fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Czy erytrytol może zastąpić biały cukier?

Czy erytrytol może zastąpić biały cukier?

czy-erytrytol-moze-zastapic-bialy-cukier.jpg

Czy erytrytol może zastąpić biały cukier? Co warto o nim wiedzieć? Sprawdź!

W ostatnim czasie, w ramach zdrowego stylu życia, coraz więcej osób rezygnuje z białego cukru, czyli sacharozy. Jest to dwucukier składający się w połowie z glukozy i w połowie z fruktozy. Wielu z nas nie chce jednak rezygnować ze słodkiego smaku, więc biały cukier zastępuje brązowym albo różnego rodzaju słodzikami czy miodem. Po fali popularności syntetycznych substancji słodzących, takich jak aspartam czy acesulfam K, coraz większym zainteresowaniem cieszą się słodziki takie jak: stewia oraz substancje na bazie alkoholi cukrowych. Należą do nich między innymi: erytrytol, ksylitol, mannitol oraz sorbitol.

Słodkość erytrytolu jest na poziomie 70% słodkości sacharozy. Mówi się również o jego właściwościach przeciwpróchniczych. Nie potwierdzono jego oddziaływania teratogennego (szkodliwego wpływu na płód), mutagennego i kancerogennego.

Zero kalorii

Erytrytol praktycznie nie zawiera kalorii, co wiele osób uznaje za zaletę, zwłaszcza podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Musimy wziąć jednak pod uwagę, że istotna jest nie tylko jego kaloryczność, lecz także oddziaływanie na gospodarkę hormonalną. Należy mieć świadomość, że odczucie słodkiego smaku po spożyciu erytrytolu, może mieć wpływ na wydzielanie insuliny przez trzustkę. Ta właściwość ma szczególnie duże znaczenie w przypadku osób mających problemy z gospodarką cukrową, na przykład hiperinsulinizmem lub insulinoopornością. A jeżeli dodamy do tego fakt, że erytrytol nie wpływa na poziom glukozy we krwi, mamy sytuację, w której insulina wydziela się niepotrzebnie i gospodarka hormonalna staje się coraz bardziej rozregulowana.

Erytrytol – czy na pewno taki cudowny?

Erytrytol, jako alkohol cukrowy, może wywołać takie dolegliwości ze strony jelit jak na przykład wzdęcia czy biegunka. Przede wszystkim taka reakcja może pojawić się u osób, które cierpią na nietolerancję FODMAP. Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego mogą się również pojawić u tych, którzy borykają się z tzw. zespołem jelita drażliwego.

Nie można nie pominąć kwestii tego, jak wszelkie substancje słodzące wpływają na naszą psychikę. Słodki smak jest pierwszym, jaki poznajemy, i najsilniej nas uzależnia. Spożywanie erytrytolu, ale także innych substancji słodzących powoduje, że cały czas utrwalamy w sobie potrzebę spożywania słodkiego smaku. To z kolei utrudnia zmianę nawyków żywieniowych.

Należy również wspomnieć o pochodzeniu tego związku. Erytrytol naturalnie występuje w niewielkich ilościach w owocach takich jak melony, winogrona czy gruszki, a także w grzybach i owocach morza. Jego produkcja na szerszą skalę natomiast opiera się na fermentacji glukozy lub hydrolizatów skrobiowych, gdzie znajdują zastosowanie różne gatunki drożdży. Erytrytol jest też pozyskiwany na bazie gliceryny odpadowej. Jest ona syntetyzowana przez drożdżaki z gatunku Yarrowia lipolytica.

Używać czy nie?

Czy zatem można uznać erytrytol za składnik zdrowej diety? Uważam, że jeżeli chcemy osłodzić sobie życie, powinniśmy sięgać po naturalne słodkości, takie jak owoce czy owoce suszone, które oprócz naturalnego cukru zawierają także enzymy, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Dzięki zawartości błonnika, cukier jest wolniej wchłaniany z przewodu pokarmowego. Godny uwagi jest też miód. Należy tylko pamiętać, aby nie dodawać go do gorących napojów, gdyż zniszczeniu ulegną zawarte w nim prozdrowotne składniki. I pamiętajmy, że także w stosowaniu miodu umiar jest jak najbardziej wskazany.

Sprawdź e-book „Zdrowe słodycze – bez nabiału, glutenu i cukru” i pozostałe nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się

Autor



Joanna Jędrzejczak-Jackowska

Czy erytrytol może zastąpić biały cukier? Co warto o nim wiedzieć? Sprawdź!

W ostatnim czasie, w ramach zdrowego stylu życia, coraz więcej osób rezygnuje z białego cukru, czyli sacharozy. Jest to dwucukier składający się w połowie z glukozy i w połowie z fruktozy. Wielu z nas nie chce jednak rezygnować ze słodkiego smaku, więc biały cukier zastępuje brązowym albo różnego rodzaju słodzikami czy miodem. Po fali popularności syntetycznych substancji słodzących, takich jak aspartam czy acesulfam K, coraz większym zainteresowaniem cieszą się słodziki takie jak: stewia oraz substancje na bazie alkoholi cukrowych. Należą do nich między innymi: erytrytol, ksylitol, mannitol oraz sorbitol.

Słodkość erytrytolu jest na poziomie 70% słodkości sacharozy. Mówi się również o jego właściwościach przeciwpróchniczych. Nie potwierdzono jego oddziaływania teratogennego (szkodliwego wpływu na płód), mutagennego i kancerogennego.

Zero kalorii

Erytrytol praktycznie nie zawiera kalorii, co wiele osób uznaje za zaletę, zwłaszcza podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Musimy wziąć jednak pod uwagę, że istotna jest nie tylko jego kaloryczność, lecz także oddziaływanie na gospodarkę hormonalną. Należy mieć świadomość, że odczucie słodkiego smaku po spożyciu erytrytolu, może mieć wpływ na wydzielanie insuliny przez trzustkę. Ta właściwość ma szczególnie duże znaczenie w przypadku osób mających problemy z gospodarką cukrową, na przykład hiperinsulinizmem lub insulinoopornością. A jeżeli dodamy do tego fakt, że erytrytol nie wpływa na poziom glukozy we krwi, mamy sytuację, w której insulina wydziela się niepotrzebnie i gospodarka hormonalna staje się coraz bardziej rozregulowana.

Erytrytol – czy na pewno taki cudowny?

Erytrytol, jako alkohol cukrowy, może wywołać takie dolegliwości ze strony jelit jak na przykład wzdęcia czy biegunka. Przede wszystkim taka reakcja może pojawić się u osób, które cierpią na nietolerancję FODMAP. Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego mogą się również pojawić u tych, którzy borykają się z tzw. zespołem jelita drażliwego.

Nie można nie pominąć kwestii tego, jak wszelkie substancje słodzące wpływają na naszą psychikę. Słodki smak jest pierwszym, jaki poznajemy, i najsilniej nas uzależnia. Spożywanie erytrytolu, ale także innych substancji słodzących powoduje, że cały czas utrwalamy w sobie potrzebę spożywania słodkiego smaku. To z kolei utrudnia zmianę nawyków żywieniowych.

Należy również wspomnieć o pochodzeniu tego związku. Erytrytol naturalnie występuje w niewielkich ilościach w owocach takich jak melony, winogrona czy gruszki, a także w grzybach i owocach morza. Jego produkcja na szerszą skalę natomiast opiera się na fermentacji glukozy lub hydrolizatów skrobiowych, gdzie znajdują zastosowanie różne gatunki drożdży. Erytrytol jest też pozyskiwany na bazie gliceryny odpadowej. Jest ona syntetyzowana przez drożdżaki z gatunku Yarrowia lipolytica.

Używać czy nie?

Czy zatem można uznać erytrytol za składnik zdrowej diety? Uważam, że jeżeli chcemy osłodzić sobie życie, powinniśmy sięgać po naturalne słodkości, takie jak owoce czy owoce suszone, które oprócz naturalnego cukru zawierają także enzymy, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Dzięki zawartości błonnika, cukier jest wolniej wchłaniany z przewodu pokarmowego. Godny uwagi jest też miód. Należy tylko pamiętać, aby nie dodawać go do gorących napojów, gdyż zniszczeniu ulegną zawarte w nim prozdrowotne składniki. I pamiętajmy, że także w stosowaniu miodu umiar jest jak najbardziej wskazany.

Sprawdź e-book „Zdrowe słodycze – bez nabiału, glutenu i cukru” i pozostałe nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się

Autor

Joanna Jędrzejczak-Jackowska
29 maja 2017

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

badania profilaktyczne

Jakie badania profilaktyczne warto zrobić?

Wykonywanie badań laboratoryjnych ma ogromne znaczenie, gdy zależy nam na profilaktyce chorób i kontrolowaniu tego, co dzieje się z naszym organizmie. Jeżeli już występuje jednostka chorobowa, dzięki badaniom możemy kontrolować zachodzące zmiany. Sprawdź, jakie badania…

WIĘCEJ >

Utrata masy ciała. Nie tylko nadwaga jest problemem

Najczęściej do dietetyka zgłaszają się osoby, które chciałyby schudnąć. Zdarza się jednak i tak, że problemem pacjenta jest nadmierna utrata masy ciała. Co wtedy robić i jak przytyć? Nadmierne schudnięcie może mieć wiele przyczyn. Do…

WIĘCEJ >

Nowe lżejsze życie

Dzisiaj porównanie samego wyniku insuliny, pewnej dziewczyny, która od lat zmaga się z nadwagą i niedoczynnością tarczycy. Dziewczyna od dawna próbowała poprawić swoje zdrowie i samopoczucie. Pomimo tego, że interesowała się zdrowym odżywianiem, posiadała sporą

WIĘCEJ >

Jak uniknąć cukrzycy ciążowej?

Cukrzyca ciążowa to coraz częstszy problem w XXI wieku. Jej wzrost idzie w parze z innymi chorobami związanymi z zaburzeniami gospodarki cukrowej takimi jak insulinooporność, cukrzyca typu II lub cukrzyca typu III. Diagnozowana jest zwykle…

WIĘCEJ >