Zupa szpinakowa z topinamburem
Zupa szpinakowa z topinamburem
Przygotowanie
- Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie
- Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura
- Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem
- Pod przykryciem gotujemy do miękkości topinambura
- Pod koniec całość miksujemy ręcznym blenderem i doprawiamy
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
Wykorzystaj inne przepisy znajdujące się powyżej.
Autor
Lista składników
- ½ paczki mrożonego szpinaku (225 g)
- 1 por (140 g)
- 100 g topinambura
- 100 ml mleka kokosowego
- 2 szklanki dowolnego bulionu mięsnego (500 ml)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z dzikiem
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…
WIĘCEJ >Pierogi gryczane z grzybami
Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…
WIĘCEJ >Grasica w sosie grzybowym z kaszą gryczaną i tartymi buraczkami
Grasica: Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Bierzemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…
WIĘCEJ >