fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ea7b082-8862-4a8b-8c89-de5723806af9-1

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Przygotowanie

  • Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę
  • Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe
  • Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem
  • Na patelni z metalową rączką rozgrzewamy smalec
  • Układamy żeberka i smażymy po 3 min z obu stron
  • Dodajemy pokrojone warzywa
  • Zasmażamy warzywa z mięsem przez 5 min
  • Dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy gałązkę rozmarynu, 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie
  • Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.
  • Co pół godziny otworzyć piekarnik i zamieszać żeberka z warzywami
  • Sprawdzamy czy mięso jest miękkie (wbijamy widelec i patrzymy czy jest dobre)
  • W czasie gdy pieką się żeberka gotujemy kaszę jaglaną (dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin. Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości)
  • Oprócz tego przygotowujemy kapustę, kroimy cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
  • Kapustę wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy ocet, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i łyżkę miodu
  • Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
  • Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego, ziela angielskiego, a sos vinaigrette przygotowujemy bez dodatku musztardy.

Uwagi

Zamiast kaszy jaglanej możemy dodać puree z marchewki (gotujemy marchewkę, odcedzamy, dodajemy przesmażoną na łyżce smalcu cebulę, solimy i miksujemy).

W przepisie można użyć dowolnego rodzaju żeberek.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 20
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka musztardy (20 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 gałązka rozmarynu (8 g)
  • 100 g kaszy jaglanej

Kapusta modra

  • ½ główki kapusty czerwonej (875 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z brokułów i ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy około 20-30 minut, aż będą miękkie Brokuły dzielimy na drobne różyczki i blanszujemy Paprykę kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy ze sobą

WIĘCEJ >

Karkówka faszerowana dzikiem z suszonymi grzybami z puree selerowo-gruszkowym z sosem jabłkowo-winnym

Karkówka faszerowana: Łopatkę z dzika mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Włączamy piekarnik na 180 stopni Dodajemy namoczone grzyby (wodę zostawiamy, możemy ją sobie użyć do jakiejś zupy, czy sosu) Lekko solimy i…

WIĘCEJ >

Wieprzowina duszona w grzybach z kaszą gryczaną

Mięso kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Grzyby odcedzamy na sicie (wodę zostawiamy!) Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy mięso Zasmażamy 3 minuty Dodajemy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty Dodajemy…

WIĘCEJ >

Makaron z cukinią

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu W tym czasie kroimy cukinię w plastry, a mięso w kostkę Na oliwie podsmażamy mięso z warzywami i z przyprawami Podlewamy odrobiną wody Dusimy przez około 20 minut Łączymy…

WIĘCEJ >