Czy erytrytol może zastąpić biały cukier?
Czy erytrytol może zastąpić biały cukier? Co warto o nim wiedzieć? Sprawdź!
W ostatnim czasie, w ramach zdrowego stylu życia, coraz więcej osób rezygnuje z białego cukru, czyli sacharozy. Jest to dwucukier składający się w połowie z glukozy i w połowie z fruktozy. Wielu z nas nie chce jednak rezygnować ze słodkiego smaku, więc biały cukier zastępuje brązowym albo różnego rodzaju słodzikami czy miodem. Po fali popularności syntetycznych substancji słodzących, takich jak aspartam czy acesulfam K, coraz większym zainteresowaniem cieszą się słodziki takie jak: stewia oraz substancje na bazie alkoholi cukrowych. Należą do nich między innymi: erytrytol, ksylitol, mannitol oraz sorbitol.
Obejrzyj film: Fruktoza – cukier gorszy od cukru
Słodkość erytrytolu jest na poziomie 70% słodkości sacharozy. Mówi się również o jego właściwościach przeciwpróchniczych. Nie potwierdzono jego oddziaływania teratogennego (szkodliwego wpływu na płód), mutagennego i kancerogennego.
Zero kalorii
Erytrytol praktycznie nie zawiera kalorii, co wiele osób uznaje za zaletę, zwłaszcza podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Musimy wziąć jednak pod uwagę, że istotna jest nie tylko jego kaloryczność, lecz także oddziaływanie na gospodarkę hormonalną. Należy mieć świadomość, że odczucie słodkiego smaku po spożyciu erytrytolu, może mieć wpływ na wydzielanie insuliny przez trzustkę. Ta właściwość ma szczególnie duże znaczenie w przypadku osób mających problemy z gospodarką cukrową, na przykład hiperinsulinizmem lub insulinoopornością. A jeżeli dodamy do tego fakt, że erytrytol nie wpływa na poziom glukozy we krwi, mamy sytuację, w której insulina wydziela się niepotrzebnie i gospodarka hormonalna staje się coraz bardziej rozregulowana.
Erytrytol – czy na pewno taki cudowny?
Erytrytol, jako alkohol cukrowy, może wywołać takie dolegliwości ze strony jelit jak na przykład wzdęcia czy biegunka. Przede wszystkim taka reakcja może pojawić się u osób, które cierpią na nietolerancję FODMAP. Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego mogą się również pojawić u tych, którzy borykają się z tzw. zespołem jelita drażliwego.
Nie można nie pominąć kwestii tego, jak wszelkie substancje słodzące wpływają na naszą psychikę. Słodki smak jest pierwszym, jaki poznajemy, i najsilniej nas uzależnia. Spożywanie erytrytolu, ale także innych substancji słodzących powoduje, że cały czas utrwalamy w sobie potrzebę spożywania słodkiego smaku. To z kolei utrudnia zmianę nawyków żywieniowych.
Należy również wspomnieć o pochodzeniu tego związku. Erytrytol naturalnie występuje w niewielkich ilościach w owocach takich jak melony, winogrona czy gruszki, a także w grzybach i owocach morza. Jego produkcja na szerszą skalę natomiast opiera się na fermentacji glukozy lub hydrolizatów skrobiowych, gdzie znajdują zastosowanie różne gatunki drożdży. Erytrytol jest też pozyskiwany na bazie gliceryny odpadowej. Jest ona syntetyzowana przez drożdżaki z gatunku Yarrowia lipolytica.
Używać czy nie?
Czy zatem można uznać erytrytol za składnik zdrowej diety? Uważam, że jeżeli chcemy osłodzić sobie życie, powinniśmy sięgać po naturalne słodkości, takie jak owoce czy owoce suszone, które oprócz naturalnego cukru zawierają także enzymy, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Dzięki zawartości błonnika, cukier jest wolniej wchłaniany z przewodu pokarmowego. Godny uwagi jest też miód. Należy tylko pamiętać, aby nie dodawać go do gorących napojów, gdyż zniszczeniu ulegną zawarte w nim prozdrowotne składniki. I pamiętajmy, że także w stosowaniu miodu umiar jest jak najbardziej wskazany.
Sprawdź e-book „Zdrowe słodycze – bez nabiału, glutenu i cukru” i pozostałe nasze e-booki:
Autor
Joanna Jędrzejczak-Jackowska
Czy erytrytol może zastąpić biały cukier? Co warto o nim wiedzieć? Sprawdź!
W ostatnim czasie, w ramach zdrowego stylu życia, coraz więcej osób rezygnuje z białego cukru, czyli sacharozy. Jest to dwucukier składający się w połowie z glukozy i w połowie z fruktozy. Wielu z nas nie chce jednak rezygnować ze słodkiego smaku, więc biały cukier zastępuje brązowym albo różnego rodzaju słodzikami czy miodem. Po fali popularności syntetycznych substancji słodzących, takich jak aspartam czy acesulfam K, coraz większym zainteresowaniem cieszą się słodziki takie jak: stewia oraz substancje na bazie alkoholi cukrowych. Należą do nich między innymi: erytrytol, ksylitol, mannitol oraz sorbitol.
Obejrzyj film: Fruktoza – cukier gorszy od cukru
Słodkość erytrytolu jest na poziomie 70% słodkości sacharozy. Mówi się również o jego właściwościach przeciwpróchniczych. Nie potwierdzono jego oddziaływania teratogennego (szkodliwego wpływu na płód), mutagennego i kancerogennego.
Zero kalorii
Erytrytol praktycznie nie zawiera kalorii, co wiele osób uznaje za zaletę, zwłaszcza podczas redukcji tkanki tłuszczowej. Musimy wziąć jednak pod uwagę, że istotna jest nie tylko jego kaloryczność, lecz także oddziaływanie na gospodarkę hormonalną. Należy mieć świadomość, że odczucie słodkiego smaku po spożyciu erytrytolu, może mieć wpływ na wydzielanie insuliny przez trzustkę. Ta właściwość ma szczególnie duże znaczenie w przypadku osób mających problemy z gospodarką cukrową, na przykład hiperinsulinizmem lub insulinoopornością. A jeżeli dodamy do tego fakt, że erytrytol nie wpływa na poziom glukozy we krwi, mamy sytuację, w której insulina wydziela się niepotrzebnie i gospodarka hormonalna staje się coraz bardziej rozregulowana.
Erytrytol – czy na pewno taki cudowny?
Erytrytol, jako alkohol cukrowy, może wywołać takie dolegliwości ze strony jelit jak na przykład wzdęcia czy biegunka. Przede wszystkim taka reakcja może pojawić się u osób, które cierpią na nietolerancję FODMAP. Dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego mogą się również pojawić u tych, którzy borykają się z tzw. zespołem jelita drażliwego.
Nie można nie pominąć kwestii tego, jak wszelkie substancje słodzące wpływają na naszą psychikę. Słodki smak jest pierwszym, jaki poznajemy, i najsilniej nas uzależnia. Spożywanie erytrytolu, ale także innych substancji słodzących powoduje, że cały czas utrwalamy w sobie potrzebę spożywania słodkiego smaku. To z kolei utrudnia zmianę nawyków żywieniowych.
Należy również wspomnieć o pochodzeniu tego związku. Erytrytol naturalnie występuje w niewielkich ilościach w owocach takich jak melony, winogrona czy gruszki, a także w grzybach i owocach morza. Jego produkcja na szerszą skalę natomiast opiera się na fermentacji glukozy lub hydrolizatów skrobiowych, gdzie znajdują zastosowanie różne gatunki drożdży. Erytrytol jest też pozyskiwany na bazie gliceryny odpadowej. Jest ona syntetyzowana przez drożdżaki z gatunku Yarrowia lipolytica.
Używać czy nie?
Czy zatem można uznać erytrytol za składnik zdrowej diety? Uważam, że jeżeli chcemy osłodzić sobie życie, powinniśmy sięgać po naturalne słodkości, takie jak owoce czy owoce suszone, które oprócz naturalnego cukru zawierają także enzymy, błonnik, witaminy i składniki mineralne. Dzięki zawartości błonnika, cukier jest wolniej wchłaniany z przewodu pokarmowego. Godny uwagi jest też miód. Należy tylko pamiętać, aby nie dodawać go do gorących napojów, gdyż zniszczeniu ulegną zawarte w nim prozdrowotne składniki. I pamiętajmy, że także w stosowaniu miodu umiar jest jak najbardziej wskazany.
Sprawdź e-book „Zdrowe słodycze – bez nabiału, glutenu i cukru” i pozostałe nasze e-booki:
Autor
Tagi
Podobne tematy
Cukier to nałóg – jak z nim wygrać?
Słodycze wpływają toksycznie na mózg, w przeciwnym wypadku człowiek nie robił by tego rodzinie. Życzymy sobie zdrowia na święta, na urodziny, podkreślamy magiczne: i przede wszystkim zdrówka, a później sru bombonierka, mikołaj czekoladopodobny, ciasteczko z
WIĘCEJ >Niedożywienie przez celiakię
Kolejna dawka motywacji, tym razem pacjent naszej Joasi Jędrzejczak – Jackowskiej Mężczyzna w wieku 34 lat. Dokuczały mu wiotkie ręce i duży brzuch mimo treningów 3 razy w tygodniu z trenerem. Dodatkowo…
WIĘCEJ >Konserwy – dlaczego lepiej na nie uważać?
Konserwy – co z nim jest nie tak? Dlaczego powinno się na nie uważać? Sprawdź, co warto wiedzieć na ten temat. Clostridium botulinum Clostridium botulinum jest Gram-dodatnią laseczką wytwarzającą toksynę o nazwie botulina, zwaną potocznie…
WIĘCEJ >Zapalenie żołądka – co robić?
Zapalenie żołądka jest dość często spotykaną przypadłością. Sprawdź, co robić, aby się z nią uporać. Jako jedną z najczęstszych przyczyn tego schorzenia wymienia się bakterię Helicobacter pylori. Należy jednak mieć na uwadze przyczyny, jakie mogą się…
WIĘCEJ >