fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa żeberkowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c053114c5-341c-49f3-98f3-5fb0521db1dc
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa żeberkowa

Przygotowanie

  • Warzywa obieramy i kroimy w kostkę (ziemniaki obieramy później lub umieszczamy w misce z zimną wodą, aby nie ściemniały)
  • Żeberka dzielimy na porcję, przenosimy do garnka i zalewamy bulionem
  • Dodajemy warzywa (poza ziemniakami) oraz sól i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1,5 godz. (na małym ogniu)
  • Po tym czasie dodajemy ziemniaki oraz kaszę i gotujemy przez ok. 20-25 minut (do miękkości)
  • Następnie dolewamy śmietankę, zagotowujemy i wyłączamy kuchenkę
  • Dodajemy przyprawy oraz posiekaną zieleninę i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia żeberek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • Rosół z gęsi (2000 ml)
  • Wieprzowina żebra (600 g)
  • Ziemniak (600 g)
  • Cebula (210 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (50 ml)
  • Marchew (45 g)
  • Kasza jęczmienna pęczak (30 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (9 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…

WIĘCEJ >

Pomelo

Pomelo myjemy, obieramy i dzielimy na cząstki

WIĘCEJ >

Migdałowy serek „feta”

Migdały namoczyć w wodzie przez 24 godz. Wylać wodę i zalać wrzątkiem, zostawić na 5-10 min. Wodę odlać, obrać migdały ze skórki.  Do wysokiej miski wrzucić wszystkie składniki i zmiksować. Najlepiej robić to kilka minut – im…

WIĘCEJ >

Chleb jaglany

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy mleko i miksujemy Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do…

WIĘCEJ >