Zupa szpinakowa z jajem
Zupa szpinakowa z jajem
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min
- Dodajemy szpinak, dusimy 5 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki trzemy
- Zalewamy rosołem
- Gotujemy 10 min
- Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
- Nalewamy do misek/talerzy
- Jajka kroimy na ćwiartki i w każdą porcję zupy dajemy 4 ćwiartki jajka
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdują się tam propozycje bulionów, które służą jako bazy do zup.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Szpinak (125 g)
- Cebula (105 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Czosnek (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty
Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i…
WIĘCEJ >Migdałowy serek „feta”
Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki. Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…
WIĘCEJ >Kaszotto grzybowe
Kaszę gryczaną płuczemy pod bieżącą wodą Wrzucamy wypłukaną kaszę na wrzącą osoloną wodę (1 litr) Gotujemy na półtwardo, czyli jakieś 10 min Cedzimy na sicie Grzyby oczyszczamy lub rozmrażamy i kroimy w kawałki, takie, żeby…
WIĘCEJ >Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…
WIĘCEJ >