fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dieta na urlopie – jak sobie radzić?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Dieta na urlopie – jak sobie radzić?

lody, dieta na urlopie, urlop a dieta, dieta

Czy można sobie zrobić urlop od diety? Czym to może skutkować? Czym zastąpić letnie przysmaki, gdy nie jemy nabiału albo glutenu? Czy dieta na urlopie faktycznie ma sens? Na te i wiele innych pytań odpowiada Kamila Lipowicz, dietetyk kliniczny Ajwen.

Czy można zrobić sobie urlop od diety? 

Jeżeli przez ostatnie miesiące, tygodnie byłeś(-aś) na diecie odchudzającej i nagle na urlopie zwiększysz podaż kalorii bez nadzoru, to spodziewaj się szybkiego powrotu do dawnej masy ciała oraz pogorszenia samopoczucia i trawienia. Najlepiej zaplanować to wcześniej razem z osobą prowadzącą Twoją dietę.

Jak poradzić sobie na wakacjach all inclusive?

Podczas wakacji all inclusive zwykle cały stół jest zastawiony jedzeniem i mamy mnóstwo dań do wyboru. A w głowie pojawia się wtedy myśl: „Wszystkiego trzeba spróbować!”. Nie trzeba! Zmień myślenie na: „Przecież jutro też jest dzień, jeszcze zdążę większość spróbować”. Nie ma potrzeby najadania się na zapas. Pomyśl o tym, jak się czujesz, gdy się przejesz. Pojawia się brak energii, senność, ciężkość? Czy po to się jedzie na urlop? Czy raczej w celu zwiedzania, odkrywania ciekawych miejsc?

Czym zastąpić typowe letnie przysmaki?

Zanim zdecydujesz się na coś słodkiego, zastanów się, czy w ogóle masz na to ochotę. Ciastko z kremem może mieć kaloryczność równoważną sporemu obiadowi… Dlatego jeśli dbasz o szczupłą sylwetkę, najlepiej zrobisz, jak wybierzesz sorbet lodowy, sałatkę owocową czy pyszny koktajl na bazie owoców. Jeżeli chcesz wybrać coś słodkiego, to wybierz taki produkt, który ma najbezpieczniejszy skład, czyli krótki. Albo zamiast słodyczy wybierz owoc, który ukoi nasze kubki smakowe, a w upały da trochę orzeźwienia.

Czy ulegać zachciankom?

Zachcianki pojawiają się najczęściej miedzy głównymi posiłkami. Takie podjadanie niezdrowych przekąsek to tylko dodatkowe kilogramy po urlopie! Nie warto wyzbywać się wszystkich zdrowych nawyków. Trzymaj się określonej liczby posiłków.

Polecamy: Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie

Jakie wybrać jedzenie na mieście i w hotelu?

Jeśli chcemy zjeść coś na mieście, lepiej wybierać to, co było poddane obróbce termicznej. Pieczenie, gotowanie, smażenie niweluje działanie potencjalnych patogenów, które są przyczyną zatruć pokarmowych. Warto zwracać uwagę na bufety hotelowe czy restauracyjne, gdzie produkty długo leżą w podgrzewaczu. Do posiłków restauracyjnych dodawane są często większe ilości soli i cukru, a nie rzadko także różne proszki wzmacniające smak. Jeżeli to możliwe, unikaj jednak smażonych potraw. Dużo lepiej zdecydować się na danie, które zawiera dużo warzyw i pieczone mięso. A gdy mamy do wyboru tylko mięso w sosie, staramy się oddzielić sos i nie łączyć go z mięsem.

Dlaczego podczas urlopu biegunka i wymioty występują najczęściej?

Na pojawienie się rewolucji żołądkowych składa się wiele czynników. Po pierwsze zmienia się woda, więc najlepiej pić wodę butelkowaną. Dobrze jest używać jej też do mycia twarzy i zębów. Drugą zmianą są produkty żywieniowe. Pojawia się dużo egzotycznych, lokalnych produktów, których nasz przewód pokarmowy nie zna. Częściej sięgamy po słodkie desery, które grożą ryzykiem zatruć i rozregulowaniem flory jelit.

Co zrobić jeżeli dojdzie do zatrucia?

Kiedy jednak mimo naszych wysiłków dojdzie do zatrucia i pojawią się wymioty i/lub biegunka należy wprowadzić dietę lekkostrawną. Nie zawsze mamy na to odpowiednie warunki, co może być prawdziwym wyzwaniem podczas urlopu. Natomiast w każdym menu znajdziemy danie, które jest gotowane, lub zupę i to będzie dobry wybór. Należy również obserwować organizm – jeżeli nie masz ochoty na jedzenie, nie zmuszaj się, ale pamiętaj o piciu wody!

Sprawdź jeszcze: 7 wskazówek na czas urlopu

Zabierz na urlop dobrą lekturę! Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Czy można sobie zrobić urlop od diety? Czym to może skutkować? Czym zastąpić letnie przysmaki, gdy nie jemy nabiału albo glutenu? Czy dieta na urlopie faktycznie ma sens? Na te i wiele innych pytań odpowiada Kamila Lipowicz, dietetyk kliniczny Ajwen.

Czy można zrobić sobie urlop od diety? 

Jeżeli przez ostatnie miesiące, tygodnie byłeś(-aś) na diecie odchudzającej i nagle na urlopie zwiększysz podaż kalorii bez nadzoru, to spodziewaj się szybkiego powrotu do dawnej masy ciała oraz pogorszenia samopoczucia i trawienia. Najlepiej zaplanować to wcześniej razem z osobą prowadzącą Twoją dietę.

Jak poradzić sobie na wakacjach all inclusive?

Podczas wakacji all inclusive zwykle cały stół jest zastawiony jedzeniem i mamy mnóstwo dań do wyboru. A w głowie pojawia się wtedy myśl: „Wszystkiego trzeba spróbować!”. Nie trzeba! Zmień myślenie na: „Przecież jutro też jest dzień, jeszcze zdążę większość spróbować”. Nie ma potrzeby najadania się na zapas. Pomyśl o tym, jak się czujesz, gdy się przejesz. Pojawia się brak energii, senność, ciężkość? Czy po to się jedzie na urlop? Czy raczej w celu zwiedzania, odkrywania ciekawych miejsc?

Czym zastąpić typowe letnie przysmaki?

Zanim zdecydujesz się na coś słodkiego, zastanów się, czy w ogóle masz na to ochotę. Ciastko z kremem może mieć kaloryczność równoważną sporemu obiadowi… Dlatego jeśli dbasz o szczupłą sylwetkę, najlepiej zrobisz, jak wybierzesz sorbet lodowy, sałatkę owocową czy pyszny koktajl na bazie owoców. Jeżeli chcesz wybrać coś słodkiego, to wybierz taki produkt, który ma najbezpieczniejszy skład, czyli krótki. Albo zamiast słodyczy wybierz owoc, który ukoi nasze kubki smakowe, a w upały da trochę orzeźwienia.

Czy ulegać zachciankom?

Zachcianki pojawiają się najczęściej miedzy głównymi posiłkami. Takie podjadanie niezdrowych przekąsek to tylko dodatkowe kilogramy po urlopie! Nie warto wyzbywać się wszystkich zdrowych nawyków. Trzymaj się określonej liczby posiłków.

Polecamy: Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie

Jakie wybrać jedzenie na mieście i w hotelu?

Jeśli chcemy zjeść coś na mieście, lepiej wybierać to, co było poddane obróbce termicznej. Pieczenie, gotowanie, smażenie niweluje działanie potencjalnych patogenów, które są przyczyną zatruć pokarmowych. Warto zwracać uwagę na bufety hotelowe czy restauracyjne, gdzie produkty długo leżą w podgrzewaczu. Do posiłków restauracyjnych dodawane są często większe ilości soli i cukru, a nie rzadko także różne proszki wzmacniające smak. Jeżeli to możliwe, unikaj jednak smażonych potraw. Dużo lepiej zdecydować się na danie, które zawiera dużo warzyw i pieczone mięso. A gdy mamy do wyboru tylko mięso w sosie, staramy się oddzielić sos i nie łączyć go z mięsem.

Dlaczego podczas urlopu biegunka i wymioty występują najczęściej?

Na pojawienie się rewolucji żołądkowych składa się wiele czynników. Po pierwsze zmienia się woda, więc najlepiej pić wodę butelkowaną. Dobrze jest używać jej też do mycia twarzy i zębów. Drugą zmianą są produkty żywieniowe. Pojawia się dużo egzotycznych, lokalnych produktów, których nasz przewód pokarmowy nie zna. Częściej sięgamy po słodkie desery, które grożą ryzykiem zatruć i rozregulowaniem flory jelit.

Co zrobić jeżeli dojdzie do zatrucia?

Kiedy jednak mimo naszych wysiłków dojdzie do zatrucia i pojawią się wymioty i/lub biegunka należy wprowadzić dietę lekkostrawną. Nie zawsze mamy na to odpowiednie warunki, co może być prawdziwym wyzwaniem podczas urlopu. Natomiast w każdym menu znajdziemy danie, które jest gotowane, lub zupę i to będzie dobry wybór. Należy również obserwować organizm – jeżeli nie masz ochoty na jedzenie, nie zmuszaj się, ale pamiętaj o piciu wody!

Sprawdź jeszcze: 7 wskazówek na czas urlopu

Zabierz na urlop dobrą lekturę! Sprawdź nasze e-booki:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
30 czerwca 2020

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Probiotyki w trakcie i po antybiotykoterapii

Antybiotyki pomagają wyjść z choroby, a czasem ratują życie, niestety mają też jednak skutki uboczne. Co zastosować, aby sobie pomóc i jednocześnie nie zakłócać antybiotykoterapii? Jak wspomóc odporność? Co wprowadzić po skończeniu antybiotyku? Sprawdź, jakie…

WIĘCEJ >

Jak komponować posiłki?

Każdego dnia wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi niezbędnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Potrafimy dobierać pokarm do potrzeb organizmu. Problem powstaje, gdy nieumiejętnie łączymy pewne grupy produktów. Może to doprowadzić do różnego rodzaju chorób i…

WIĘCEJ >

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego

Wrzodziejące zapalenie jelita grubego (colitis ulcerosa, WZJG) to choroba, w której proces zapalny obejmuje błonę śluzową i podśluzową jelita grubego. Proces ten zajmuje około 50% odbytnicy i 20% całego jelita grubego. WZJG najczęściej przebiega w…

WIĘCEJ >
jak przygotować się do badań

Jak przygotować się do badań?

Decyzja o zrobieniu badań jest bardzo ważna, ale nie wystarczy jedynie danego dnia udać się do laboratorium. Wcześniej trzeba zadbać o kilka kwestii. Sprawdź, jak przygotować się do badań. Najczęściej pobieranym materiałem do badań laboratoryjnych…

WIĘCEJ >