Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)
Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)
Przygotowanie
- Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba)
- Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy przez 2 min
- Dorzucamy seler i gruszkę
- Zasmażamy 2 min
- Zalewamy bulionem
- Gotujemy 20 min
- Miksujemy blenderem na gładki krem
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne pomysły na przygotowanie zupy selerowej.
Autor
Lista składników
- 1 gruszka (130 g)
- ½ selera korzeniowego (85 g)
- 1 cebula (100 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 700 ml bulionu jarskiego
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pieczone mielone mięso z cukinią
Cukinię wydrążamy z nasion, ścieramy na tarce o dużych oczkach Dodajemy odrobinę soli, odstawiamy na 5 minut, a następnie odciskamy z niej sok W misce mieszamy razem mięso mielone, warzywa i jajko Dodajemy curry, sól,…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)
Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…
WIĘCEJ >Sałatka na ostro
Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno. W misce mieszamy rukolę z warzywami. Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z…
WIĘCEJ >Mini hot-dogi
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z mlekiem, solą oraz 1 całym jajkiem i jednym żółtkiem (białko wykorzystamy później). Każdą z parówek kroimy na 4 części. Robimy kulki z ciasta i wkładamy do środka…
WIĘCEJ >