fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

7 wskazówek na czas urlopu

7 wskazówek na czas urlopu

7 rad na czas urlopu

Wakacje to moment, gdy albo już pakujesz się na urlop, albo zrobisz to niebawem. To czas, aby cieszyć się widokami i korzystać z ciepłych promieni słońca. Ale to właśnie wtedy pojawiają się też dylematy żywieniowe. Ostatnio pisałam o tym, czy podczas urlopu można sobie zrobić przerwę od diety, a dziś pędzę do was z praktycznymi wskazówkami. Koniecznie wydrukuj je i spakuj do walizki czy plecaka!

1. Pamiętaj o śniadaniu!

Zjedz zdrowe, treściwe śniadanie, tak aby podczas urlopu mieć siłę na szaleństwa. Wybieraj żywność regionalną, próbuj nowych smaków. Szczególnie jeśli jesteś w ciepłych krajach, wykorzystaj okazję – może odkryjesz jakiś nowy smak owoców i warzyw. Jestem pewna, że znajdziesz produkty zgodne z zaleceniami. Do śniadania wybieraj jajka, ryby, kiełbaski i uzupełniaj to świeżymi warzywami.

2. Jedz mniej posiłków, ale do syta

Spożywaj regularnie 3–4 posiłki w równych odstępach i najadaj się do syta. Wiesz już co wybrać na śniadanie, a w porze obiadowej zamiast smażonej ryby czy mięsa zdecyduj się na wersję z grilla. Taki posiłek nasyci na kilka godzin. I znowu dołóż do niego porcję warzyw. W końcu lato to sezon na warzywa! Wybór jest ogromny.

3. Im bliżej snu, tym mniejszy posiłek!

Pilnuj, aby ostatni posiłek nie był największym i najbardziej obfitym (taki powinien być rano). Idealnie sprawdzają się tu połączenia warzyw z kaszą, ryżem, komosą ryżową itp. Nie kończ dnia ciężkimi potrawami!

4. Pomiędzy głównymi posiłkami pij tylko wodę

Woda pomoże utrzymać prawidłowe nawodnienie podczas urlopowych spacerów. Picie słodkich napojów najczęściej wiąże się z tym, że nie jesteśmy świadomi ilości cukru, którego sobie dostarczamy. Jeżeli nie przepadasz za samą wodą, to lepiej wybrać wodę z dodatkiem plasterków cytryny, pomarańczy czy grejpfruta. Taki napój jest smaczny i bardzo dobrze gasi pragnienie.

5. Unikaj alkoholu!

Postaraj się unikać piwa, a także słodkich drinków i innego alkoholu.

6. Dbaj o to, aby nie być głodnym

Podczas urlopu najlepiej taki efekt uzyskujemy, gdy w miejscu, w którym wypoczywamy, mamy wykupione śniadania i obiadokolacje. Wtedy mamy z góry określone godziny posiłków, dzięki czemu trzymamy się regularności. Często po powrocie z urlopu ten zdrowy nawyk już z nami zostaje. Jeśli właśnie takie wakacje wykupiłeś, to wystarczy, że tylko zadbasz o lekki lunch w godzinach wczesnopopołudniowych i całe menu urlopowe zaplanowane. Jeżeli twój wyjazd jest bez wyżywienia, zaplanuj wcześniej pory posiłków, przygotuj je w miejscu noclegowym lub wcześniej przejrzyj ciekawe miejsca do odwiedzenia i odkrywania nowych smaków.

7. Wyśpij się!

Urlop to też dobry czas na doładowanie baterii. Dlatego zadbaj o sen. Śpij codziennie 7–8 godzin. Traktuj to jak MUST HAVE! Koniec, idę spać! I niech to będzie codziennie ta sama pora. Wyreguluj rytm dobowy, a wrócisz z urlopu z dodatkowym zapasem energii.

Tak spędzony urlop to najlepsza inwestycja w Twoje zdrowie!

Sprawdź jeszcze: Dieta na urlopie – jak sobie radzić?

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Wakacje to moment, gdy albo już pakujesz się na urlop, albo zrobisz to niebawem. To czas, aby cieszyć się widokami i korzystać z ciepłych promieni słońca. Ale to właśnie wtedy pojawiają się też dylematy żywieniowe. Ostatnio pisałam o tym, czy podczas urlopu można sobie zrobić przerwę od diety, a dziś pędzę do was z praktycznymi wskazówkami. Koniecznie wydrukuj je i spakuj do walizki czy plecaka!

1. Pamiętaj o śniadaniu!

Zjedz zdrowe, treściwe śniadanie, tak aby podczas urlopu mieć siłę na szaleństwa. Wybieraj żywność regionalną, próbuj nowych smaków. Szczególnie jeśli jesteś w ciepłych krajach, wykorzystaj okazję – może odkryjesz jakiś nowy smak owoców i warzyw. Jestem pewna, że znajdziesz produkty zgodne z zaleceniami. Do śniadania wybieraj jajka, ryby, kiełbaski i uzupełniaj to świeżymi warzywami.

2. Jedz mniej posiłków, ale do syta

Spożywaj regularnie 3–4 posiłki w równych odstępach i najadaj się do syta. Wiesz już co wybrać na śniadanie, a w porze obiadowej zamiast smażonej ryby czy mięsa zdecyduj się na wersję z grilla. Taki posiłek nasyci na kilka godzin. I znowu dołóż do niego porcję warzyw. W końcu lato to sezon na warzywa! Wybór jest ogromny.

3. Im bliżej snu, tym mniejszy posiłek!

Pilnuj, aby ostatni posiłek nie był największym i najbardziej obfitym (taki powinien być rano). Idealnie sprawdzają się tu połączenia warzyw z kaszą, ryżem, komosą ryżową itp. Nie kończ dnia ciężkimi potrawami!

4. Pomiędzy głównymi posiłkami pij tylko wodę

Woda pomoże utrzymać prawidłowe nawodnienie podczas urlopowych spacerów. Picie słodkich napojów najczęściej wiąże się z tym, że nie jesteśmy świadomi ilości cukru, którego sobie dostarczamy. Jeżeli nie przepadasz za samą wodą, to lepiej wybrać wodę z dodatkiem plasterków cytryny, pomarańczy czy grejpfruta. Taki napój jest smaczny i bardzo dobrze gasi pragnienie.

5. Unikaj alkoholu!

Postaraj się unikać piwa, a także słodkich drinków i innego alkoholu.

6. Dbaj o to, aby nie być głodnym

Podczas urlopu najlepiej taki efekt uzyskujemy, gdy w miejscu, w którym wypoczywamy, mamy wykupione śniadania i obiadokolacje. Wtedy mamy z góry określone godziny posiłków, dzięki czemu trzymamy się regularności. Często po powrocie z urlopu ten zdrowy nawyk już z nami zostaje. Jeśli właśnie takie wakacje wykupiłeś, to wystarczy, że tylko zadbasz o lekki lunch w godzinach wczesnopopołudniowych i całe menu urlopowe zaplanowane. Jeżeli twój wyjazd jest bez wyżywienia, zaplanuj wcześniej pory posiłków, przygotuj je w miejscu noclegowym lub wcześniej przejrzyj ciekawe miejsca do odwiedzenia i odkrywania nowych smaków.

7. Wyśpij się!

Urlop to też dobry czas na doładowanie baterii. Dlatego zadbaj o sen. Śpij codziennie 7–8 godzin. Traktuj to jak MUST HAVE! Koniec, idę spać! I niech to będzie codziennie ta sama pora. Wyreguluj rytm dobowy, a wrócisz z urlopu z dodatkowym zapasem energii.

Tak spędzony urlop to najlepsza inwestycja w Twoje zdrowie!

Sprawdź jeszcze: Dieta na urlopie – jak sobie radzić?

Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
24 lipca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, WZJG) to choroba, w której proces zapalny obejmuje błonę śluzową i podśluzową jelita grubego. Proces ten zajmuje około 50% odbytnicy i 20% całego jelita grubego. WZJG najczęściej przebiega w…

WIĘCEJ >

3 najważniejsze rzeczy w diecie Twojego dziecka

Dobrej jakości białko Mięso – uważane jest za produkt chorobotwórczy, jednak największe znaczenie ma jego jakość. Wszystkie negatywne sugestie dotyczące mięsa biorą się głównie z nieodpowiedniej obróbki termicznej. Podczas grillowania czy smażenia, wytwarzają się wielopierścieniowe…

WIĘCEJ >

Probiotyki w trakcie i po antybiotykoterapii

Antybiotyki pomagają wyjść z choroby, a czasem ratują życie, niestety mają też jednak skutki uboczne. Co zastosować, aby sobie pomóc i jednocześnie nie zakłócać antybiotykoterapii? Jak wspomóc odporność? Co wprowadzić po skończeniu antybiotyku? Sprawdź, jakie…

WIĘCEJ >

Witamina D i jej wpływ na organizm

O witaminie D zrobiło się ostatnio dość głośno. Możemy ją znaleźć wszędzie: w internecie, w sklepie, w aptece. A nawet, co jest dość zaskakujące, wzrasta świadomość lekarzy na temat dobroczynnych efektów suplementacji. Tysiące publikacji naukowych…

WIĘCEJ >