fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa ogórkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz26-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa ogórkowa

Przygotowanie

  • Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy
  • Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 15 min
  • Ogórki trzemy na tarce o grubych oczkach i dodajemy do garnka
  • Dolewamy wodę po ogórkach
  • Gotujemy 15 min
  • Możemy dodać świeży pokrojony koperek na sam koniec gotowania

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Warto zawsze mieć większe zapasy bulionu w lodówce, dzięki czemu przygotowanie zupy zajmuje niewiele czasu.

Sprawdź podpięte, powiązane przepisy, w których znajdziesz propozycje przyrządzenia zupy ogórkowej na różne, smaczne sposoby.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 szklanka bulionu mięsnego (250 ml)
  • 3 ogórki kiszone (180 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ korzenia selera (ok. 45 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z wędzonym boczkiem

Jajka rozbić, wymieszać z wodą. Ubić trzepaczką. Dodać sól i pieprz. Na patelni rozgrzać smalec gęsi. Zmniejszyć ogień do minimum. Wlać masę jajeczną. Gdy wierzch będzie już ścięty, a spód dobrze wysmażony, przewróć ostrożnie omlet…

WIĘCEJ >

Zapiekanka z cukinii

Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…

WIĘCEJ >

Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach

Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła…

WIĘCEJ >