fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz26-1-2

Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy
  • Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min
  • Zalewamy bulionem
  • Gotujemy 15 min
  • Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do garnka
  • Dolewamy wodę po ogórkach
  • Gotujemy 15 min
  • Możemy dodać świeży pokrojony koperek na sam koniec gotowania

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Jeśli Ci szkodzi Ci lub jeśli nie lubisz czosnku – nie dodawaj go do potraw.

Warto mieć większe zapasy bulionu w lodówce.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

(na 2-3 porcje)

  • 1 szklanka bulionu jarskiego (250 ml)
  • 150 g ogórków kiszonych
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ selera korzeniowego (ok. 45 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Komosa ryżowa z warzywami – orientalnie

Komosę gotujemy zgodnie z etykietą Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe Cukinię kroimy w…

WIĘCEJ >

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >

Kotlety z boczniaków

Grzyby myjemy pod bieżącą zimną wodą, rozkładamy na ręcznikach papierowych i pozwalamy, aby obciekły i wyschły Od strony blaszek oprószamy je solą i pieprzem Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem szczypty soli i pieprzu Grzyby obtaczamy…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane ze szpinakiem

Naleśniki: Kaszę płuczemy – zalewamy wodą z kranu, mieszamy i odcedzamy na sicie Wsypujemy kaszę do naczynia (ja lubię litrowe słoiki) Zalewamy wodą, mieszamy Zostawiamy tak na 7 godz. (ja robię to około 11 rano…

WIĘCEJ >