fbpx
logo
Szukaj
open close

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ea7b082-8862-4a8b-8c89-de5723806af9-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Przygotowanie

  • Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę
  • Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe
  • Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem
  • Na patelni z metalową rączką rozgrzewamy smalec
  • Układamy żeberka i smażymy po 3 min z obu stron
  • Dodajemy pokrojone warzywa
  • Zasmażamy warzywa z mięsem przez 5 min
  • Dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy gałązkę rozmarynu, 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie
  • Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.
  • Co pół godziny otworzyć piekarnik i zamieszać żeberka z warzywami
  • Sprawdzamy czy mięso jest miękkie (wbijamy widelec i patrzymy czy jest dobre)
  • W czasie gdy pieką się żeberka gotujemy kaszę jaglaną (dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin. Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości)
  • Oprócz tego przygotowujemy kapustę, kroimy cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
  • Kapustę wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy ocet, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i łyżkę miodu
  • Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
  • Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 22
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

Duszone żeberka wieprzowe

  • Wieprzowina żebra (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Kasza jaglana (200 g)
  • Woda (200 ml)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Musztarda (20 g)
  • Rozmaryn (świeży) (8 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (4 g)
  • Liść laurowy (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Kapusta modra

  • Kapusta czerwona (875 g)
  • Woda (200 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (3 g)
  • Liść laurowy (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Pokrywka do patelni, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wędzona szynka na świeżym szpinaku

Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…

WIĘCEJ >

Śliwkowa kasza gryczana z daktylami i cynamonem

Kaszę przesypujemy do garnka Zalewamy mlekiem Podgrzewamy Dodajemy daktyle, kakao, cynamon, szczyptę soli Gotujemy na małym ogniu przez 20 min Od czasu do czasu mieszamy Gdy kasza zmięknie i wchłonie mleko wrzucamy śliwki Mieszamy i…

WIĘCEJ >

Grasica smażona na maśle ze szparagami

Grasica: Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min Przekładamy sparzoną grasicę do miski z…

WIĘCEJ >

Grillowany camembert na miksie sałat z gruszkami i nerkowcami

Sałatę rzymską umyć, otrząsnąć z wody i ułożyć na talerzu Dodać rukolę Radicchio porwać na małe kawałki i położyć na sałatach Cykorię porozdzielać na osobne liście i ułożyć na talerzu Gruszkę pokroić w plasterki Winogrono…

WIĘCEJ >