fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz10-3-2

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Przygotowanie

  • Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę
  • Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  • Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba)
  • Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy przez 2 min
  • Dorzucamy seler i gruszkę
  • Zasmażamy 2 min
  • Zalewamy bulionem
  • Gotujemy 20 min
  • Miksujemy blenderem na gładki krem

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pomysły na przygotowanie zupy selerowej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 gruszka (130 g)
  • ½ selera korzeniowego (85 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 700 ml bulionu jarskiego
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety z czerwonej soczewicy i marchwi

Soczewicę gotujemy w lekko osolonej wodzie i odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek siekamy, marchew ścieramy na średnich oczkach tarki. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i czosnek, po chwili dodajemy…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa

Warzywa myjemy, marchewkę obieramy, kroimy wszystkie warzywa W garnku rozpuszczamy smalec, wrzucamy do niego pokrojone warzywa, doprawiamy solą pieprzem i mieszamy Rozgrzewamy patelnię grillową, przekładamy na nią warzywa i grillujemy 10 minut z każdej strony

WIĘCEJ >

Gulasz wołowy

Na rozgrzany na patelni (o grubym dnie) tłuszcz wrzucamy 2 łyżki papryki słodkiej, następnie drobno pokrojonego pora, paprykę i pomidory (pozbawiając wcześniej warzywa skóry). Dodajemy drobno pokrojoną wołowinę (oczyszczoną z włókien i ścięgien). Całość dusimy…

WIĘCEJ >

Sałatka ze szczypiorkiem

Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, a paprykę i pomidora kroimy w kostkę W rondlu podgrzewamy na małym ogniu sok z cytryny z pastą kokosową Gdy pasta się rozpuści dodajemy szczyptę soli i oliwę z oliwek….

WIĘCEJ >