fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Żeberka z ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbbaefc2c-fe90-426b-9d8c-3ad1e2da75bd
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Żeberka z ziemniakami

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Żeberka kroimy w paski (w zależności od tego, jak duże chcemy mieć kawałki) i przenosimy do naczynia żaroodpornego
  • Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę
  • Do naczynia żaroodpornego dodajemy tłuszcz, cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sos sojowy oraz przyprawy
  • Naczynie żaroodporne przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na ok. 30-40 minut
  • Po tym czasie dolewamy do naczynia wodę (1/5 ilości) i dusimy jeszcze przez ok. 1 godz.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki
  • Do naczynia żaroodpornego (po upływie 1 godz.) dodajemy ziemniaki, dolewamy wodę i dusimy jeszcze przez ok. 20-25 minut
  • Gotowe danie nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia żeberek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wieprzowina żebra (1000 g)
  • Woda (625 ml)
  • Ziemniak (300 g)
  • Cebula (210 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sos sojowy (20 g)
  • Czosnek (15 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Makaron konjac ze szpinakiem

Rozgrzewamy masło na patelni i dorzucamy do niego szpinak. Chwilę wszystko smażymy. Makaron konjac płuczemy pod zimną wodą, odsączamy, następnie dodajemy do szpinaku. Wszystko razem smażymy przez 5 minut, po czym zmniejszamy ogień i wbijamy…

WIĘCEJ >

Zapiekanka ziemniaczana z porem

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C W rondlu zagotowujemy wodę Ziemniaki obieramy i kroimy w cienkie plastry Por obieramy i kroimy w plasterki Do rondla wkładamy ziemniaki z porem i blanszujemy przez ok. 5…

WIĘCEJ >

Kiełbasa smażona z warzywami korzeniowymi i cebulą

Marchew, pietruszkę, seler, cebulę obrać Przekroić na pół wzdłuż i pociąć w paski Kiełbasę ponacinać nożem na skos Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu Wrzucamy kiełbasę i smażymy z każdej strony na średnim ogniu Kiełbasę przekładamy…

WIĘCEJ >