Zupa ogórkowa
Zupa ogórkowa
Przygotowanie
- Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy
- Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 15 min
- Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do garnka
- Dolewamy wodę po ogórkach
- Gotujemy 15 min
- Możemy dodać świeży pokrojony koperek na sam koniec gotowania
Rady dietetyka
Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Warto zawsze mieć większe zapasy bulionu w lodówce, dzięki czemu przygotowanie zupy zajmuje niewiele czasu.
Sprawdź podpięte, powiązane przepisy, w których znajdziesz propozycje przyrządzenia zupy ogórkowej na różne, smaczne sposoby.
Autor
Lista składników
- 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
- 3 ogórki kiszone (180 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ¼ korzenia selera (ok. 45 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet z wędzonym boczkiem
Jajka rozbić, wymieszać z wodą. Ubić trzepaczką. Dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać smalec gęsi. Zmniejszyć ogień do minimum. Wlać masę jajeczną. Gdy wierzch będzie już ścięty, a spód dobrze wysmażony, przewróć ostrożnie omlet…
WIĘCEJ >Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków
Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…
WIĘCEJ >Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach
Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła…
WIĘCEJ >