Zupa szpinakowa z topinamburem
Zupa szpinakowa z topinamburem
Przygotowanie
- Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie
- Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura
- Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem
- Pod przykryciem gotujemy do miękkości topinambura
- Pod koniec całość miksujemy ręcznym blenderem i doprawiamy
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Wykorzystaj inne przepisy znajdujące się powyżej.
Autor
Lista składników
- ½ paczki mrożonego szpinaku (225 g)
- 1 por (140 g)
- 100 g topinambura
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 szklanki dowolnego bulionu mięsnego (500 ml)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mini chałwy sezamowo – słonecznikowe
Wszystkie składniki wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Miksujemy na jednolitą masę (około 5 min) Nakładamy do foremek i wkładamy do lodówki na kilka godzin W lodówce wytrzyma kilka dni
WIĘCEJ >Fritatta szparagowa
Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…
WIĘCEJ >Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą
Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…
WIĘCEJ >Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem
Ziemniaki pokroić w kostkę Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku Boczek pokroić drobną kostkę Pomidorki poprzekrawać na połówki Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę Pokrojone składniki…
WIĘCEJ >