

Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody….

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek Pieczemy 20 minut W tym czasie wrzucić kapustę do garnka…

WIĘCEJ >