fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz10-3-3

Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)

Przygotowanie

  • Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba)
  • Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy przez 2 min
  • Dorzucamy seler i gruszkę
  • Zasmażamy 2 min
  • Zalewamy rosołem/bulionem
  • Gotujemy 20 min
  • Miksujemy blenderem na gładki krem

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pomysły na przygotowanie zupy z selera – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 gruszka (130 g)
  • ½ selera korzeniowego (85 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki mała klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • 700 ml bulionu kostnego
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bazyliowe pesto z awokado

Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki Pieczemy w piekarniku W tym czasie gotujemy makaron Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Migdały, awokado, bazylię, czosnek, sól i pieprz miksujemy na gładką masę Sos mieszamy z ugotowanym makaronem…

WIĘCEJ >

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Bezglutenowa gryczana pizza

Ciasto: Drożdże pokruszyć do miski Dodać cukier, szczyptę soli Rozmieszać aż drożdże się rozpuszczą Dolać wody i oliwy Rozmieszać Dodać mąkę do miski Wyrobić ciasto, przykryć miskę ściereczką lub folią spożywczą Odstawić w ciepłe miejsce…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kroimy w cienkie, małe kawałki. Paprykę kroimy w kostkę i mieszamy z serem i pomidorkami. Całość polewamy sokiem z cytryny i oliwą, posypujemy sezamem.

WIĘCEJ >