fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Hipoglikemia – co warto wiedzieć?

Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider

Tagi

Hipoglikemia – co warto wiedzieć?

hipoglikemia

Hipoglikemia (inaczej zwana niedocukrzeniem) to stan, w którym rozpoznaje się gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi. Występuje on u diabetyków, lecz może pojawić się również u osób, które nie są cukrzykami, w postaci hipoglikemii reaktywnej.

Hipoglikemia to stan charakteryzujący się zaburzoną gospodarką węglowodanową w organizmie. Pojawia się w momencie, gdy poziom glukozy we krwi spada poniżej 70 miligramów na decylitr. Towarzyszą temu konkretne objawy kliniczne, które w konsekwencji mogą doprowadzić do śpiączki, a finalnie do zgonu. Najczęściej występuje u pacjentów borykających się z cukrzycą typu 1 i 2 oraz u kobiet w ciąży, a także u osób dotkniętych wszelkiego rodzaju guzami trzustki.

Hipoglikemia jest powikłaniem leczenia cukrzycy stanowiącym potencjalne zagrożenie dla życia – zwłaszcza u chorych leczonych insuliną.

Przyczyny

Stan hipoglikemii może być indukowany na skutek przyjmowania zbyt dużej ilości insuliny w trakcie leczenia choroby cukrzycowej. Hipoglikemia to niejednokrotnie również efekt restrykcyjnych diet, w tym głodówek, a także niedożywienia organizmu.

Objawy

Do najbardziej rozpoznawalnych objawów tego stanu zaliczamy:

  • drżenie rąk,
  • potliwość całego ciała,
  • zaburzenia koncentracji,
  • napady głodu,
  • bóle i zawroty głowy,
  • nudności, wymioty,
  • tachykardia (przyśpieszona akcja serca),
  • podwójne widzenie,
  • ogólne rozdrażnienie,
  • senność, a nawet śpiączka,
  • zaburzenia koordynacji ruchowej.

Hipoglikemia reaktywna

Hipoglikemia reaktywna objawia się niskim poziomem glukozy we krwi. Występuje u osób niechorujących na cukrzycę (zazwyczaj będących w stanie przedcukrzycowym lub insulinooporności tkanek) w ciągu 3–5 godzin po spożyciu posiłku, najczęściej obfitującego w wysoką zawartość węglowodanów, a małą ilość tłuszczów. Ten rodzaj hipoglikemii objawia się w sposób typowy dla niskiego stężenia glukozy (dodatkowo pojawia się ból żołądka, mdłości, zimne palce lub nos).

Hipoglikemia a sposób żywienia

Przy hipoglikemii posiłki należy spożywać regularnie, bez pośpiechu, a także trzeba je dokładnie przeżuwać. Ilość posiłków oraz odstęp między nimi to kwestia indywidualna. Nie zaleca się jednak długich przerw, a w żadnych wypadku – omijania posiłków, głodówek i postów typu intermittent fasting (IF). Zapobiegamy w ten sposób nagłemu spadkowi stężenia glukozy we krwi. 

Warto wprowadzić do swojego codziennego menu śniadania białkowo-tłuszczowe. Dzięki minimalnej zawartości węglowodanów, nie spowodowują one nagłego wyrzutu insuliny już z samego rana, a co za tym idzie – spadku glukozy we krwi. Istotne jest to, że każdy ma inną tolerancję produktów węglowodanowych, w związku z czym należy ostrożnie wprowadzać je do diety i od razu reagować na niepożądane objawy. Najważniejsze, by kierować się małymi porcjami, które wraz z posiłkami można stopniowo zwiększać.

Warto również wspomnieć o znakomitym działaniu aktywności fizycznej w kontekście zwalczania hipoglikemii reaktywnej. Odpowiednio dobrany trening, najlepiej odbywający się w godzinach porannych, doprowadzi do uregulowania poziomu glukozy we krwi.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor



Jagoda Kłębek

Hipoglikemia (inaczej zwana niedocukrzeniem) to stan, w którym rozpoznaje się gwałtowny spadek poziomu glukozy we krwi. Występuje on u diabetyków, lecz może pojawić się również u osób, które nie są cukrzykami, w postaci hipoglikemii reaktywnej.

Hipoglikemia to stan charakteryzujący się zaburzoną gospodarką węglowodanową w organizmie. Pojawia się w momencie, gdy poziom glukozy we krwi spada poniżej 70 miligramów na decylitr. Towarzyszą temu konkretne objawy kliniczne, które w konsekwencji mogą doprowadzić do śpiączki, a finalnie do zgonu. Najczęściej występuje u pacjentów borykających się z cukrzycą typu 1 i 2 oraz u kobiet w ciąży, a także u osób dotkniętych wszelkiego rodzaju guzami trzustki.

Hipoglikemia jest powikłaniem leczenia cukrzycy stanowiącym potencjalne zagrożenie dla życia – zwłaszcza u chorych leczonych insuliną.

Przyczyny

Stan hipoglikemii może być indukowany na skutek przyjmowania zbyt dużej ilości insuliny w trakcie leczenia choroby cukrzycowej. Hipoglikemia to niejednokrotnie również efekt restrykcyjnych diet, w tym głodówek, a także niedożywienia organizmu.

Objawy

Do najbardziej rozpoznawalnych objawów tego stanu zaliczamy:

  • drżenie rąk,
  • potliwość całego ciała,
  • zaburzenia koncentracji,
  • napady głodu,
  • bóle i zawroty głowy,
  • nudności, wymioty,
  • tachykardia (przyśpieszona akcja serca),
  • podwójne widzenie,
  • ogólne rozdrażnienie,
  • senność, a nawet śpiączka,
  • zaburzenia koordynacji ruchowej.

Hipoglikemia reaktywna

Hipoglikemia reaktywna objawia się niskim poziomem glukozy we krwi. Występuje u osób niechorujących na cukrzycę (zazwyczaj będących w stanie przedcukrzycowym lub insulinooporności tkanek) w ciągu 3–5 godzin po spożyciu posiłku, najczęściej obfitującego w wysoką zawartość węglowodanów, a małą ilość tłuszczów. Ten rodzaj hipoglikemii objawia się w sposób typowy dla niskiego stężenia glukozy (dodatkowo pojawia się ból żołądka, mdłości, zimne palce lub nos).

Hipoglikemia a sposób żywienia

Przy hipoglikemii posiłki należy spożywać regularnie, bez pośpiechu, a także trzeba je dokładnie przeżuwać. Ilość posiłków oraz odstęp między nimi to kwestia indywidualna. Nie zaleca się jednak długich przerw, a w żadnych wypadku – omijania posiłków, głodówek i postów typu intermittent fasting (IF). Zapobiegamy w ten sposób nagłemu spadkowi stężenia glukozy we krwi. 

Warto wprowadzić do swojego codziennego menu śniadania białkowo-tłuszczowe. Dzięki minimalnej zawartości węglowodanów, nie spowodowują one nagłego wyrzutu insuliny już z samego rana, a co za tym idzie – spadku glukozy we krwi. Istotne jest to, że każdy ma inną tolerancję produktów węglowodanowych, w związku z czym należy ostrożnie wprowadzać je do diety i od razu reagować na niepożądane objawy. Najważniejsze, by kierować się małymi porcjami, które wraz z posiłkami można stopniowo zwiększać.

Warto również wspomnieć o znakomitym działaniu aktywności fizycznej w kontekście zwalczania hipoglikemii reaktywnej. Odpowiednio dobrany trening, najlepiej odbywający się w godzinach porannych, doprowadzi do uregulowania poziomu glukozy we krwi.

PAMIĘTAJ!

JEŚLI COŚ CIĘ NIEPOKOI, SKONSULTUJ SIĘ Z DIETETYKIEM KLINICZNYM AJWEN

Prawa autorskie – zapoznaj się!

Autor

Jagoda Kłębek
13 marca 2020

Tagi

Komentarzy: 1

  1. EWA Ce 2 kwietnia 2020 o 14:36

    Dzień dobry,
    Podczas rutynowych badań lekarskich, miałam wykonane badanie B-HbA1c. Wynik to :26*L (nie mam jednostek, taki wynik podało mi mailowo labolatorium. Nie mam stwierdzonej cukrzycy i insulinooporności, choć nie ukrywam, że nigdy tego nie badałam. Z tego co widzę, wynik jest zaniżony co świadczy o hipoglikemii. Dodam, że mój lekarz rodzinny widział wyniki i powiedział, że wszystko jest okej. Czy wynik faktycznie jest niepokojący? Co powinnam w takiej sytuacji zrobić?

    Pozdrawiam:)

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

nasiona, pestki, słonecznik

Nasiona i pestki – sprawdź, jak powinno się je spożywać

Jakie nasiona i pestki warto jeść? Jak długo i po co trzeba je moczyć? Czy można prażyć słonecznik na patelni albo dodawać pestki dyni do pieczenia? Sprawdź, co powinno się o tym wszystkim wiedzieć. Dlaczego…

WIĘCEJ >
podjadanie

Jak nie podjadać? 5 trików na podjadanie

Podjadanie to jeden z najczęstszych problemów osób starających się zrzucić zbędne kilogramy. Ten nieprawidłowy nawyk żywieniowy prowadzi do bycia w nieustannym, błędnym kole odchudzania. Jak z tym skończyć? Poznaj 5 prostych trików na podjadanie. Poniżej…

WIĘCEJ >

Tapioka – dlaczego warto po nią sięgać?

Tapioka to często nieznany, a także niedoceniany produkt spożywczy. Mimo wielu wartości odżywczych, dla wielu wciąż pozostaje tajemnicą. Tymczasem okazuje się, że może stanowić doskonały element naszej codziennej diety. Tapioka to rodzaj kaszy, którą wytwarza…

WIĘCEJ >
dieta FODMAP

Dieta FODMAP – na czym polega?

Czym charakteryzuje się dieta FODMAP i czy każdy może ją stosować? Rozwiewamy wątpliwości na ten temat. Dieta FODMAP to sposób leczenia żywieniowego stosowanego najczęściej w zespole jelita drażliwego (IBS), a czasem także w zespole przerostu…

WIĘCEJ >