fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa szpinakowa z jajem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz6-1-6

Zupa szpinakowa z jajem

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min
  • Dodajemy szpinak, dusimy 5 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki trzemy
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 10 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • Nalewamy do misek/talerzy
  • Jajka kroimy na ćwiartki i w każdą porcję zupy dajemy 4 ćwiartki jajka

Rady dietetyka

Zrezygnuj z czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli nie lubisz. Jeśli masz problem z tolerancją jaj możesz ich nie dokładać lub dołożyć same żółtka.

Uwagi

Wyjmij szpinak z zamrażarki ze 2 godz. wcześniej w celu odtajenia. Wybierz odpowiadającą Ci bazę zupy – bulion. Nasze propozycje znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 125 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 owoc gałki muszkatołowej (ok. 5 g)
  • 1 łyżka smalcu (15 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy Mielimy boczek w maszynce do mięsa Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na…

WIĘCEJ >

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna

Jajka wkładamy do garnka z gorącą wodą i dajemy łyżkę soli Gotujemy 10 min Odlewamy gorącą wodę i zalewamy jajka zimną Po chwili obieramy ze skorupki i wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, dodajemy…

WIĘCEJ >

Gotowane parówki drobiowe z sałatką z ogórków kiszonych, pora i pomidorów

Parówki wkładamy do wrzącej wody, minimalizujemy płomień, parzymy 5 minut. Por przekrawamy wzdłuż, płuczemy pod bieżąca wodą, kroimy w cienkie półksiężyce i wrzucamy do miski. Ogórek kiszony kroimy w kostkę. Z jabłka usuwamy gniazdo nasienne i…

WIĘCEJ >