
Batat, maniok i ziemniak – każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się także właściwościami.
Dziś dla urozmaicenia smaku ugotowałam w jednym garnku batata, ziemniaka i maniok i zjadłam z sadzonym jajem.
Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS):

Maniok
Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Poza tym ma również dużo błonnika i celulozy. Może powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, a gotuje podobnie jak ziemniaka, choć nieco dłużej.
Batat
Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów niż maniok, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę, stąd pewnie jego słodki smak. Batat – podobnie jak maniok – jest polecany w chorobach autoimmunologicznych (AI).
Ziemniak
Z tych trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie budzi postrach wśród osób na diecie odchudzającej. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi, przez co może być najlepiej tolerowany, jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety, jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.

Przeczytaj również: Seler kontra ziemniak – co wybrać?
Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone:
Placki z manioku, ugotowanej komosy ryżowej i jaj
Wszystkie składniki miesza się podobnie jak placki ziemniaczane. Smakują tak jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem – jeśli ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.

Sprawdź nasze e-booki z przepisami:

Autor

Iwona Wierzbicka
Batat, maniok i ziemniak – każde z tych warzyw ma skrobię, choć różnią się zawartością. Mają też inną zawartość witamin i minerałów. Różnią się także właściwościami.
Dziś dla urozmaicenia smaku ugotowałam w jednym garnku batata, ziemniaka i maniok i zjadłam z sadzonym jajem.
Tabela wartości odżywczych (niemiecka baza danych BLS):

Maniok
Na surowo jest trujący lub po prostu zaszkodzi, a ponadto z powodu dużej ilości skrobi powinien być dobrze ugotowany. Zawiera sporo węglowodanów i niemal wszystkie są skrobią. Poza tym ma również dużo błonnika i celulozy. Może powodować wzdęcia. Ciężko się go obiera, a gotuje podobnie jak ziemniaka, choć nieco dłużej.
Batat
Słodki ziemniak. Kolor zdradza nam, że jest zasobny w witaminę A i E. Ma nieco mniej węglowodanów niż maniok, ale również sporo błonnika i celulozy, przez co może powodować wzdęcia. Szybko się gotuje. Jest dość zasobny w fruktozę i sacharozę, stąd pewnie jego słodki smak. Batat – podobnie jak maniok – jest polecany w chorobach autoimmunologicznych (AI).
Ziemniak
Z tych trzech najmniej kaloryczny i najmniej zasobny w węglowodany, zatem niesłusznie budzi postrach wśród osób na diecie odchudzającej. Ma o połowę mniej węglowodanów niż maniok. Ma najmniej celulozy i skrobi, przez co może być najlepiej tolerowany, jeśli ktoś cierpi na wzdęcia. Niestety, jest to roślina psiankowata, zatem czasami w chorobach autoimmunologicznych należy ją wyłączyć i zastąpić maniokiem czy batatem.

Przeczytaj również: Seler kontra ziemniak – co wybrać?
Batat, maniok, ziemniak + 3 jaja sadzone:
Placki z manioku, ugotowanej komosy ryżowej i jaj
Wszystkie składniki miesza się podobnie jak placki ziemniaczane. Smakują tak jak zwykłe placki. Można podać z solą, dżemem lub śmietaną i cukrem – jeśli ktoś tęskni za smakami dzieciństwa i nie cierpi na chorobę AI.

Sprawdź nasze e-booki z przepisami:

Autor
Tagi
Komentarzy: 2
Pozostaw komentarz
Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Spirulina – dobra czy zła?
Spirulina zawiera 60–70% białka, kwasy fenolowe, tokoferole, prowitaminę A, witaminy z grupy B, w tym roślinną postać B12 i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe i składniki mineralne. Co jeszcze warto o niej wiedzieć? Spirulina ma działanie…
WIĘCEJ >Wymówki a dieta. Grunt to organizacja!
Grunt to organizacja! Zobacz jak robimy to w Ajwen! Poczytaj jakie są wymówki w diecie! Zobacz jak ważne jest wsparcie innych osób!
WIĘCEJ >Pestycydy – jak pozbyć się ich z roślin?
Nie zawsze kupujemy warzywa i owoce ekologiczne, bo nie zawsze mamy do nich dostęp czy mamy na nie pieniądze. Na szczęście istnieją sposoby, dzięki którym możemy ograniczyć spożycie środków chemicznych stosowanych przy uprawach. Sprawdź, jak…
WIĘCEJ >Rozgrzewające napoje na chłodne dni
Rozgrzewające napoje doskonale potrafią poprawić samopoczucie w chłodne dni. Wielu z nas nie wyobraża sobie bez nich jesieni czy zimy. Sprawdź, po jakie napoje warto sięgać. 3 rozgrzewające napoje Mamy dla was przepisy na rozgrzewające…
WIĘCEJ >
Pewnie tak, ale cudowne encebollado bez manioku nie smakuje tak samo 😉
Skoro ziemniak ma tak mało węglowodanów, to czy placki z niego zrobione (bez dodawania mąki ziemniaczanej), będą dobrą propozycją dla IO?