fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa szpinakowa z topinamburem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c05ba27c9-9744-4310-ad04-36e8d7853941

Zupa szpinakowa z topinamburem

Przygotowanie

  • Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie
  • Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura
  • Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem
  • Pod przykryciem gotujemy do miękkości topinambura
  • Pod koniec całość miksujemy ręcznym blenderem i doprawiamy

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Wykorzystaj inne przepisy znajdujące się powyżej.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • ½ paczki mrożonego szpinaku (225 g)
  • 1 por (140 g)
  • 100 g topinambura
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 2 szklanki dowolnego bulionu mięsnego (500 ml)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa marchewkowa (wegańska / wegetariańska)

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Sałatka z awokado

Myjemy wszystkie warzywa Awokado kroimy wzdłuż, wyciągamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę Sałatę drzemy na kawałki Cebulkę i ogórka kroimy w kostkę Szatkujemy szczypiorek Do miski wrzucamy pokrojone warzywa, dodajemy rukolę, kiełki, sok z cytryny,…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Śledzie marynowane – samodzielnie robione

Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…

WIĘCEJ >