fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9ea7b082-8862-4a8b-8c89-de5723806af9-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Przygotowanie

  • Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni
  • Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę
  • Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe
  • Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem
  • Na patelni z metalową rączką rozgrzewamy smalec
  • Układamy żeberka i smażymy po 3 min z obu stron
  • Dodajemy pokrojone warzywa
  • Zasmażamy warzywa z mięsem przez 5 min
  • Dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy gałązkę rozmarynu, 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie
  • Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.
  • Co pół godziny otworzyć piekarnik i zamieszać żeberka z warzywami
  • Sprawdzamy czy mięso jest miękkie (wbijamy widelec i patrzymy czy jest dobre)
  • W czasie gdy pieką się żeberka gotujemy kaszę jaglaną (dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin. Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości)
  • Oprócz tego przygotowujemy kapustę, kroimy cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
  • Kapustę wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
  • Dodajemy ocet, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i łyżkę miodu
  • Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 minuty
  • Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
  • Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
  • Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego, ziela angielskiego, a sos vinaigrette przygotowujemy bez dodatku musztardy.

Uwagi

Zamiast kaszy jaglanej możemy dodać puree z marchewki (gotujemy marchewkę, odcedzamy, dodajemy przesmażoną na łyżce smalcu cebulę, solimy i miksujemy).

W przepisie można użyć dowolnego rodzaju żeberek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 20
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 500 g żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka musztardy (20 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • 3 liście laurowe (3 g)
  • 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
  • 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 gałązka rozmarynu (8 g)
  • 100 g kaszy jaglanej

Kapusta modra

  • ½ główki kapusty czerwonej (875 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Patelnia z metalową rączką, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zrazy wieprzowe z żurawiną i duszonymi warzywami

Mięso kroimy na małe kawałki, żeby maszynce było łatwiej mielić Mielimy w maszynce do mięsa Solimy, pieprzymy Wyrabiamy/mieszamy ręką przez 2 min Formujemy wrzecionowaty wałek Warzywa obieramy i kroimy w kawałki, a kto potrafi, może…

WIĘCEJ >

Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków

Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie migdałowym

Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…

WIĘCEJ >

Surówka z kapusty pekińskiej z papryką

Kapustę kroimy w poprzek w cienkie paski i wrzucamy do dużej miski Paprykę kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Ogórki kroimy w półksiężyce Cebulę kroimy w kostkę Koperek drobno siekamy Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy…

WIĘCEJ >