fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Hipoglikemia – co warto wiedzieć?

Hipoglikemia – co warto wiedzieć?

hipoglikemia

Hipoglikemia (inaczej zwana niedocukrzeniem) to stan, w którym rozpoznaje się gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi. Występuje on u diabetyków, lecz może pojawić się również u osób, które nie są cukrzykami, w postaci hipoglikemii reaktywnej.

Hipoglikemia to stan charakteryzujący się zaburzoną gospodarką węglowodanową w organizmie. Pojawia się w momencie, gdy poziom glukozy we krwi spada poniżej 70 miligramów na decylitr. Towarzyszą temu konkretne objawy kliniczne, które w konsekwencji mogą doprowadzić do śpiączki, a finalnie do zgonu. Najczęściej występuje u pacjentów borykających się z cukrzycą typu 1 i 2 oraz u kobiet w ciąży, a także u osób dotkniętych wszelkiego rodzaju guzami trzustki.

Hipoglikemia jest powikłaniem leczenia cukrzycy stanowiącym potencjalne zagrożenie dla życia – zwłaszcza u chorych leczonych insuliną.

Przyczyny

Stan hipoglikemii może być indukowany na skutek przyjmowania zbyt dużej ilości insuliny w trakcie leczenia choroby cukrzycowej. Hipoglikemia to niejednokrotnie również efekt restrykcyjnych diet, w tym głodówek, a także niedożywienia organizmu.

Objawy

Do najbardziej rozpoznawalnych objawów tego stanu zaliczamy:

  • drżenie rąk,
  • potliwość całego ciała,
  • zaburzenia koncentracji,
  • napady głodu,
  • bóle i zawroty głowy,
  • nudności, wymioty,
  • tachykardia (przyśpieszona akcja serca),
  • podwójne widzenie,
  • ogólne rozdrażnienie,
  • senność, a nawet śpiączka,
  • zaburzenia koordynacji ruchowej.

Hipoglikemia reaktywna

Hipoglikemia reaktywna objawia się niskim poziomem glukozy we krwi. Występuje u osób niechorujących na cukrzycę (zazwyczaj będących w stanie przedcukrzycowym lub insulinooporności tkanek) w przeciągu 3–5 godzin po spożyciu posiłku najczęściej obfitującego w wysoką zawartość węglowodanów, a małą ilość tłuszczów. Ten rodzaj hipoglikemii objawia się w sposób typowy dla niskiego stężenia glukozy (dodatkowo pojawia się ból żołądka, mdłości, zimne palce lub nos).

Hipoglikemia a sposób żywienia

Przy hipoglikemii posiłki należy spożywać regularnie, bez pośpiechu, a także trzeba je dokładnie przeżuwać. Ilość posiłków oraz odstęp między nimi to kwestia indywidualna. Nie zaleca się jednak długich przerw, a w żadnych wypadku – omijania posiłków, głodówek i postów typu intermittent fasting (IF). Zapobiegamy w ten sposób nagłemu spadkowi stężenia glukozy we krwi. 

Warto wprowadzić do swojego codziennego menu śniadania białkowo-tłuszczowe. Dzięki minimalnej zawartości węglowodanów, nie spowodowują one nagłego wyrzutu insuliny już z samego rana, a co za tym idzie – spadku glukozy we krwi. Istotne jest to, że każdy ma inną tolerancję produktów węglowodanowych, w związku z czym należy ostrożnie wprowadzać je do diety i od razu reagować na niepożądane objawy. Najważniejsze, by kierować się małymi porcjami, które wraz z posiłkami można stopniowo zwiększać.

Warto również wspomnieć o znakomitym działaniu aktywności fizycznej w kontekście zwalczania hipoglikemii reaktywnej. Odpowiednio dobrany trening, najlepiej odbywający się w godzinach porannych, doprowadzi do uregulowania poziomu glukozy we krwi.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Hipoglikemia (inaczej zwana niedocukrzeniem) to stan, w którym rozpoznaje się gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi. Występuje on u diabetyków, lecz może pojawić się również u osób, które nie są cukrzykami, w postaci hipoglikemii reaktywnej.

Hipoglikemia to stan charakteryzujący się zaburzoną gospodarką węglowodanową w organizmie. Pojawia się w momencie, gdy poziom glukozy we krwi spada poniżej 70 miligramów na decylitr. Towarzyszą temu konkretne objawy kliniczne, które w konsekwencji mogą doprowadzić do śpiączki, a finalnie do zgonu. Najczęściej występuje u pacjentów borykających się z cukrzycą typu 1 i 2 oraz u kobiet w ciąży, a także u osób dotkniętych wszelkiego rodzaju guzami trzustki.

Hipoglikemia jest powikłaniem leczenia cukrzycy stanowiącym potencjalne zagrożenie dla życia – zwłaszcza u chorych leczonych insuliną.

Przyczyny

Stan hipoglikemii może być indukowany na skutek przyjmowania zbyt dużej ilości insuliny w trakcie leczenia choroby cukrzycowej. Hipoglikemia to niejednokrotnie również efekt restrykcyjnych diet, w tym głodówek, a także niedożywienia organizmu.

Objawy

Do najbardziej rozpoznawalnych objawów tego stanu zaliczamy:

  • drżenie rąk,
  • potliwość całego ciała,
  • zaburzenia koncentracji,
  • napady głodu,
  • bóle i zawroty głowy,
  • nudności, wymioty,
  • tachykardia (przyśpieszona akcja serca),
  • podwójne widzenie,
  • ogólne rozdrażnienie,
  • senność, a nawet śpiączka,
  • zaburzenia koordynacji ruchowej.

Hipoglikemia reaktywna

Hipoglikemia reaktywna objawia się niskim poziomem glukozy we krwi. Występuje u osób niechorujących na cukrzycę (zazwyczaj będących w stanie przedcukrzycowym lub insulinooporności tkanek) w przeciągu 3–5 godzin po spożyciu posiłku najczęściej obfitującego w wysoką zawartość węglowodanów, a małą ilość tłuszczów. Ten rodzaj hipoglikemii objawia się w sposób typowy dla niskiego stężenia glukozy (dodatkowo pojawia się ból żołądka, mdłości, zimne palce lub nos).

Hipoglikemia a sposób żywienia

Przy hipoglikemii posiłki należy spożywać regularnie, bez pośpiechu, a także trzeba je dokładnie przeżuwać. Ilość posiłków oraz odstęp między nimi to kwestia indywidualna. Nie zaleca się jednak długich przerw, a w żadnych wypadku – omijania posiłków, głodówek i postów typu intermittent fasting (IF). Zapobiegamy w ten sposób nagłemu spadkowi stężenia glukozy we krwi. 

Warto wprowadzić do swojego codziennego menu śniadania białkowo-tłuszczowe. Dzięki minimalnej zawartości węglowodanów, nie spowodowują one nagłego wyrzutu insuliny już z samego rana, a co za tym idzie – spadku glukozy we krwi. Istotne jest to, że każdy ma inną tolerancję produktów węglowodanowych, w związku z czym należy ostrożnie wprowadzać je do diety i od razu reagować na niepożądane objawy. Najważniejsze, by kierować się małymi porcjami, które wraz z posiłkami można stopniowo zwiększać.

Warto również wspomnieć o znakomitym działaniu aktywności fizycznej w kontekście zwalczania hipoglikemii reaktywnej. Odpowiednio dobrany trening, najlepiej odbywający się w godzinach porannych, doprowadzi do uregulowania poziomu glukozy we krwi.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Jagoda Kłębek
13 marca 2020

Tagi

Komentarzy: 1

  1. Avatar EWA Ce 2 kwietnia 2020 o 14:36

    Dzień dobry,
    Podczas rutynowych badań lekarskich, miałam wykonane badanie B-HbA1c. Wynik to :26*L (nie mam jednostek, taki wynik podało mi mailowo labolatorium. Nie mam stwierdzonej cukrzycy i insulinooporności, choć nie ukrywam, że nigdy tego nie badałam. Z tego co widzę, wynik jest zaniżony co świadczy o hipoglikemii. Dodam, że mój lekarz rodzinny widział wyniki i powiedział, że wszystko jest okej. Czy wynik faktycznie jest niepokojący? Co powinnam w takiej sytuacji zrobić?

    Pozdrawiam:)

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

gluten, pszenica

Gluten – co warto o nim wiedzieć?

Gluten to jeden z najbardziej demonizowanych składników żywności. Coraz więcej osób wystrzega się sięgania po produkty z jego zawartością. Jednak czy słusznie? Kto nie powinien spożywać glutenu i czym on w ogóle jest? Gluten to…

WIĘCEJ >
stres

Stres oksydacyjny – jak go zwalczać?

Powszechnie stres oksydacyjny uznawany jest za jedną z chorób cywilizacyjnych XXI wieku. Pojawia się on w momencie, gdy równowaga między antyoksydantami oraz utleniaczami zostaje zachwiana.  Stres oksydacyjny Stres oksydacyjny to sytuacja, gdy w naszym organizmie…

WIĘCEJ >
nasiona, pestki, słonecznik

Nasiona i pestki – sprawdź, jak powinno się je spożywać

Jakie nasiona i pestki warto jeść? Jak długo i po co trzeba je moczyć? Czy można prażyć słonecznik na patelni albo dodawać pestki dyni do pieczenia? Sprawdź, co powinno się o tym wszystkim wiedzieć. Dlaczego…

WIĘCEJ >
dieta dzieci

Dieta dziecka – 10 niezbędnych produktów

Aby zapewnić dziecku harmonijny rozwój, należy zadbać o jego zdrową i zbilansowaną dietę. Powinna ona dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych w odpowiednich ilościach oraz proporcjach. Sprawdź, co powinna zawierać dieta dziecka. Dieta dziecka – co jest niezbędne?…

WIĘCEJ >