Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)
Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)
Przygotowanie
- Selera obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Pistacje obieramy
- Gruszkę kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min
- Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min
- Zalewamy rosłem
- Dodajemy obrane pistacje
- Gotujemy 20 min
- Miksujemy blenderem
- Doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne pomysły na przygotowanie takiej zupy – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- 500 ml bulionu jarskiego
- 100 g selera korzeń
- 50 g pistacji
- ½ cebuli (50 g)
- ½ gruszki (65 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl pomarańczowo-pietruszkowy
Myjemy mango, obieramy i usuwamy pestkę Myjemy natkę pietruszki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy sok pomarańczowy Blendujemy
WIĘCEJ >Owsianka z mlekiem kokosowym
Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to dolewamy wody) Odstawiamy na 10 minut, po czym jemy
WIĘCEJ >Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…
WIĘCEJ >Sałatka marokańska z batatów
Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…
WIĘCEJ >