Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce
- Selera naciowego kroimy w półksiężyce
- Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej
- Bierzemy garnek i rozgrzewamy w nim tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z porem i podsmażamy 2-3 min
- Dodajemy marchew, seler i pietruszkę korzeniową
- Podsmażamy 3-4 min
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 15 min na małym ogniu
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Nalewamy zupę w talerze i posypujemy zieloną pietruszką
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy jarzynowej.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Por (35 g)
- Seler nać (25 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Natka pietruszki (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsianka z jogurtem i z jagodami
Płatki owsiane zagotowujemy w małej ilości wody Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Po ostudzeniu dodajemy jagody Opcjonalnie dekorujemy posiekanymi listkami mięty
WIĘCEJ >Ciasto batatowo-kasztanowe
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy sodę oczyszczoną i przyprawy. W osobnej misce mieszamy mleko olej i ocet. Wlewamy do dużej miski i mieszamy, aż powstanie luźna masa, dodajemy startego na drobnych oczkach batata, wszystko…
WIĘCEJ >Owsianka z borówkami
Płatki owsiane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Posypujemy borówkami
WIĘCEJ >Trufle kokosowo-czekoladowe
Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania kleistej masy Formujemy kulki i obtaczamy w wybranej posypce
WIĘCEJ >