logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ea7b082-8862-4a8b-8c89-de5723806af9

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Przygotowanie

  • Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę
  • Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe
  • Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem
  • Na patelni z metalową rączką rozgrzewamy smalec
  • Układamy żeberka i smażymy po 3 min z obu stron
  • Dodajemy pokrojone warzywa
  • Zasmażamy warzywa z mięsem przez 5 min
  • Dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy gałązkę rozmarynu, 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie
  • Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.
  • Co pół godziny otworzyć piekarnik i zamieszać żeberka z warzywami
  • Sprawdzamy czy mięso jest miękkie (wbijamy widelec i patrzymy czy jest dobre)
  • W czasie gdy pieką się żeberka gotujemy kaszę jaglaną (dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin. Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości)
  • Oprócz tego przygotowujemy kapustę, kroimy cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
  • Kapustę wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy ocet, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i łyżkę miodu
  • Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
  • Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka 

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy pieprzu, ziela angielskiego, sos vinaigrette robimy bez musztardy. Zamiast kaszy jaglanej możemy dać purre z marchewki (ugotować marchewkę, odcedzić, dodać przesmażoną na łyżce smalcu cebulę, osolić i zmiksować).
Kaszy nie jemy również na diecie paleo

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka miodu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • 3 liście laurowe
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 5 ząbków czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 100 g kaszy jaglanej

Kapusta modra

  • ½ główki kapusty czerwonej
  • 1 cebula
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 łyżka miodu

Potrzebny sprzęt

Garnek, Patelnia, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Surówka z selera z rodzynkami i orzechami

Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy (…)

WIĘCEJ >

Winogrona

Winogrona umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać (…)

WIĘCEJ >

Grasica smażona na maśle ze szparagami

Grasica: Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl