
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie.
Znam sporo osób, które zaczynają jeść około godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia, inni tylko dwa lub jeden posiłek. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.
Pierwszy posiłek
Nazwijmy to „pierwszym posiłkiem”, a wtedy zdecydowanie łatwiej będzie nam dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet sześć godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej, a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo-insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim sprawia, że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.
Typowe śniadanie
Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają natychmiastową energię, która jednak szybko wygasa i powoduje, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady „jedz często, a mało”. Niestety to prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.
Podejmij wyzwanie
Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:
- jaja + warzywa,
- zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej, będzie Ci łatwiej)
- parówki (czytaj etykiety, czy nie zawierają zbędnych dodatków),
- kiełbaski + warzywa,
- frankfurterki + warzywa,
- kawałek mięsa + warzywa,
- zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu),
- gulasz z warzywami.
Przeczytaj jeszcze: Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
Jeśli nie masz pomysłu na śniadania, zajrzyj do jadłospisów dostępnych w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor

Iwona Wierzbicka
Śniadanie to podobno najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Ale czy na pewno? Okazuje się, że wcale nie.
Znam sporo osób, które zaczynają jeść około godziny 12:00 lub później. Niektórzy jedzą pięć posiłków w ciągu dnia, inni tylko dwa lub jeden posiłek. Słowo „śniadanie” to pojęcie względne.
Pierwszy posiłek
Nazwijmy to „pierwszym posiłkiem”, a wtedy zdecydowanie łatwiej będzie nam dokonać innych wyborów żywieniowych niż standardowo przyjęte jako śniadaniowe. Dlaczego by nie zjeść kawałka mięsa albo ryby czy jaja? Takie śniadanie daje duże poczucie sytości i pozwala nam wytrzymać nawet sześć godzin bez posiłku. Jedzenie rzadziej, a bardziej treściwie powoduje stabilizację gospodarki węglowodanowo-insulinowej, co w efekcie skutkuje większym poziomem energii, mniejszym uczuciem senności, brakiem napadów typu „wilczy głód”, a przede wszystkim sprawia, że jemy mniej i jesteśmy mile nasyceni.
Typowe śniadanie
Śniadanie typu: mleko, płatki, sok, kawa z mlekiem, słodka bułka dają natychmiastową energię, która jednak szybko wygasa i powoduje, że podjadamy już do końca dnia w myśl zasady „jedz często, a mało”. Niestety to prowadzi do insulinooporności, otyłości, senności i zaburzeń hormonalnych.
Podejmij wyzwanie
Przez jeden miesiąc wybieraj na śniadanie tylko poniższe propozycje:
- jaja + warzywa,
- zielony koktail z awokado (zajrzyj do naszej książki kucharskiej, będzie Ci łatwiej)
- parówki (czytaj etykiety, czy nie zawierają zbędnych dodatków),
- kiełbaski + warzywa,
- frankfurterki + warzywa,
- kawałek mięsa + warzywa,
- zupa z warzywami i mięsem (bez ziemniaków, makaronu czy ryżu),
- gulasz z warzywami.
Przeczytaj jeszcze: Śniadanie białkowo-tłuszczowe – co warto wiedzieć?
Jeśli nie masz pomysłu na śniadania, zajrzyj do jadłospisów dostępnych w naszej aplikacji Pogotowie dietetyczne.
Autor
Tagi
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kaszel i katar u dziecka – co ma z tym wspólnego nabiał?
U młodszych dzieci problemy z górnymi drogami oddechowymi w 90% są skutkiem spożywania nabiału lub produktów zbożowych – najczęściej pszenicy.
WIĘCEJ >Celiakia – jak ją diagnozować? (case study)
Diagnostyka celiakii nie należy do prostych. Czytamy o standardach, określonych parametrach krwi, które mogą wskazywać problem. Tymczasem okazuje się, że trudno o jednolity schemat diagnostyczny. Każdy przypadek jest inny, każda osoba może mieć inne objawy,…
WIĘCEJ >Kolorowe napoje – co kryją?
Wyobraź sobie scenkę: dziecko siedzi przed komputerem, pół dna gra, kładzie się spać po północy, zajada czipsy, paluszki, orzeszki, popija colą lub energetykiem, który teraz można kupić w litrowych butelkach. Stymulowane jest (niebieskim) światłem komputera,
WIĘCEJ >Strączki – jeść czy nie jeść?
Sprawdź, o czym warto wiedzieć, zanim sięgniemy po strączki. Rośliny strączkowe to niekwestionowane bogate źródło białka, ale i węglowodanów. Profil aminokwasowy soi jest podobny do białka wzorcowego, jakim jest jajo kurze, zatem idealnie nadaje się…
WIĘCEJ >