Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)
Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba)
- Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy przez 2 min
- Dorzucamy seler i gruszkę
- Zasmażamy 2 min
- Zalewamy rosołem/bulionem
- Gotujemy 20 min
- Miksujemy blenderem na gładki krem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pomysły na przygotowanie zupy z selera – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- 1 gruszka (130 g)
- ½ selera korzeniowego (85 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 łyżki mała klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
- 700 ml bulionu kostnego
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wieprzowina po indyjsku
W garnku rozgrzewamy masło i dorzucamy przyprawy. Gdy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy pokrojone w kostkę mięso. Po 5 minutach dolewamy do garnka przecier pomidorowy i wszystko gotujemy około 20 minut. Na koniec dodajemy mleko…
WIĘCEJ >Marmolada z cebuli
Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę W garnku rozgrzać masło Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…
WIĘCEJ >Królik duszony w szałwii i cebuli z młodą kapustą ze skwarkami
Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Królika przepłukać w zimnej wodzie, wytrzeć papierowym ręcznikiem Królika kroimy w następujący sposób: odcinamy nogi tylne (skoki), odcinamy nogi przednie, korpus przecinamy lub przerąbujemy tasakiem wzdłuż na połowy Kawałki…
WIĘCEJ >