fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz6-1-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa szpinakowa z jajem (wegetariańska)

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min
  • Dodajemy szpinak, dusimy 5 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki trzemy
  • Zalewamy bulionem jarskim
  • Gotujemy 10 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • Nalewamy do misek/talerzy
  • Jajka kroimy na ćwiartki i w każdą porcję zupy dajemy 4 ćwiartki jajka

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje zupy szpinakowej z dodatkami.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 ugotowane jajka na twardo (ok. 102 g)
  • 2 szklanki bulionu jarskiego (500 ml)
  • 5 łyżek mrożonego szpinaku w liściach (125 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 kulka gałki muszkatołowej (ok. 2 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb jaglany

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy mleko i miksujemy Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…

WIĘCEJ >

Łosoś smażony z burakami z sosem vinaigrette

Na patelni rozgrzać tłuszcz Ustawiamy średni ogień, kładziemy rybę, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 – 4 min Obracamy na drugą stronę, smażymy 3 – 4 min Obracamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 min Buraki…

WIĘCEJ >