Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)
Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)
Przygotowanie
- Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba)
- Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy przez 2 min
- Dorzucamy seler i gruszkę
- Zasmażamy 2 min
- Zalewamy rosołem/bulionem
- Gotujemy 20 min
- Miksujemy blenderem na gładki krem
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego.
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pomysły na przygotowanie zupy z selera – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- 1 gruszka (130 g)
- ½ selera korzeniowego (85 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 łyżki mała klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
- 700 ml bulionu kostnego
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Steki z serca wołowego
Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku Smażymy po 1 min z każdej strony Po przełożeniu na talerz lekko solimy i pieprzymy
WIĘCEJ >Koktajl z jabłkiem i jarmużem
Myjemy jarmuż oraz jabłko Odcinamy około 2 cm korzenia imbiru i obieramy go ze skórki Jabłka kroimy i wyjmujemy gniazda nasienne Wkładamy składniki do blendera Dolewamy do składników 2 szklanki wody Blendujemy
WIĘCEJ >Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach
Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy) Gruszkę wkładamy do garnka Dodajemy goździk i cynamon Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować Gotujemy…
WIĘCEJ >Wiosenna zupa z pokrzywy
Młode pędy pokrzywy dokładnie płuczemy, usuwamy nadmiar wody Za pomocą nożyczek odcinamy liście wraz miękkimi częściami pokrzywy, twarde kawałki łodygi odrzucamy Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się rosołu Dodajemy suszone grzyby rozdrabniając je w rękach Gotujemy…
WIĘCEJ >