Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą
Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą
Przygotowanie
- Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni
- Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę
- Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe
- Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem
- Na patelni z metalową rączką rozgrzewamy smalec
- Układamy żeberka i smażymy po 3 min z obu stron
- Dodajemy pokrojone warzywa
- Zasmażamy warzywa z mięsem przez 5 min
- Dolewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Dodajemy gałązkę rozmarynu, 3 liście laurowe i 4 ziela angielskie
- Przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika na 1,5 godz.
- Co pół godziny otworzyć piekarnik i zamieszać żeberka z warzywami
- Sprawdzamy czy mięso jest miękkie (wbijamy widelec i patrzymy czy jest dobre)
- W czasie gdy pieką się żeberka gotujemy kaszę jaglaną (dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin. Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości)
- Oprócz tego przygotowujemy kapustę, kroimy cienkie paski (najlepiej na tarce – szatkownicy)
- Kapustę wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę zimnej wody z kranu
- Dodajemy ocet, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie i łyżkę miodu
- Gotujemy na średnim ogniu godzinę bez przykrycia
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Jabłko kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy cebulę przez 2 minuty
- Dodajemy do cebuli pokrojone jabłko
- Zawartość patelni wrzucamy do garnka z kapustą
- Mieszamy, gotujemy aż kapusta będzie miękka
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego, ziela angielskiego, a sos vinaigrette przygotowujemy bez dodatku musztardy.
Uwagi
Zamiast kaszy jaglanej możemy dodać puree z marchewki (gotujemy marchewkę, odcedzamy, dodajemy przesmażoną na łyżce smalcu cebulę, solimy i miksujemy).
W przepisie można użyć dowolnego rodzaju żeberek.
Autor
Lista składników
- 500 g żeberek wieprzowych
- 1 łyżka musztardy (20 g)
- 1 łyżka miodu (25 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 2 cebule (200 g)
- 3 liście laurowe (3 g)
- 4 owoce ziela angielskiego (4 g)
- 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 gałązka rozmarynu (8 g)
- 100 g kaszy jaglanej
Kapusta modra
- ½ główki kapusty czerwonej (875 g)
- 1 cebula (100 g)
- 50 ml octu jabłkowego
- 2 liście laurowe (2 g)
- 3 owoce ziela angielskiego (3 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
- 1 łyżka miodu (25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rolki nori z owocami morza
Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi. Rozkładamy arkusz wodorostów i…
WIĘCEJ >Słoneczne jogurtowe smoothie
Mango i melona obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w jednym pojemniku. Wyciskamy tam sok z limonki i dodajemy jogurt. Blendujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.
WIĘCEJ >Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą
Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…
WIĘCEJ >Chleb ze smalcem i skwarkami
Kroimy kromki chleba Smarujemy smalcem Posypujemy skwarkami Lekko solimy i pieprzymy
WIĘCEJ >