Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)
Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba)
- Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy przez 2 min
- Dorzucamy seler i gruszkę
- Zasmażamy 2 min
- Zalewamy rosołem/bulionem
- Gotujemy 20 min
- Miksujemy blenderem na gładki krem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia zupy selerowej.
Autor
Lista składników
- Bulion kostny (700 ml)
- Gruszka (130 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Seler korzeń (85 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z jogurtem kokosowym i miętą
Komosę ryżową gotujemy do miękkości w wodzie około 12 minut Mieszamy z jogurtem kokosowym Odstawiamy na 10 minut Dekorujemy posiekanymi listkami mięty i suszoną miętą
WIĘCEJ >Wielkanocny mazurek z musem czekoladowym i bakaliami
Spód: Daktyle wkładamy do naczynia, w którym będziemy je blendować Zalewamy wrzątkiem, tak żeby je lekko przykryło Przykrywamy np. talerzykiem i czekamy 5 minut Podnosimy talerzyk, dodajemy olej kokosowy Miksujemy blenderem na gładką masę Dodajemy…
WIĘCEJ >Wegetariańskie curry
Pomidora zanurzamy we wrzątku i obieramy ze skórki Następnie kroimy wraz z papryką w kostkę Na maśle podsmażamy przyprawy i pokrojone zioła Dodajemy warzywa Po 5 minutach dokładamy na patelnię mleko kokosowe i ser kozi…
WIĘCEJ >