Zupa selerowo-pistacjowa
Zupa selerowo-pistacjowa
Przygotowanie
- Selera obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Pistacje obieramy
- Gruszkę kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min
- Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min
- Zalewamy rosłem
- Dodajemy obrane pistacje
- Gotujemy 20 min
- Miksujemy blenderem
- Doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić pod kątem swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W powiązanych przepisach znajdziesz pomysł na przyrządzenie zupy selerowej z dodatkiem gruszki – koniecznie wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- 100 g selera w korzeniu
- 50 g pistacji
- ½ cebuli (50 g)
- ½ gruszki (65 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym
Gruszki: Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek) Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy…
WIĘCEJ >Surówka z czerwonej kapusty
Kapustę szatkujemy nożem lub na specjalnej tarce. Poszatkowaną wrzucamy do wrzącej, osolonej wody i gotujemy 3-5 minut od ponownego wrzenia. Następnie odsączamy, polewamy częścią soku z cytryny i odstawiamy. Cebulę i jabłko kroimy w małą…
WIĘCEJ >Zupa krem z grillowanych warzyw
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Zrazy mielone z sarny z żurawiną i duszonymi warzywami
Sarninę kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mięso mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi,…
WIĘCEJ >