fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa szpinakowa z jajem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz6-1-6

Zupa szpinakowa z jajem

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i czosnek i zasmażamy 2-3 min
  • Dodajemy szpinak, dusimy 5 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Trzemy na tarce gałkę muszkatołową, tak z ⅓ gałki trzemy
  • Zalewamy rosołem
  • Gotujemy 10 min
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem
  • Nalewamy do misek/talerzy
  • Jajka kroimy na ćwiartki i w każdą porcję zupy dajemy 4 ćwiartki jajka

Rady dietetyka

Zrezygnuj z czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli nie lubisz. Jeśli masz problem z tolerancją jaj możesz ich nie dokładać lub dołożyć same żółtka.

Uwagi

Wyjmij szpinak z zamrażarki ze 2 godz. wcześniej w celu odtajenia. Wybierz odpowiadającą Ci bazę zupy – bulion. Nasze propozycje znajdziesz w podpiętych, powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 2 jaja kurze roz. M (ok. 102 g)
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • 125 g mrożonego szpinaku w liściach
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 owoc gałki muszkatołowej (ok. 5 g)
  • 1 łyżka smalcu (15 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Miodowo-musztardowe udka z kurczaka

W misce mieszamy wszystkie przyprawy, W tak powstałej marynacie obtaczamy udka z kurczaka, zostawiamy w lodówce na 2 godziny. Ustawiamy piekarnik na 170 st. C, wstawiamy w naczyniu żaroodpornym udka na 25-30 minut. Co 5-10…

WIĘCEJ >

Chrupiąca przekąska

Nasiona słonecznika blendujemy z mlekiem kokosowym i z solą (możemy użyć moździerza lub młynka do kawy) Podajemy z pokrojonymi w słupki warzywami np. marchewką i/lub selerem naciowym

WIĘCEJ >

Nutella z awokado

Awokado obieramy, kroimy, pestkę wyrzucamy. Banana obieramy. Banana i awokado wrzucamy do naczynia, w którym będziemy miksować. Orzechy mielimy w młynku do kawy i wsypujemy do naczynia, w którym będziemy blendować. Dodajemy miód i olej…

WIĘCEJ >