fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dlaczego warto jeść owoce?

Dlaczego warto jeść owoce?

owoce

Tak wiele mówi się o tym, aby jeść warzywa, ale nie zapominajmy, że owoce też mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, dlaczego warto jeść owoce.

Oczywiście, nie wszyscy mogą sobie pozwolić na owoce w dużych ilościach, a u niektórych nawet należy je ograniczyć na jakiś czas. Natomiast w sezonie, kiedy mamy dostęp do soczystych, dojrzewających w promieniach słonecznych, kolorowych owoców, powinniśmy pamiętać, aby pojawiały się one w marę regularnie w naszej diecie. To skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika, dlatego też ogólne zalecenia mówią o tym, aby spożywać je 2–3 razy dziennie.

Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Zimą niestety dostępność do świeżych owoców jest ograniczona, głównie wtedy mamy możliwość zakupu takich, które rosły w warunkach szklarnianych, nienaturalnych przez co nie są już tak smaczne i zdrowe (zawierają mniej cennych składników). Dlatego korzystajmy z sezonu! Które owoce najlepiej wybierać i dlaczego?

Dostarczają cennych składników

Owoce to głównie woda (około 80%) i węglowodany (do 18%). Tłuszcz znajduje się w minimalnych ilościach, z wyjątkiem awokado. Dlatego też owoce określa się jako niskokaloryczne, z wyjątkiem winogron, daktyli, bananów i wspomnianego już awokado.

Zawierają antyoksydanty, czyli witaminę C, E, beta-karoten, a także pierwiastki (selen, cynk). Zawarty w nich beta-karoten korzystnie wpływa na skórę (znajdziemy go w morelach, mango, melonie, mandarynkach, wiśniach, czereśniach).

Owoce zmniejszają ilość wolnych rodników i opóźniają proces starzenia, mają także działanie przeciwzapalne. Cenimy je za flawonoidy, które znajdziemy m.in. w grejpfrutach. Wpływają pozytywnie na organizm, ponieważ redukują wolne rodniki oraz mają działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz odtruwają organizm.

Błonnik

Duże znaczenie w odpowiednim funkcjonowaniu układu pokarmowego ma błonnik pokarmowy zawarty w owocach. Ma on właściwości regulujące proces trawienia, przyśpiesza perystaltykę jelit, pomaga w usuwaniu toksyn, dba o mikroflorę jelitową. Owoce nie są jego głównym źródłem, jednak znajdziemy tę substancję m.in. w porzeczkach, malinach, bananach, jeżynach, morelach, gruszce i jabłku. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, którą wielu z nas usuwa przed zjedzeniem owocu. Oczywiście możemy zjeść owoc ze skórką, ale tylko ekologicznego pochodzenia lub bardzo dokładnie umyty.

Działanie orzeźwiające

Podczas upałów często nie chce się jeść i wielu z nas nie ma ochoty na gotowanie. Spokojnie mogą w tej sytuacji pomóc owoce, które częściowo zaspokoją głód i orzeźwią. Owoce to idealne ochłodzenie w czasie lata. Kawałek schłodzonego arbuza ratuje nas podczas upałów. Arbuz głównie składa się z wody (aż w 90%), zawiera też przeciwutleniacze, które chronią skórę przed starzeniem. Melon jest bardzo podobny do arbuza, bo również zawiera dużo wody (90%), ale dodatkowo dostarczy potasu (wspomaga prace układu krążenia), witaminy A i C. Polecam również truskawki, porzeczki, czereśnie, pomarańcze, jabłka, gruszki.

Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Odporność

W ogródkach czy warzywniakach kryje się prawdziwa apteka, z której garściami można czerpać substancje poprawiające naszą odporność. To bogactwo różnorodnych składników zawartych w owocach warunkuje silną odporność. Najlepiej znana jest w tym temacie witamina C. Wiemy jaki ma drogocenny wpływ na odporność, dlatego aby uchronić się przed przeziębieniami, należy stale dbać o jej systematyczną podaż. Gdzie możemy ją znaleźć? Przede wszystkim w czarnej i czerwonej porzeczce, cytrusach, kiwi, truskawkach, agreście, mango, melonie i malinach. Witamina C dostarczona przez podaż naturalnych produktów jest bardziej aktywna niż popularny kwas askorbinowy. Lepiej się wchłania i dłużej utrzymuje odpowiednie terapeutyczne stężenie w organizmie.

Sprawdź jeszcze: Odporność dziecka – jak ją wzmocnić?

Zdrowa przekąska

Owoce ze względu na cukry często są ograniczane w diecie, ale to nie jest ich wadą, ponieważ mogą z powodzeniem zastąpić nam niezdrowe słodycze. Zawsze podpowiadam podopiecznym, że lepiej zjeść miskę owoców, niż sięgnąć po słodkiego batona czy ciasto. Nasze kubki smakowe będą zdecydowanie usatysfakcjonowane, a nas nie będą gnębić wyrzuty sumienia, że zgrzeszyliśmy, będąc na diecie. Owoc jest o wiele zdrowszą i bezpieczniejszą opcją dla naszego zdrowia niż typowe słodycze.  

Które owoce uwielbiam?

Moje ulubione owoce to maliny, najlepiej prosto z krzaka, ciepłe od promieni słonecznych. Mam to szczęście, że mam swoją małą plantację w ogródku. Maliny są pomocne w przeziębieniu, działają napotnie i pomagają obniżyć gorączkę, dlatego często podaje się soki malinowe podczas choroby.

Z kolei smak czarnej porzeczki pamiętam z dzieciństwa. Zawsze lubiłam wysysać zawartość tych owoców, a kwaśną skórkę wyrzucałam. Porzeczki są bogate w witaminę C.

Owoce żurawiny ratowały mnie zawsze przed nawracającymi infekcjami pęcherza i dróg moczowych.

Sok z aronii (w innej postaci nie odważyłam się spróbować) idealnie się sprawdza jako dodatek do herbaty podczas jesiennych, chłodnych wieczorów. Aronia zwiększa odporność, pomaga podczas infekcji oraz obniża ciśnienie krwi.

Już wiesz, dlaczego warto pamiętać o owocach w codziennym jadłospisie, dlatego nie wahaj się po nie sięgać każdego dnia, zwłaszcza w sezonie.

Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Kamila Lipowicz

Tak wiele mówi się o tym, aby jeść warzywa, ale nie zapominajmy, że owoce też mogą mieć korzystny wpływ na nasz organizm. Sprawdź, dlaczego warto jeść owoce.

Oczywiście, nie wszyscy mogą sobie pozwolić na owoce w dużych ilościach, a u niektórych nawet należy je ograniczyć na jakiś czas. Natomiast w sezonie, kiedy mamy dostęp do soczystych, dojrzewających w promieniach słonecznych, kolorowych owoców, powinniśmy pamiętać, aby pojawiały się one w marę regularnie w naszej diecie. To skarbnica witamin, składników mineralnych i błonnika, dlatego też ogólne zalecenia mówią o tym, aby spożywać je 2–3 razy dziennie.

Największą wartość żywieniową mają owoce świeże, niepoddane obróbce cieplnej. Zimą niestety dostępność do świeżych owoców jest ograniczona, głównie wtedy mamy możliwość zakupu takich, które rosły w warunkach szklarnianych, nienaturalnych przez co nie są już tak smaczne i zdrowe (zawierają mniej cennych składników). Dlatego korzystajmy z sezonu! Które owoce najlepiej wybierać i dlaczego?

Dostarczają cennych składników

Owoce to głównie woda (około 80%) i węglowodany (do 18%). Tłuszcz znajduje się w minimalnych ilościach, z wyjątkiem awokado. Dlatego też owoce określa się jako niskokaloryczne, z wyjątkiem winogron, daktyli, bananów i wspomnianego już awokado.

Zawierają antyoksydanty, czyli witaminę C, E, beta-karoten, a także pierwiastki (selen, cynk). Zawarty w nich beta-karoten korzystnie wpływa na skórę (znajdziemy go w morelach, mango, melonie, mandarynkach, wiśniach, czereśniach).

Owoce zmniejszają ilość wolnych rodników i opóźniają proces starzenia, mają także działanie przeciwzapalne. Cenimy je za flawonoidy, które znajdziemy m.in. w grejpfrutach. Wpływają pozytywnie na organizm, ponieważ redukują wolne rodniki oraz mają działanie przeciwwirusowe, przeciwzapalne oraz odtruwają organizm.

Błonnik

Duże znaczenie w odpowiednim funkcjonowaniu układu pokarmowego ma błonnik pokarmowy zawarty w owocach. Ma on właściwości regulujące proces trawienia, przyśpiesza perystaltykę jelit, pomaga w usuwaniu toksyn, dba o mikroflorę jelitową. Owoce nie są jego głównym źródłem, jednak znajdziemy tę substancję m.in. w porzeczkach, malinach, bananach, jeżynach, morelach, gruszce i jabłku. Sporo witamin i błonnika kryje się także w skórce, którą wielu z nas usuwa przed zjedzeniem owocu. Oczywiście możemy zjeść owoc ze skórką, ale tylko ekologicznego pochodzenia lub bardzo dokładnie umyty.

Działanie orzeźwiające

Podczas upałów często nie chce się jeść i wielu z nas nie ma ochoty na gotowanie. Spokojnie mogą w tej sytuacji pomóc owoce, które częściowo zaspokoją głód i orzeźwią. Owoce to idealne ochłodzenie w czasie lata. Kawałek schłodzonego arbuza ratuje nas podczas upałów. Arbuz głównie składa się z wody (aż w 90%), zawiera też przeciwutleniacze, które chronią skórę przed starzeniem. Melon jest bardzo podobny do arbuza, bo również zawiera dużo wody (90%), ale dodatkowo dostarczy potasu (wspomaga prace układu krążenia), witaminy A i C. Polecam również truskawki, porzeczki, czereśnie, pomarańcze, jabłka, gruszki.

Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Odporność

W ogródkach czy warzywniakach kryje się prawdziwa apteka, z której garściami można czerpać substancje poprawiające naszą odporność. To bogactwo różnorodnych składników zawartych w owocach warunkuje silną odporność. Najlepiej znana jest w tym temacie witamina C. Wiemy jaki ma drogocenny wpływ na odporność, dlatego aby uchronić się przed przeziębieniami, należy stale dbać o jej systematyczną podaż. Gdzie możemy ją znaleźć? Przede wszystkim w czarnej i czerwonej porzeczce, cytrusach, kiwi, truskawkach, agreście, mango, melonie i malinach. Witamina C dostarczona przez podaż naturalnych produktów jest bardziej aktywna niż popularny kwas askorbinowy. Lepiej się wchłania i dłużej utrzymuje odpowiednie terapeutyczne stężenie w organizmie.

Sprawdź jeszcze: Odporność dziecka – jak ją wzmocnić?

Zdrowa przekąska

Owoce ze względu na cukry często są ograniczane w diecie, ale to nie jest ich wadą, ponieważ mogą z powodzeniem zastąpić nam niezdrowe słodycze. Zawsze podpowiadam podopiecznym, że lepiej zjeść miskę owoców, niż sięgnąć po słodkiego batona czy ciasto. Nasze kubki smakowe będą zdecydowanie usatysfakcjonowane, a nas nie będą gnębić wyrzuty sumienia, że zgrzeszyliśmy, będąc na diecie. Owoc jest o wiele zdrowszą i bezpieczniejszą opcją dla naszego zdrowia niż typowe słodycze.  

Które owoce uwielbiam?

Moje ulubione owoce to maliny, najlepiej prosto z krzaka, ciepłe od promieni słonecznych. Mam to szczęście, że mam swoją małą plantację w ogródku. Maliny są pomocne w przeziębieniu, działają napotnie i pomagają obniżyć gorączkę, dlatego często podaje się soki malinowe podczas choroby.

Z kolei smak czarnej porzeczki pamiętam z dzieciństwa. Zawsze lubiłam wysysać zawartość tych owoców, a kwaśną skórkę wyrzucałam. Porzeczki są bogate w witaminę C.

Owoce żurawiny ratowały mnie zawsze przed nawracającymi infekcjami pęcherza i dróg moczowych.

Sok z aronii (w innej postaci nie odważyłam się spróbować) idealnie się sprawdza jako dodatek do herbaty podczas jesiennych, chłodnych wieczorów. Aronia zwiększa odporność, pomaga podczas infekcji oraz obniża ciśnienie krwi.

Już wiesz, dlaczego warto pamiętać o owocach w codziennym jadłospisie, dlatego nie wahaj się po nie sięgać każdego dnia, zwłaszcza w sezonie.

Dołącz do naszej grupy wsparcia na Facebooku:

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Kamila Lipowicz
17 września 2019

Tagi

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

produkty bezglutenowe

Czy produkty bezglutenowe są zdrowe?

Osoby, które z przyczyn zdrowotnych muszą wyeliminować gluten ze swojej diety, mogą znaleźć w sklepach różne produkty bezglutenowe. Producenci wychodzą naprzeciw konsumentom i tworzą  zamienniki żywności przeznaczone dla chorujących na celiakię lub borykających się z…

WIĘCEJ >
alergie

Alergie – jak sobie pomóc?

Reakcje alergiczne, takie jak katar sienny, wypryski czy astma to następstwo stanu zapalnego. Z kolei ten jest normalną reakcją obronną organizmu. Sprawdź, jaki wpływ na alergie ma właściwa dieta. Alergie a dieta Alergie to przykład…

WIĘCEJ >
jak dbać o jelita

Wzmacnianie odporności: Jak dbać o jelita?

Jelita to nasz najważniejszy układ immunologiczny – pewnie już nie raz spotkałeś się z tym stwierdzeniem. W jelicie dochodzi do najbliższego kontaktu z tym, co zjadamy i z czym stykamy się w środowisku. Pielęgnowanie naszych…

WIĘCEJ >

Zaparcia – jak sobie pomóc?

Zaparcia to problem, z którym najczęściej spotkam się w mojej pracy zawodowej. Wcale nie muszą być one ciągłe, tak jak większości się wydaje. Spowolnienie perystaltyki jelit i korzystanie z toalety co kilka dni to już…

WIĘCEJ >